用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 問曾試搭校車的家長,校車3個人迫埋坐2個位? ...
go

問曾試搭校車的家長,校車3個人迫埋坐2個位? [複製鏈接]

今日送小朋友上校車,見小朋友自己1個坐1個位,扣好安全帶後,校車便開車,之後自己行去坐車返工。過了一會,在另一條街巧遇校車,便順便望下囝囝在校車内的狀況,誰不知,望極都望唔到,之後望到阿囝被調到另一排凳坐,3個人迫埋坐2個位,被安排坐中間。跟住打去學校問校車的事學校有否監管?學校答話:3個人迫埋坐2個位係合法的!跟住找來校車負責人覆我,話:佢地的2個位排凳係有3條安全帶既!校車開得慢,又遵守交通規則,唔會有問題!至於將小朋友再調位,是想安排相同校舍的小孩坐埋–齊,方便上落車喎!各位有試搭校車的家長們,請問你地有無留意一排2座位凳是否有3條安全帶?你地有無見到有類似情況?
   0    0    0    0

這解說有點牽強喎,下次你直接上車看看那三條安全帶是否存在,如沒有,你便心照,如有,你便安心,有時就是這樣,我們把孩子交給別人,只有相信,局住的,你走去問喎,下次自己CHECK咗先,無先投訴嘛,家下唔知人家點諗。

校車上真的是2人位有3條安全帶的
另外,根據香港法律,3個7歲以下小朋友可以當2個成人計的

我問過校車 EE,兩座位只有兩條安全帶, 若要讓3位學童乘坐,就會加條"行利帶" 當安全帶用!:

原帖由 MALTESE2000 於 11-9-6 13:43 發表
我問過校車 EE,兩座位只有兩條安全帶, 若要讓3位學童乘坐,就會加條"行利帶" 當安全帶用!:

thanks.....各位!!其實我諗我可能已不是第一個問這個問題的人。佢地的答覆似是語熟能長!
校車點諗我唔理啦!况且若校車ee蝦佢,我個B大個識講比我知!只知若有疑問便要問清楚,安排校車試搭都是想家長安心姐。試搭當日小兒病佐入左醫院、所以miss左!

但是現在是有六, 七個小朋友企在車上, 行駛一段路後再轉回正常回程車上, 校車代表說因交通太阻塞, 如不是這樣要不知什麼時候才回家.......
‹ 上一主題|下一主題