用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 10歲,今年升小五,自行搭地鐵,okay嗎?
go

10歲,今年升小五,自行搭地鐵,okay嗎?

有無媽媽巳經比10歲小朋友自行搭地鐵返屋企?
你哋放唔放心呀!

我身邊已有很多家長巳經比10歲以下小朋友自行搭地鐵返屋企

原帖由 blueberry123 於 11-8-31 11:33 發表
你哋放唔放心呀!

有無出手機? 他們自律嗎?

原帖由 chumamma 於 11-8-31 11:45 發表
我身邊已有很多家長巳經比10歲以下小朋友自行搭地鐵返屋企

真係要睇每個小朋友既性格, 我都想比呀女自行乘van 仔回校, 但女仔始終唔放心住~

亞仔五年級都係自己放學 (要過馬路及搭一轉小巴), 但亞囡就起碼要中學先得.

原帖由 PANCO 於 11-8-31 11:56 發表
真係要睇每個小朋友既性格, 我都想比呀女自行乘van 仔回校, 但女仔始終唔放心住~

原帖由 blueberry123 於 11-8-31 11:33 發表
你哋放唔放心呀!

要看小孩子準備好未,最好有手機,還有教他一些基本的技巧。例如:沒有人的巷仔唔好入,陌生人唔好認。。。還有其他,其他。

我諗要看小朋友定唔定, 我最初都好擔心佢, 不過, 當佢試過之後, 又沒有問題, 咁就放膽小小! 我有比電話佢, 離校後要先打電話比我先, 咁我可以預計佢回家的時間!
我好明白妳的心情!

都係睇定d好...

如果成10歲,都可以唸吓...不過最好都係問佢自己想唔想,如果佢乖,又想試吓,可以搵次叫佢自己坐,妳就攞埋假跟住睇佢,之後可以教佢有咩可以改善,安全第一呀! (blueberry媽妳屋企近地鐵站嗎?近既就會再安全d囉!)

簽名被屏蔽

可以

My daughter (now P5) also goes to school by her own as no school bus available this year. It is out of our plan but no choice. Anyway, we educated her, give her mobile phone and so far she handles quiet well.

我仔今年都升小五,暑假都係自己去返補習班、泳班.
每次到步及落堂都會打電話交帶聲

你哋放唔放心呀!

王國會長

主要還是看小朋友的自立能力, 我就見過親戚個女快10歲吃飯時仲要阿媽餵飯入佢口, 又見過同事個囝9歲唔識綁鞋帶要叫工人綁.  

咁你話佢地會唔會自行搭地鐵返屋企 ?

你哋放唔放心呀!

其實我個人覺得都係細左d囉~

我平時出街會駕車的, 有時見到D小學雞過馬路真係唔睇路架! 有時過馬路又睇相反方向. 真係幾危險! 無人湊就無辦法, 有既話. 最好都係帶住好D

原帖由 Umi 於 11-9-5 20:44 發表
其實我個人覺得都係細左d囉~

我平時出街會駕車的, 有時見到D小學雞過馬路真係唔睇路架! 有時過馬路又睇相反方向. 真係幾危險! 無人湊就無辦法, 有既話. 最好都係帶住好D ...

AGREED!!

仔九歲, 嚟緊想比佢自己一個人番學, 搭巴士都會試
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

i think mtr is safe.
:sleep: