用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK 人人都收?
樓主: chungmanchung20
go

YORK 人人都收?

原帖由 2LittleMonkey 於 11-9-8 23:07 發表
我個仔讀緊k1主流班, 所以我會比較清楚主流班嘅資料:

International Stream: 外藉老師做班主班, 上課語言主要係英文或普通話.

English & Chinese Stream: 中文老師做班主班, 上課語言主要係廣東話, 另外每天有20分 ...

其實我報係國際班, 但我怕我英文應付唔到仔仔功課, 所以有點縮沙改做主流班......

請問主流班 20 分鐘英文足夠嗎 ?? 可唔可以學得到 ??

原帖由 考考 於 11-9-8 02:12 發表
hi! 你好呀!
我囡囡是讀國際班的,車費來回是$980,單程是$680,至於荔枝角我就唔太清楚啦!我諗九龍區會再平d既,我囡囡是讀N1的,york的N1=K1;L2=K2;U3=K3。 ...

我囝囝係 9月尾出世, 本身諗住報 n1 先, 想佢做大仔, 但..又唔想比多一年錢, 個到都好重皮架嘛~~ 其實 n1 有無幫助呢 ?? 係咪都係外籍老師睇住架 ??

PN只有國際班,沒有主流班的。

原帖由 NgNgMa 於 11-9-8 16:20 發表
咁粉紅色form 呢, 因為我報pn, 只可填可填粉紅色form. 咁即係咩班?

咁可能跟上年不同了,上年我先填國際班表,聽了簡介會後才知道如果想報主流班,可交多張表,所以其後補交了主流班表,不過國際班取錄了,所以沒有去主流班的面試。

原帖由 萬樂豬 於 11-9-8 01:01 發表
咦, 點解我個次打去問, 個小姐話我填一份 form 就 ok 既 ??? 等我只係填左國際班添......

你的意思想考慮讀PN?

我囝囝都係九月尾,如果讀多年就變做超級大囝喎! 點解唔比佢試N1呢?

原帖由 萬樂豬 於 11-9-8 23:22 發表

我囝囝係 9月尾出世, 本身諗住報 n1 先, 想佢做大仔, 但..又唔想比多一年錢, 個到都好重皮架嘛~~ 其實 n1 有無幫助呢 ?? 係咪都係外籍老師睇住架 ??

原帖由 fishballbaby 於 11-9-8 23:52 發表
你的意思想考慮讀PN?

我囝囝都係九月尾,如果讀多年就變做超級大囝喎! 點解唔比佢試N1呢?

我都想問下...超級大囝有無什麼問題 ? 其實我囝囝一直有返 playgroup ( 8 個多月了 ), 她建議比佢報多年先, 所有野發展成熟會吸收得好 d 喎.....因為我囝囝性格...慢熱, 內向, 無自信同埋勁痴身.....

返左足足 8 個月playgroup ( 每日 2 個小時 ), 他到今天仍舊係一舊木咁...只係聽音樂, 個個同學仔跳舞, 他都企係到, 玩遊戲又唔熱心......有時仲唔玩添...

所以.......想佢讀一年 n , 4 歲讀 k1 .....

其實我都唔知好唔好, 可以比 d 意見嗎 ??? 我都煩惱緊.....

最大問題就係....

(1) 以衰仔個性格, 考 k1 無乜可能入到, 一舊木咁.......如果 n 可能易入 d , 咁之後希望可以讀埋 k1

(2) 我好怕...有些小朋友已經讀 pn 了, 有一定程度既英文或普通話底子, 個個都識, 而囝囝佢唔明老師講乜, 令佢有錯敗感, 點解個個識, 自己唔識....所以.......想佢讀 pn, 個個唔識咁學起, 升 k 1 時無咁辛苦.....同一舊雲......

都唔明個校長咁貪錢都有人俾D仔女入去讀,同埋考私立直資又唔係好,真係鬼掩眼!

原帖由 Carol_1234 於 11-9-9 13:02 發表
都唔明個校長咁貪錢都有人俾D仔女入去讀,同埋考私立直資又唔係好,真係鬼掩眼!

又係新國民

萬樂豬

或者可考慮先讀N1,萬一跟唔上先至再打算repeat N1,這個option可行嗎?

原帖由 萬樂豬 於 11-9-9 00:17 發表

我都想問下...超級大囝有無什麼問題 ? 其實我囝囝一直有返 playgroup ( 8 個多月了 ), 她建議比佢報多年先, 所有野發展成熟會吸收得好 d 喎.....因為我囝囝性格...慢熱, 內向, 無自信同埋勁痴身.....

返左足足 8  ...

醒目開學勳章

回復 108# Carol_1234 的帖子

又嚟!

其實係咪只係募道班個一次, 所以令個個人都驚左 york 呢 ??

我真係無乜點睇 bk, 係依排搵學校聽到好多家長講他的優點...

但...其實我只係想囝囝學好英文同普通話........

><

已被刪除

回復 113# saltato 的帖子

你 in 幾點?我個 in 十 點

希望快的收到信啦,亦希望大家可以做同學仔!PS 你個仔是否in k1?
原帖由 saltato 於 11-9-9 10:07 發表
我個b細仔(10月底), 8月27日in左啦...所有小朋友都好叻, 得我隻b仔響度喊...

入到課室又想喊, 好彩有d blocks比佢玩先分散佢既注意力, 希望考到啦, 我都好鍾意佢地, 教英文真係好好, 我大女讀另外一區既 ...

請問有冇人係27/08面試收到取錄或不被取錄信呀,

回覆 4# saltato 的文章

請問係only in 小朋友 ?

pn班家長都要見

醒目開學勳章

i sent my form in late aug & i have received their letter that confirmed receipt of my form.

but 9月interview 有冇特定邊日呢? 我未收到信呀..好緊張..

原帖由 saltato 於 11-9-9 10:07 發表
我個b細仔(10月底), 8月27日in左啦...所有小朋友都好叻, 得我隻b仔響度喊...

入到課室又想喊, 好彩有d blocks比佢玩先分散佢既注意力, 希望考到啦, 我都好鍾意佢地, 教英文真係好好, 我大女讀另外一區既 ...

你大女好叻呀