用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 11~12年荔天小二家長請進
樓主: namnam320
go

11~12年荔天小二家長請進

回覆 18# 四少奶 的文章

我個女都參加乒乓球,佢都話好好玩

近呢排,我個女佢話要每隻字都要寫得靚,搞到晚晚做到七點半,我怕佢考試因而做唔晒呀
3E 嵐嵐

有冇参加家長會?

醒目開學勳章

係呀, 今年字體同埋格式都執得嚴左好多, 阿仔最初數學功課成日都要重做, 有時答案對, 但因為D字寫得太肉酸而當錯...又唔跟格式, 講到我口水都乾埋!

不過嵐嵐都叻, 咁早可以完成功課, 恆恆就要成9點幾先可以做完....

原帖由 namnam320 於 11-10-19 16:31 發表
我個女都參加乒乓球,佢都話好好玩

近呢排,我個女佢話要每隻字都要寫得靚,搞到晚晚做到七點半,我怕佢考試因而做唔晒呀
[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

醒目開學勳章

開學後有參加過家長會, 主要介紹中,英,數, 同埋班主任囉~

原帖由 karench999 於 11-10-20 00:14 發表
有冇参加家長會?
[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

原帖由 四少奶 於 11-10-20 11:08 發表
係呀, 今年字體同埋格式都執得嚴左好多, 阿仔最初數學功課成日都要重做, 有時答案對, 但因為D字寫得太肉酸而當錯...又唔跟格式, 講到我口水都乾埋!

不過嵐嵐都叻, 咁早可以完成功課, 恆恆就要成9點幾先可 ...

但因為咁,冇時間溫書,我又想佢keep番九點半瞓,嘜都迫埋星期六日做,最經典佢上星期日做左七個鐘頭功課,但未計溫默書,其實功課是唔多,佢慢慢寫,我見佢寫字咁慢,真係火都來。
3E 嵐嵐

七個鐘真係想死law...我個女d字都好鬼唔得, 我成日都叫佢擦左再寫, 有冇小朋友讀2E, 阿女話個班有4個小朋友病左, 個班小息同LUNCH都要係課室...
原帖由 namnam320 於 11-10-21 10:49 發表

但因為咁,冇時間溫書,我又想佢keep番九點半瞓,嘜都迫埋星期六日做,最經典佢上星期日做左七個鐘頭功課,但未計溫默書,其實功課是唔多,佢慢慢寫,我見佢寫字咁慢,真係火都來。 ...

醒目開學勳章

七小時做功課?! 其實我都唔好得幾多, 每日都要4小時做 ...開左學後每個星期六日已經無得去街街了!

係呀, 尋日收到通告, 佢地班有3個同學仔無返學, 但佢又無講話要晌班房小息喎.

原帖由 DONUTBUBBLE 於 11-10-21 11:14 發表
七個鐘真係想死law...我個女d字都好鬼唔得, 我成日都叫佢擦左再寫, 有冇讚讀2E, 要女話個班有4個小朋友病左, 個班小息同LUNCH都要係課室...

原帖由 四少奶 於 11-10-21 11:42 發表
七小時做功課?! 其實我都唔好得幾多, 每日都要4小時做 ...開左學後每個星期六日已經無得去街街了!

係呀, 尋日收到通告, 佢地班有3個同學仔無返學, 但佢又無講話要晌班房小息喎.
...

就係星期六出左街,咪迫晒D功課星期日啦

我個女話小息都要留在班房,仲話黄老師比左套卡通片比佢地小息時解悶
3E 嵐嵐

我個仔今年既字都整齊左, 手冊亦都吾使對網上家課冊會知佢寫咩. 另外, 今日阿仔2B班都有4個感冒冇返, 有學校通告講, 佢地小息都要留班房, 大家都要小心身體, 就黎小考喇嘛!

請問1C班媽咪,明天循環三有圖書和常識課, 應該係點分, 我忘記左老師講過單週和雙週帶咩, thx!!

明天開始考,大家溫好書未?希望唔好太多careless mistake。

今年開始,買左隻手錶仔囡囡戴住上學,希望佢小考識睇時間,唔好同我講做唔晒份卷
3E 嵐嵐

回復 1# namnam320 的帖子

亞女話擒日佢個班都有幾個同學仔做唔哂, 仲有個喊添...亞女中文test 肥左...考試都冇咩寄望...佢根本唔明個閱讀理解, 做野又唔小心...

原帖由 DONUTBUBBLE 於 11-11-4 16:31 發表
亞女話擒日佢個班都有幾個同學仔做唔哂, 仲有個喊添...亞女中文test 肥左...考試都冇咩寄望...佢根本唔明個閱讀理解, 做野又唔小心...

都未派,你如何知道中文肥左?

個progress check , 唔係個考試...
原帖由 MariaTsui 於 11-11-6 12:46 發表

都未派,你如何知道中文肥左?

原帖由 DONUTBUBBLE

中文有成7頁紙呀,我個女都好似有一兩題做唔切,我直頭要教我個女,好似中學考試咁,唔識就圈住唔好做住,做左識果D先,然後有時間就做番D唔識做的問題,最後再覆卷,仲要教佢望錶分時間做。
我個女仲話老師冇講個最後十分鐘果D說話,淨係講停筆,小朋友又真係好難就時間去做卷
3E 嵐嵐

我好忟呀,數學派左成績,因為我個女仍然冇時間觀念,未能掌握時間分配,最後一頁做唔切,冇做到,扣左好多分呀
3E 嵐嵐

唉我個女做哂ar..不過都係60幾分, 中文又係60幾, 真係冇野講...

原帖由 namnam320 於 11-11-10 10:33 發表
我好忟呀,數學派左成績,因為我個女仍然冇時間觀念,未能掌握時間分配,最後一頁做唔切,冇做到,扣左好多分呀

原帖由 DONUTBUBBLE 於 11-11-10 11:27 發表
唉我個女做哂ar..不過都係60幾分, 中文又係60幾, 真係冇野講...

我要囡囡學習處理時間,佢好多都識,只是寫得太慢做唔切

你都要加油
3E 嵐嵐

佢唔係唔識, 係唔小心, 仲難醫...深果d識, 淺果d錯, 真係唔知點攪...

中文仲要d字寫得衰, 睇唔到又扣分...已經唔高分, 扣扣埋埋都冇眼睇...
原帖由 namnam320 於 11-11-10 12:44 發表

我要囡囡學習處理時間,佢好多都識,只是寫得太慢做唔切

你都要加油