用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK 人人都收?
樓主: chungmanchung20
go

YORK 人人都收?

原帖由 miffy 於 11-9-12 14:40 發表
我仔仔係york畢業生, 我想講呢間幼稚園教英文真係好好, 我仔仔到而家(小四)英文仲帶緊頭, 佢無補習又唔洗點溫書。

以我過來人經歷, 想當年我仔同班同學仔, 幾個去了cky, 德望, 禮賢, kts, 宣小, st. rose, 喇沙, ma ...

咦~~咁即係 ST.CAT 仲好過 YORK ??

不過我想問下, 你囝囝升小學後, 中文追唔追到呀 ?? YORK 係咪中文差 D 要家長自己跟進番呢 ?

好多人都批評york個校長在'慕道班'上的不是, 看, 另邊一廂在這forum內又有人因想自己的子女入到心儀小學而入教了.  也許, 他們連'慕道班'是什麼也不清楚, 真慨嘆!

我本身和先生也是天主教徒, 我阿女六個月大已入教了; 事實上, 在聖堂內我們也認識不少'疑似'因想子女入天主教學校而入教的朋友, 所以就算york校長當'慕道班'處理成興趣班一樣, 我也不覺太出奇, 也許'她'實在太明白'部份'人的心意了.

我覺得'應否因為想安排子女入到天主教小學而入教'的問題已經在道德倫理及宗教層面上, 我認識的神父也討論過這問題, 他的答案竟然是無問題....因為他也想多些人認識天主的道理!

真的希望常拿著'慕道班'這件事去dislike york的朋友, 放鬆一點吧!  事情不是你們想的嚴重.

原帖由 saltato 於 11-9-9 18:07 發表
我個b細仔(10月底), 8月27日in左啦...所有小朋友都好叻, 得我隻b仔響度喊...

入到課室又想喊, 好彩有d blocks比佢玩先分散佢既注意力, 希望考到啦, 我都好鍾意佢地, 教英文真係好好, 我大女讀另外一區既 ...

剛剛收到通知囡囡, 24 sep interview. 囡囡比較怕醜. 我都好怕囡囡見到miss怕醜撲理我到又或者喊. 我交form時問佢地通常幾時interview, 佢地又話等bb歲半左右先安排, 點知都唔係. 你大囡係另一間分校讀緊, 收的機會會大d.

我想請問interview的過程流暢嗎? 需唔需要等好耐先有得in? 請問interview用中文或用英文? 會考bb d咩? thank you.

我仲未收到信呀...我地報國際班n1呀

原帖由 大白豬 於 11-9-14 01:26 發表

剛剛收到通知囡囡, 24 sep interview. 囡囡比較怕醜. 我都好怕囡囡見到miss怕醜撲理我到又或者喊. 我交form時問佢地通常幾時interview, 佢地又話等bb歲半左右先安排, 點知都唔係. 你大囡係另一間分校讀緊, 收的機 ...

原帖由 chungmanchung20 於 11-9-15 12:37 發表

i submitted the application form on mid of aug. maybeu can call them for checking.

有無收到倍interview 國際班K1,我7月前己交表了。

醒目開學勳章

想問下 YORK 個報名費係幾多? 點解嚮 WEBSITE 揾唔到既?

係$30,要打電話問

醒目開學勳章

我call 過去問...佢話分批'in'...唔一定9月有得in...叫我耐心等候...

有冇人係27/08面試,而家收到取錄/reject信未?

醒目開學勳章

想問下其實係咪遲 D 報機會會細 D 架 (因為之前已經收夠人, 要等其他小朋友放棄學位先有)?

但因為我個係細 B, 所以又想遲 D 先報, 等佢 INTERVIEW 時表現好 D, 好難取捨

回覆 133# stanley4447 的文章

我個仔都係27/8 in的,學校話3星期有結果,但我仲未收到。有無人收到信呢?

I am really not interested to let my childs to study in York caused York is really expensive in school fee but disappointed acceptance rate in applying DSS & private primary schools, and the money minded Principal as well.

原帖由 Carol_1234 於 11-9-16 21:56 發表
I am really not interested to let my childs to study in York caused York is really expensive in school fee but disappointed acceptance rate in applying DSS & private primary schools, and the money min ...

請問你小朋友讀邊間呀 ?? 讀得好嗎 ?

Hi!
可否說說interview K1 的形式,係坐定定or玩?家長陪唔陪??

thx

原帖由 Carol_1234 於 11-9-16 21:56 發表
I am really not interested to let my childs to study in York caused York is really expensive in school fee but disappointed acceptance rate in applying DSS & private primary schools, and the money min ...

不認同你講法, 因我認識讀約克的家長, 他們的子女確實考到好的私小/直資學校

國際班Interview形式係,3組小朋友同家長一齊入課室玩玩具等叫名,一位外藉老師從旁觀察。之後有一位老師叫名 ,用廣東話問小朋友問題,例如叫小朋友選出指定物件,顏色,圖形,俾把梳/牙擦小朋友問佢點用。之後再有另一位老師同每位家長單對單面談,大概問下小朋友的日常生活事,對學校的期望之類。當3組人都完成以上面試便一同離開課室。