用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買長笛問題
go

買長笛問題 [複製鏈接]

你們是買甚麼牌子和型號的?一枝大約幾多錢?買長笛時,小朋友可否吹笛試音呢?謝謝回答先!
   1    0    0    0

原帖由 janice_ma 於 11-8-28 17:32 發表
你們是買甚麼牌子和型號的?一枝大約幾多錢?買長笛時,小朋友可否吹笛試音呢?謝謝回答先!

我買yamaha 好似係221, 買時$3600, 應該加咗價.
我囝囝未識吹, 所以無試, 但叫咗個職員吹一兩聲俾我聽. 如果自己識吹, 應該可以試音的.

lillymarie,
謝謝回應!
還有其他朋友用其他牌子和型號嗎?

原帖由 lillymarie 於 11-8-28 19:30 發表

我買yamaha 好似係221, 買時$3600, 應該加咗價.
我囝囝未識吹, 所以無試, 但叫咗個職員吹一兩聲俾我聽. 如果自己識吹, 應該可以試音的.

ilovethiscow,
謝謝回應!
哪處買長笛比較便宜呢?計劃聖誕新年期間買。

原帖由 ilovethiscow 於 11-8-29 13:39 發表
其實 Emerson 同 Armstrong 都係很好的牌子...

Yamaha 將笛做薄了 就只是易吹得響 而且上海造.... 鍍銀差~ 以前 日本造的221 還可以

回覆 5# janice_ma 的文章

剛在上星期六到通利買左Yamaha 221, made in Japan, 原價 $3,200 特價$2880。店員講,Yamaha比另一隻價錢差不多o既牌子質素好,你不妨趁開學前去睇下。

hchu06,
謝謝回應!

原帖由 hchu06 於 11-8-30 10:10 發表
剛在上星期六到通利買左Yamaha 221, made in Japan, 原價 $3,200 特價$2880。店員講,Yamaha比另一隻價錢差不多o既牌子質素好,你不妨趁開學前去睇下。

回覆 5# janice_ma 的文章

原帖由 hchu06 於 11-8-30 10:10 發表

yamaha 221, 唔係日本做喎, 大6做呀 !

請問怎樣知道支笛made in哪處?

妳去通利問, d職員會講支笛在哪裡做的.  

Armstrong-笛身厚, 所以比較重. 初學是否可以容易掌握就見人見知. 如難控制好易打擊小朋友的情緒. (個人意見)
Yamaha221就相對輕巧.

兩支我小朋友都有用.
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

其實買長笛都有幾多學問,以我自己既不好經歷,最好問一D付責任既老師意見,先決定買邊類笛!通利既職員好肯解答我地問題,但好似我呢D門外漢就無咩用。我遇到既salesD意見唔夠中肯,結果我買左支好貴,又唔啱囝囝用既長笛。

另外,想請教大家,邊到有二手樂器賣呢?

原帖由 龍舌蘭 於 11-9-1 17:23 發表
妳去通利問, d職員會講支笛在哪裡做的.  

Armstrong-笛身厚, 所以比較重. 初學是否可以容易掌握就見人見知. 如難控制好易打擊小朋友的情緒. (個人意見)
Yamaha221就相對輕巧.

兩支我小朋友都有用. ...

回復 2# 龍舌蘭 的帖子

My daughter aged 16 is applying for UK high school.  She has to attend an audition for 2 pieces in Flute.  One of them need piano accompaniment.  The pieces are around Grade 8 level.  Her piano teacher cannot attend the audition with her because she has commitment in church.  The date and time is 25 September (Sun) 11:30 am in Causeway Bay.  Can you help recommend a piano accompanist who knows flute well?  Please also let me have the cost estimate.  I guess 2-hour practising is needed and the attendance of around 1 hour on that day.  Many thanks.

回復 12# sara11 的帖子

簽名被屏蔽

回復 3# ilovethiscow 的帖子

我買左支 Sonare 既open hole, 新既導師話呀仔用呢支笛比較重!

回覆 17# sara11 的文章

原帖由 cokcok28 於 11-9-2 17:00 發表
My daughter aged 16 is applying for UK high school.  She has to attend an audition for 2 pieces in Flute.  One of them need piano accompaniment.  The pieces are around Grade 8 level.  Her piano teache ...

我將老師TEL給妳, 妳們自已傾價錢及時間好嗎?
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

回復 2# ilovethiscow 的帖子

hi ilovethiscow,

好多謝你既意見!
呀sir 成日話支 sonare 重,而且inline 會令囝囝d手指練完笛好痛!唉!其實我係門外漢,所以都唔知換唔換好。
另外,想請教你 Altus 日本制造既笛好唔好呢?
‹ 上一主題|下一主題