用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 2011-2012 小三俱樂部 @@@@@
樓主: tramtram
go

2011-2012 小三俱樂部 @@@@@ [複製鏈接]

大家好!!!大牛囝測完第一次測驗, 佢已經同我報案話好深, 會唔合格, 都唔知點應對佢, 我唯有叫佢再努力!!!

hi jk923,

緊係記得你啦!!!

大牛有進步!!! 但學習態度就要改善!!! 懶肋出現次數持續上升

原帖由 jk923 於 11-9-21 21:19 發表
老友,
重記唔記得我呀?阿仔5年班啦,之前BK成日唔比我入呢邊,搞到我無晒之機入黎,今日又到黎喇,希望佢唔好short啦,見你地升中派位鬧得好激烈下喎,第我話你知係邊度聽到我地TSA成績係全港學校Top10%裏面,係係學校綜藝活動"同心 ...

原帖由 creamymami2007 於 11-10-28 13:37 發表
hi jk923,

緊係記得你啦!!!

大牛有進步!!! 但學習態度就要改善!!! 懶肋出現次數持續上升

有進步就好喇!我個仔都懶左呀。

好耐無上來,留返條腳毛先!
我小女下年都入馬基大家庭,感覺上小一課程應該比我地當年深,希望小女頂得順.

恭喜晒.

原帖由 cyhk2006 於 11-11-22 10:49 發表
我小女下年都入馬基大家庭,感覺上小一課程應該比我地當年深,希望小女頂得順.

原來我個囡又係同你個囡一樣出年讀小一, 咁出年一定要約下見個面, 大家咁有緣份.

原帖由 cyhk2006 於 11-11-22 10:49 發表

原帖由 kcm 於 11-11-23 23:26 發表
原來我個囡又係同你個囡一樣出年讀小一, 咁出年一定要約下見個面, 大家咁有緣份.

請問你大既小朋友係仔仔定女女呢?

囝囝呀! 不過唔似大哥哥.

原帖由 cyhk2006 於 11-11-24 11:00 發表

請問你大既小朋友係仔仔定女女呢?

原帖由 kcm 於 11-11-23 23:26 發表

重有我個囡囡!

原帖由 jk923 於 11-11-28 20:20 發表

重有我個囡囡!

我又係阿仔行頭喎 ! 好Q! 我好擔心下年2件上晒小學,我會頂唔順.

大家努力!

請問有冇3D家長? 聽亞囝講代李老師個位中文老師唔識普通話, 如果佢代到李老師坐完月回來咁咪有幾個月都唔駛上普通話堂? (中文堂己用廣東話上, 但普通話堂都係用廣東話好奇怪....)

原帖由 cyhk2006 於 11-11-29 16:47 發表

我又係阿仔行頭喎 ! 好Q! 我好擔心下年2件上晒小學,我會頂唔順.

回復 31# kcm 的帖子

會唔會由第二個老師上普通話呢?

我的女兒都是讀三D班,希望校長可以找一位懂普通話的老師代替李老師上中文及普通話課,女兒話現時普通話課都要用廣東話上課,情況已維持了一個月,若繼續下去,同學的普通話便會生疏,三D班原是普通話班,真是諷刺!

聽亞囝講應該係現任代課老師教埋, 我估學校冇諗住再安排.  

原帖由 jk923 於 11-11-29 22:06 發表
會唔會由第二個老師上普通話呢?

hi kcm/Moon11

我囡都講過代課老師D普通 (同學仔聽得好辛苦), 其實, 老師末能用普教中文, 用返粵語都可接受, 起碼上, 課文上會明白學到知識, 如免強用普通話來教, 會有反效果, 最唔明普通話都係佢教, 確實有點問題 ????  到現在似乎學校都末知出了問題 ????

話長唔長話短唔短重要捱兩個月..
我都唔知掂好...

原帖由 kcm 於 11-11-30 22:49 發表
聽亞囝講應該係現任代課老師教埋, 我估學校冇諗住再安排.  

我女講好多時上堂都要開電子課本
原帖由 moon11 於 11-11-30 22:31 發表
我的女兒都是讀三D班,希望校長可以找一位懂普通話的老師代替李老師上中文及普通話課,女兒話現時普通話課都要用廣東話上課,情況已維持了一個月,若繼續下去,同學的普通話便會生疏,三D班原是普通話班,真是諷刺!

...

tramtram,

我睇法同你一樣, 中文堂用廣東話可接受, 但普通話堂用廣東話.....

李老師突然放病假, 搵左個唔識普通話既老師教晒中常普可接受, 但最唔開心係學校一早知老師會放產假,(現在還早了咁多放假) 學校應該要解決普通話堂既問題, 睇來安排上確有D問題.

原帖由 tramtram 於 11-12-1 16:08 發表
hi kcm/Moon11

我囡都講過代課老師D普通 (同學仔聽得好辛苦), 其實, 老師末能用普教中文, 用返粵語都可接受, 起碼上, 課文上會明白學到知識, 如免強用普通話來教, 會有反效果, 最唔明普通話都係佢教, 確實有點問題  ...

有點亂亂地, 來緊考試有/無普通話考 ? 如有, 又計分的話, 都唔知情況會係掂 ???? 大家有/無解決辦法 ? 我相信家校都係大前題為學生著想.
原帖由 kcm 於 11-12-1 22:09 發表
tramtram,

我睇法同你一樣, 中文堂用廣東話可接受, 但普通話堂用廣東話.....

李老師突然放病假, 搵左個唔識普通話既老師教晒中常普可接受, 但最唔開心係學校一早知老師會放產假,(現在還早了咁多放假) 學 ...

學校究竟有幾多合資格普通話老師?  真係咁缺人咩?

而家好多小學都係 p.2-p.6 普教中啦!  點解馬基唔係?

回復 1# Gabrielma 的帖子

亞囝笑住話比我知, 今日普通話評估係由唔識普通話既代課老師做評估..
‹ 上一主題|下一主題