用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 2歲4個月唔識雙腳跳起
go

2歲4個月唔識雙腳跳起

我個仔2歲5個月唔識雙腳跳起,我可以怎樣教他?

拖住佢一齊跳彈床。

原帖由 sweetwai 於 11-8-31 02:23 發表

醒目開學勳章

我個仔唔肯呀 佢2歲9個月啦 都唔知點算

原帖由 Capricorn2521 於 11-8-31 08:59 發表
拖住佢一齊跳彈床。

其實上年我亞仔3歲都未識跳。之後同佢玩彈床都只可以拖住玩,都未可以自己跳。後來,3歲半入咗s位,我同老師講佢仲未識跳,於是老師同pt一起訓練佢,2-3個星期後上示範課時,佢已可以跳過5cm高的障礙物。我問pt點教,佢話2個人日日同佢練,初初要佢跳過地下果條線都吾肯呀。一年後的今天,佢已經成日跳跳扎,仲可以自己在坐椅上站著跳下來。

原帖由 pinkdoll 於 11-8-31 09:27 發表
我個仔唔肯呀 佢2歲9個月啦 都唔知點算

回覆 4# Capricorn2521 的文章

請問彈床係未work ??  但在那裡找個彈床來給他訓練..??

hum.....我當時只買一張bb彈床,只可以佢自己跳,我不能參與,我吾跳佢又吾跳,好浪費。後來我才參加小組,因時間有限,又吾係成日練,我想這是我未能成功的原因。不過我當時問人,人地話係咁教,同可以比佢feel吓個感覺,係好basic。加上,就快入s位,就交比專業人仕有專業設備。

小組訓練有跳彈床,如感統訓練小組。

如家中有地方,可到toys rus買一個,好似$399。

當時聽過一個講座,話"跳"可以刺激腦內的語言區,即係話,跳可以幫助語言發展。

原帖由 sweetwai 於 11-8-31 20:16 發表
請問彈床係未work ??  但在那裡找個彈床來給他訓練..??

回覆 6# Capricorn2521 的文章

明白.多謝你的回覆

係呢...你將bb彈床還在嗎??
想話如果你無用可否平讓比我 總好過浪費麻

yes, me too, i bought the 彈床 from toys rus, my kid is three years old and knows how to jump just one or two months ago...

唔一定要買彈牀架, 係自己張大人張度同佢一齊跳, 咁先可以同佢一齊玩, 就算佢唔跳, 你拉住佢跳, 大家都可以同時feel 到係點樣跳, 試左先啦!

s位/

what it is?

回復 2# Roseyuen 的帖子

我都試過比亞仔在大人床上跳,但效果不及彈床,我想是感覺冇咁強烈。但當亞仔識跳之後就好鐘意在床上跳,仲旋轉跳,我冇禁止佢。不過,我知有d家長不會比小朋友在大人床上跳。

sorry 呀,已經掉咗好久了。

原帖由 sweetwai 於 11-8-31 22:01 發表
係呢...你將bb彈床還在嗎??
想話如果你無用可否平讓比我 總好過浪費麻

特殊幼兒中心

原帖由 zuzu888 於 11-9-1 14:52 發表
s位/

what it is?

首先教mould低,起身,由幾下開始,做做下越做越快,跟住就識跳。另,亦要同時加強腰力腿力,可背重少少書包行樓梯。當時我同仔每日行十層。

彈床在淘寶買平些

我個女都未完全雙腳離地跳起,每次只一隻腳離地跳,但另一隻腳仲點住地下。pt話佢大脾未夠力,叫佢多d行樓梯練力,於是她每天行2-3層樓梯,前2天她終於可以雙腳跳起了。
另外,我一得閒都會拖住佢喺地上跳、梳化跳和床上跳。
:-P :-D :-) ;-)

他跳下一級樓梯會驚嗎?2級呢?
上落樓梯是很好的訓練。
不用心急,他一定得的。
另外,我有直徑48"的彈床,若你合用可借給你。

原帖由 sweetwai 於 11-8-31 02:23 發表

回復 18# pattsui11@yahoo 的帖子

跳樓梯驚唔驚..?咁我又未試個喎!!!多謝指導....試下先..
彈床可借用..??眞的嗎??:

話"跳"可以刺激腦內的語言區,即係話,跳可以幫助語言發展。>>>>我個仔2y 5m 就仲未識講野!唔怪知連跳都不懂啦~原來有關連