用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK 人人都收?
樓主: chungmanchung20
go

YORK 人人都收?

呢度普遍都系好似被York錄取左, 好奇乜佢地有咁多學位咩?

請問有無今年報左York但收到信系無錄取ga?我相信唔會有in就入到呱?

我識得有人, in完唔收

我仲未有得in......

I also know someone was rejected last year.

回復 182# cherryird 的帖子

agree with you

有,上年我朋友的囝囝IN主流班也REJECT了。

原帖由 man811231 於 11-10-3 13:29 發表
I also know someone was rejected last year.

回復 187# fishballbaby 的帖子

我想問下N班系咪直上K1咖?

只不過到時由老師決定你的小朋友入主流還是國際班,系咪咁啊?

會唔會有小朋友因跟唔上被踢出校咖?

sorry我比較多問題,我知你未必答到,因為你小朋友亦系剛剛入讀,但因我收到N班offer am session了,所以比較緊張,如果有機會,可否請你在York打探下?謝謝。

loveannis

以我所知,是N班直升K1的,而其他詳情也不是太清楚,好多也是在這裏看到的。

跟唔上會唔會踢被出校?  唔好嚇我喇,我囝囝也不是好叻,應該不會吧!

原帖由 loveannis 於 11-10-4 23:23 發表
我想問下N班系咪直上K1咖?

只不過到時由老師決定你的小朋友入主流還是國際班,系咪咁啊?

會唔會有小朋友因跟唔上被踢出校咖?

sorry我比較多問題,我知你未必答到,因為你小朋友亦系剛剛入讀,但因我收到N班offer am session ...

回復 188# loveannis 的帖子

在簡介會上,校長係話N班直升上K1的.仲話唔收PN會俾下年K1 offer你,不過唔知係咪真

今日剛收到取錄信收左我小朋友下年上午K1班,會收好多人就真既,因為YORK好早比OFFER,好多人去報,報左都會考其他心儀既,到時又有好多位剩,當然唔可能人人收吧!如學位有300個K1,有600人去IN,唔通收晒600個咩?不過,尼度好少會同人講自己比人REJECT姐,通常都係報喜不報憂.我地都會交留位費,但如考到其他心儀既都會唔入YORK

仲有,PN班在舊校上,你地知道嗎? 校園十分殘舊

醒目開學勳章

追完咁多板..點解有d mami話國際班用中文in小朋友...有d話用英文in小朋友呢?擔心中...我地friday in..

我有D野唔明啊,請York家長指教。

系因為呢個post叫做‘York人人都收’我先會有呢個疑問。

我上呢個網
http://203.169.204.5/kindergarten/tc/schooldetail.asp?ID=949

見到N班人數有接近300人,其實呢個網的N班系咪即系York的K1?如果系咁就解釋到點解有D in完PN唔收就offer K1啦,因為PN學位得160個,唔系話驚PN學生走,而系佢K1學位較多,可以容納更多有潛質的學生。

We got offer from Victoria and York. Both are for PN. I think these two schools have their own strength. But my observation is that York will be a better school if you want your kids be competitive. Their class structure is much better.

Also, I like the teachers at York. They are very caring and responsive.

P.S. I do have friends failed to get into York!

真日有兩個朋友同我講,佢地仲未收到信,打去問結果,已經原來reject左,可能出生率在尼幾年都好高,我女見主流班,都差不多全英in,我覺得,可能一入去老師同佢講英文佢有反應,咁咪順住落囉!

回復 9# loveannis 的帖子

點會有讀唔到就踢岀校?幾歲人仔咋,絕無呢回事!

班名次好似只排十名以內。

回復 197# To_Ma 的帖子

呵呵,估唔到咁細個就要開始排名次,我記得而家有D名校小學都開始廢除名次呢樣野,只系比grade,但我都系覺得有名次會好D,起碼知道自己小朋友既能力去到邊。

我剛收到York offer信時開心到喊左,但其實York都算易入,因為我個仔interview時有1題唔答個老師,要個老師自己打圓場,另一題就要補答第二次,好似一共6題,我個仔錯左2題都收左,我仲以為要100%答對先收添。另外我有兩個fd同我一齊17號in都收左am。
P.S. 我只報pm唔知點解佢offer am比我