用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 曾經in過英華小學的朋友....我想問....
go

曾經in過英華小學的朋友....我想問....

想請問:

in英華見校長時,要帶兩本書一中一英,係純粹要佢讀書定係帶兩本書去講故事?還是要小朋友讀呢兩本書?定係兩樣都做晒?

第一之in就要帶書咩?邊度講架?
我阿b快樂所以我快樂 ;-)

係要小朋友讀出黎, 不過只會叫佢讀中/ 英其中一本. 唔會兩本都要佢讀哂.

原帖由 roybee 於 11-8-29 09:03 發表
想請問:

in英華見校長時,要帶兩本書一中一英,係純粹要佢讀書定係帶兩本書去講故事?還是要小朋友讀呢兩本書?定係兩樣都做晒?

原帖由 babybear 於 11-8-29 09:46 發表
係要小朋友讀出黎, 不過只會叫佢讀中/ 英其中一本. 唔會兩本都要佢讀哂.

見老師o個次要帶書嗎?

我仔上年考英華時
和校長有個約會果PART

幾個小朋友入去校長房,看看D小朋友見到SNOOPY會吾會坐吾定。 然後有野問, 再一人讀一本(中英二選一); 我仔選讀中文,讀左幾句就說不用讀了

中英文讀邊本係唔係小朋友自己簡架?
因為我個仔中文唔好,我怕叫佢讀中文書…

原帖由 MaiGao 於 11-8-29 11:46 發表

去年是自選的

校長會叫小朋友自己選一本來讀。
原帖由 MaiGao 於 11-8-29 11:46 發表

醒目開學勳章

讀完會不會問問題? 或叫小朋友講返書的內容?
原帖由 thomasha 於 11-8-29 14:07 發表

只是讀書的內容。既然是孩子自己選的,當然要識讀整本書。
原帖由 qoo_pooh 於 11-8-29 14:19 發表
讀完會不會問問題? 或叫小朋友講返書的內容?

原帖由 thomasha 於 11-8-29 14:07 發表

那就太好了
小兒很喜歡他自己選的那本書
所以我相信他會很樂意跟別人分享那本書
但中文那本因為半明不明的,所以有點勉強

唔該晒各位!!

我想問已在英華讀的小朋友上年見校長時係照字讀書,還是用口語講故事? 我阿仔堅持選一本好多字好深的書,但佢唔識讀D字,點辦?

我都好想知, 過來人可唔可以解答下???  thx!

醒目開學勳章

聽聞照字讀~~
有無人證實一下呀

原帖由 veravera1234 於 11-8-30 14:25 發表
我想問已在英華讀的小朋友上年見校長時係照字讀書,還是用口語講故事? 我阿仔堅持選一本好多字好深的書,但佢唔識讀D字,點辦?

校長一再強調佢要有閱讀習慣的小朋友, 我想佢唔係要小朋友認識哂書中的字, 校長一看小朋友讀本書的態度與熱愛程度, 可以從中看出小朋友喜歡閱讀與否, 同唔同意?

Confirmed.  Parent of last year's candidate and this year's YW P1 student here. :)
原帖由 qoo_pooh 於 11-8-30 15:07 發表
聽聞照字讀~~
有無人證實一下呀

我仔相反,佢鍾意同對中文有信心d,英文果本佢讀得比較"甩咳",所以希望真係自己選,等佢讀得有信心d
原帖由 MaiGao 於 11-8-29 14:52 發表

那就太好了
小兒很喜歡他自己選的那本書
所以我相信他會很樂意跟別人分享那本書
但中文那本因為半明不明的,所以有點勉強

原帖由 sytw 於 11-8-30 18:44 發表
我仔相反,佢鍾意同對中文有信心d,英文果本佢讀得比較"甩咳",所以希望真係自己選,等佢讀得有信心d

小兒為國際幼稚園學生,校肉並沒有教授中文讀寫,只有普通話會話課
但考慮到小兒個性及將來升學問題,決定轉讀本地學校
為配合制度,小兒於去年開始學中文閱讀及書寫,進度可接受,但當然不及本地幼稚園學生
可幸的是,他對中文有濃厚興趣。他讀中文字好像圖案,很有意思。