用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華面試分享
樓主: JoshuaN
go

英華面試分享

Thanks BB成長期及qoo_pooh       
我個仔係9月17日 17:00果批interview
照咁計好有可能係10月尾11月見校長
如果係11月就好喇…

我聽呀仔講話反而冇考過廣東話。
可能個個吾同,又吾知係咪因為佢份簡介有提佢有學開PTH, 所以用PTH 考佢呱。

原帖由 qoo_pooh 於 11-8-29 10:20 發表
有考PTH嗎? 我仔仔話只考中文和英文

我想問個流程係咪跟足時間表, 無delay呀?

醒目開學勳章

請問你的app no 係幾多?
原帖由 qoo_pooh 於 11-8-29 10:23 發表
見校長是平日, 應該跟application no. 排
我仔仔9月23日上午見, 要同佢請假無得返學

原帖由 chicken 於 11-8-28 17:11 發表
請問面試當日是否會收到"和校長約會"的時間通知?會在什麼時間呢, 是否在平日?

是, 當日收到.
係平日.

原帖由 BB成長期 於 11-8-29 10:17 發表
根據交表次序, 我阿仔是在9月12日早止, 1 Group 5人

當日我都聽到係5人一組, 但我係網上見到, 好似10人一個時段. 都唔知係5定10 人?!

原帖由 veravera1234 於 11-8-27 22:27 發表
首輪面試要9月底才完成, 大家請公平競爭, 恕難分享面試內容!

非常同意, 對大家公平一點吧.
另外, 我又咁睇,
而家知試題, 可能只會令自己更緊張.
如想知試題作準備, 應早點找往年的posts作參考, 然後留多點時間跟小朋友準備.
現在距離最後一場1st in 不足一個月, 唔通真係日谷夜谷咩?!
他們始終是小朋友, 盡了力, 一切就隨緣喇.

是的,申請者必有機會和校長有個約會。
原帖由 carnationBB 於 11-8-30 00:59 發表
每個小朋友家長都有得見校長?

醒目開學勳章

我估可能題目真係有些不同喎..........
我仔仔都有學pth, 但佢話完全無考過
原帖由 babybear 於 11-8-29 16:04 發表
我聽呀仔講話反而冇考過廣東話。
可能個個吾同,又吾知係咪因為佢份簡介有提佢有學開PTH, 所以用PTH 考佢呱。

醒目開學勳章

我是8月27日下午2點見那批
原帖由 tabodaisy 於 11-8-29 23:32 發表
請問你的app no 係幾多?

醒目開學勳章

在英華website見到是10個人一組
原帖由 kat0318 於 11-8-30 01:07 發表

當日我都聽到係5人一組, 但我係網上見到, 好似10人一個時段. 都唔知係5定10 人?!

問深既問題會不會是想考小朋友反應?因為我個小朋友係常常問東答西,真係好頭痛!今個星期六就到,都唔知可以預備什麼!

Each group of 10 is divided into 2 sub-groups of 5.  When the 1st sub-group goes into the principal's room, the other sub-group wait outside.  When the 1st sub-group finishes, the sub-groups' positions are reversed.
原帖由 qoo_pooh 於 11-8-30 09:34 發表
在英華website見到是10個人一組

想問問in左既家長關於衣著問題,小朋友係咪一定要著恤衫西褲?另家長係咪唔洗著得formal,因為唔會見家長?

小朋友有打bow tie的、也有著T-shirt的。同樣,家長有著西裝的、也有著T-shirt的。自己決定吧:loveliness:

小朋友係咪一定要著恤衫西褲?
英華唔係貴族學校,只要整齊就可以。

家長係咪唔洗著得formal,因為唔會見家長?
係,完全無關係。
原帖由 sytw 於 11-8-30 18:52 發表
想問問in左既家長關於衣著問題,小朋友係咪一定要著恤衫西褲?另家長係咪唔洗著得formal,因為唔會見家長?

有去聽簡報會嘅家長,都應該知道校長唔係睇外表。但係小朋友好enjoy着到非常隆重嘅話,都不妨一試。不過要小心中暑。