用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 申請男拔..........來啦 (Strarting on 3 SEPT)
樓主: BB成長期
go

申請男拔..........來啦 (Strarting on 3 SEPT)

醒目開學勳章

原帖由 hyto 於 11-9-3 21:01 發表

THOMASHA,

請教上年男拔的5頁紙是不是要嚴格包括埋所有,身分證呀,出世紙呀,SCHOOL
REPORT呀等!甘樣計話,真系會得返一、兩頁剩可以擺野喔!

謝謝提示 ...

正確黎講係5張紙, 即係有10頁
我上年張出世紙縮細, 同身份証放埋係同一頁,
2年既成績表縮細放埋係同一張, 學校評估表又縮,
一頁放9張証書, 10頁紙夠做架, 加油!

請問上年交form日會否大排長龍呢?今年有三日交表(星期六、一、三)

王國長老

新小拔:唔收小霸王怕醜仔

今朝睇報紙,校長又話十頁,點架究竟?多數學校都十張紙架啦,真係麻煩,要人再執過!報名費又貴人地一倍,明知幾千人報名,係咪有心搶錢呀?

王國長老

原帖由 風雷金剛 於 11-9-4 14:17 發表
今朝睇報紙,校長又話十頁,點架究竟?多數學校都十張紙架啦,真係麻煩,要人再執過!報名費又貴人地一倍,明知幾千人報名,係咪有心搶錢呀?

老實講整得太多頁校方都未必有心機睇, 應該精華簡化, 先會突顯出重要內容.

報得呢D學校都唔會太計報名費, 如果唔認同佢手法, 可以唔報, 其實都好公平, 家長有權唔落場玩呢個遊戲, 玩就要接受佢一套.

by the way, 我上佢網頁睇, 報名費係$100, 好合理, 有學校要成千元報名費, 呢D真係誇張.

英華都$135啦....

如果你一早去交就唔算太多人,例如舊年可以坐有蓋操場 (有安排坐位在那裡),然後上禮堂交表,需時不長。不過,聽說下午交表的人龍就長很多。
原帖由 magiccandy 於 11-9-4 09:59 發表
請問上年交form日會否大排長龍呢?今年有三日交表(星期六、一、三)

Singtao 話 "張灼祥又指出,面試學生大多只有五歲,家長毋須為孩子準備詳細精美的個人資料,更提醒家長多於十頁紙的學生個人資料及縮印紙張會被扣分。"

是否真的不可縮印証書?

有冇家長可以解答我?

Thanks.

10頁紙,可以印雙面,即是5張紙。
原帖由 ilj 於 11-9-4 23:13 發表
到底是5張紙,還是10張紙?我知道可以雙面!

你要明白,每間學校要求不同,不能一份portfolio走天崖。

就算你不申請,學校也不愁沒人申請,所以你應為學校會遷就家長嗎?如果你有看去年的posts,就會知道不少家長對學校的申請程序,資料發放和對家長的尊重頗有微言,但同樣的事情每年仍在重複。
原帖由 風雷金剛 於 11-9-4 14:17 發表

是否真的不可縮印証書?

有冇家長可以解答我?

Thanks.

是包括所有文件,包括父母及兒子的身份證明文件,成績表等。
原帖由 hyto 於 11-9-3 21:01 發表

THOMASHA,

請教上年男拔的5頁紙是不是要嚴格包括埋所有,身分證呀,出世紙呀,SCHOOL
REPORT呀等!甘樣計話,真系會得返一、兩頁剩可以擺野喔!

謝謝提示 ...

大家的小朋友都真係好利害, 可以咁多cert~

當年我申請, 10頁都有多 :p 我仲要 attach 好多相 ^^ 因為易d 睇佢地日常生活. 好似人性化d.

大家努力!!!!

是今年新的要求,去年沒有,所以幫不到你。不過,按常理,如果甚麼都不能縮印,相信單是兩年成績表和身份證明文件已佔不止十頁。
原帖由 2DsMum 於 11-9-4 23:37 發表
是否真的不可縮印証書?

有冇家長可以解答我?

Thanks.

我當日有去聽簡介會,以我get到既係:
- 5張A4紙(10版), 包括成績表,出世紙等寫明要求的及各獎項證書推薦信
- 不要將d cert 縮得太細
- 不需要所有cert都交,可以揀有代表性的,另外用表/文字清楚例明更可
- portfolio只佔5%,所以家長唔需要太緊張
- 無禮貌及霸道既小朋友唔會收
- 吾好同小朋友着得太隆重
- 學校著重課外活動

有錯請其他有去聽既家長指正

sytw , that is very clear, Thank you!
I called them to clarify this morning and what you said about 5 pages (10 'min') including everything is right.
Ths!

回復 2# ilj 的帖子

ilj, then did you 縮細 the HKID and birth certificate?