用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK 人人都收?
樓主: chungmanchung20
go

YORK 人人都收? [複製鏈接]

如果這學校人人收,這位校長很值得大家尊重,有教無類,就如父母無條件接受子女的一切,就如好醫生絕不只選擇容易醫的病人.

如果這學校收很多學生,仍然能保持教學質量,校長和教師一定很有方法和付出很多努力.

事實上,朋友的子女在York讀的都很smart,很主動學習.少少年紀已能應付大場面, 例如他們在K2已需參加考公開試
(
Cambridge English & Stanford Mathematics).他們在小學叩門時的表現亦很出色,大家都升到很好的小學.

原帖由 iantsang 於 11-8-31 10:42 發表

frankly, of course not.  At the end, those P1 allocation results are meaningless.  Schools will just like to highlight the few outstanding ones and parents pay attention to that alone.  But  ...

回覆 41# bbflashcard 的文章

聽到你咁講, 我便放心哂了~~希望 york 都做到 offer 啦~

萬樂豬

好多人都會幫小朋友報十間八間學校,報咗先喇,然後才揀自己最心儀的。

我囝囝今年開始返york國際班K1,現時我也好滿意,囝囝返得開心,班主任也有愛心,除了校車安排外我是沒有投訴的。

原帖由 萬樂豬 於 11-9-1 01:11 發表
聽到你咁講, 我便放心哂了~~希望 york 都做到 offer 啦~

原帖由 Jenjo 於 11-8-30 09:05 發表
Hi, chungmanchung20,
我已經報咗2012年度n班, 但係未收到通知有簡介會. 你仔仔是否報咗2012年度的k呀?? 知唔知大約幾月會interview? Many thanks!

本來letter話27/8, 但係後來有老師打黎話我個係細仔所以遲d先見。不過就無講幾時。

回復 44# fishballbaby 的帖子

謝謝你的回覆, 有點問題我很擔心, 因為我英文水平不好, 其實我擔心同老師溝通不來, 老師是和你說英文嗎 ??

另外, 面試時家長對答是人什麼語言 ??

回復 45# chungmanchung20 的帖子

Hi chunqmanchung20

想問你仔仔係幾月出世?

我仔係7月, 今朝收到信將會9月17日下午In.

萬樂豬

你有信通知你幾時In未?

回復 48# fannychan88 的帖子

我未收到呀, 我個囝9月尾出世, 所以可能未安排 ?? 定係我太遲才寄信呢 ??

原帖由 fannychan88 於 11-8-30 17:48 發表

Hi Jenjo
我係報2012年K1 .7月12日寄申請表去 ,但收到通知8月20日有家長簡介會,可惜我不在港沒出席.  但有部分通知簡介會時己經有interview日期8月27日.  因為我未能出席簡介會時有打電話去學校, 佢地問我可否出席 ...

HI~~ fannychan88

我都係報2012年K1, 但8月先交表, 所以都參加唔到簡介會, 只係收到佢封話收到我D文件, 而INTERVIEW既日期都未有...請問你收到IN既時間未呀? 係咪遲寄表, 遲D先有得IN呢?

我都係 8月尾先寄信呀.........唉~~ 會唔會唔收架 ?????

回復 1# 萬樂豬 的帖子

係啦~~咁你有無收到york寄比你既信話收到申請表呀?

到今日都未收到信件呀....不過, 我係 29 號才寄.....可能無咁快吧.....好驚呀....

今日是囡囡第一天搭york的校巴,作為父母唔多唔少都會有d擔心小朋友,因爸爸今天有時間,所以囡囡在家上了校巴之後,跟住爸爸就自已開車到york的學校門口等囡囡,(目的是想看看搭校巴的情況)。

校巴一到學校門口時,你係唔會想像得到york原來會有咁多位老師走出來迎接小朋友下車的,爸爸看見囡囡在車睡著了,姨姨首先會按排沒有睡著的小朋友先下車,幾位老師就在車門迎接,之後才到睡著的小朋友下車,爸爸看見姨姨抱起囡囡再交比老師,囡囡一下車就見到爸爸,(就同爸爸說我好眼訓),而另一位老師見到情況就立即叫囡囡的班主任,而班主任就親自拖住囡囡入課室啦。

未搭校巴之前都是自已接送返學放學的,每天返學只是短短的路,你都能見到無10個都有8個老師出來迎接小朋友,由於入課室要走樓梯的,所以幾步就有一位老位站崗照顧小朋友的安全。

這樣的安排你應為滿意嗎?
我就覺得非常之好啦。

其次有一間真的是不感恭維的學校,就是對面的一所學校(名星專讀果間),今天竟然看見一位校車姨姨一個人拖著4位小朋友下車(一隻手拖2個小朋友),由馬路中心兜圈入校門,當時就連一位老師都沒有出來迎接及照顧,爸爸見到差d想拍底佢,放上網呀!

回覆 54# 考考 的文章

嘩~咁 york 真係好好呀....我想問你係讀國際班還是主流班 ?>

校巴一個月多少錢 ? 荔枝角去的話 ?

另外你囡囡k1 ??

對不起很多問題, 但我真係很想囝囝入 york .....

萬樂豬

老實說,我的英文都非常差,我仲比老公話,阿囝d英文好過我。
如果是國際班,其中一個班主任是外藉教師,我去接放時,都會比佢捉住傾兩句,不過,邊個話家長一定要英文好好的,唔使擔心,慢慢講,大家明白對方的意思便可以了。或者你真的覺得困難,到時要求跟本地老師溝通囉,老師們都好好人的,返學的是小朋友,並不是家長,佢哋唔會令你感到為難。

而面試,家長交親子勞作和dvd,是根本地老師,而考小朋友時,才是外藉教師。

我明白你的憂慮,但是為了小朋友,點都要去試,面試是考小朋友,並不是家長,你要加油呀!我會為你打氣!

原帖由 萬樂豬 於 11-9-1 15:58 發表
謝謝你的回覆, 有點問題我很擔心, 因為我英文水平不好, 其實我擔心同老師溝通不來, 老師是和你說英文嗎 ??

另外, 面試時家長對答是人什麼語言 ?? ...

回覆 56# fishballbaby 的文章

fishballbaby :

十分十分感謝你詳盡的回答, 令我憂慮減少了.....

親子勞作 ?? 要不要拍住  video 比佢睇架 ??

dvd 係指什麼呢 ?? 日常生活片段還是什麼 ?

對不起又煩擾你...

呢間學校係真係好好, 我姨生女係今年已畢業, 去IN出名既小學好多都收左, 但實在太多人去考, 即使有家長本身自己既大仔讀緊, 而細仔想報, 問左校長都係話照考, 唔可以直收! 同埋每個月起碼要5千, 佢D雜費實在太多了, 不過真係一分錢一分貨囉

萬樂豬

唔知今年會唔會一樣。
親子勞作係你和小朋友一齊做一樣嘢,例如一齊盡幅畫、或小手工,製作過程不用拍vedio,到時同老師講邊part是小朋友做,或小朋友怎樣參與。
而dvd可以影吓小朋友唱歌跳舞等等,或者影吓小朋友讀書囉。

原帖由 萬樂豬 於 11-9-2 11:49 發表
fishballbaby :

十分十分感謝你詳盡的回答, 令我憂慮減少了.....

親子勞作 ?? 要不要拍住  video 比佢睇架 ??

dvd 係指什麼呢 ?? 日常生活片段還是什麼 ?

對不起又煩擾你... ...

‹ 上一主題|下一主題