用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我而家先搵學校會唔會太遲...plz
go

我而家先搵學校會唔會太遲...plz

我囡今年升K3,但我而家先睇學校....而且真係乜都唔知
而家亡羊補牢呀 plz
我想問:1. 我想報私校,幾時需要去拎表 ?
              2. 點解大家都係已經等緊通知,係唔係7月已經要俾表啦?
              3. 遞表點解要排隊既,先到先得??

唔算太遲 ,  仍有好多學校即將招生 ,   趁這2天好好計劃會考邊幾間私校或直資,  上學校校網睇 ,  校方會公佈報名日期和收表時間.
此外這幾天好好做profile  ,  放好k2我成績表和獎狀 , 連同報名表一拼遞交.

還要開始同小朋training , 輕鬆地教導他面試時禮貌 , 對話對答等。

go to the website of the schools you like now to check every detail! It is not yet too late even some schools had announced the result already.

醒目開學勳章

還有好多未截的
但一部份截了, 如TSL, HKUGAP

原帖由 cindyhka 於 11-8-26 00:54 發表
我囡今年升K3,但我而家先睇學校....而且真係乜都唔知
而家亡羊補牢呀 plz
我想問:1. 我想報私校,幾時需要去拎表 ?
              2. 點解大家都係已經等緊通知,係唔係7月已經要俾表啦?
              ...

咁點解大家話收緊信,同等緊通知既??!

都話有D巳經截止了, 也巳經interview了, 所以咪等結果囉! 如音小巳經出唒結果了, 你現在仍有好些直資及私學可以報, 但你要快study一下及鎖定心儀的學校再到那些學校網頁或打電話到學校查詢一下2012-2013小一入學申請之安排!

醒目開學勳章

因為有一些會比較早
如優才(GT),國際基督教優質音樂小學暨中學(ICQM)都已經出成績
而真道(LOGOS)就完了first round
港大同學會小學(HKUGAP)就已經截止申請,下個月10號interview
另外保良局陳守仁(TSL)也是截止了申請,
但你不用擔心,全港係有20間直資/40間私小咁多,除非你的目標係上列的
如果你真的不幸,目標是上列的,其中真道可以繼續交表的,而TSL也可以等出年6月大抽獎後試第2輪
而咁多間,最遲開始的應該是民生,出年6月才會
如果是DGJS,我想都應該截了,因上年她的截止申請是跟HKUGAP差不多時間,始終我都過了這階段,沒有再留意各學校的申請日期了

原帖由 cindyhka 於 11-8-26 11:16 發表
咁點解大家話收緊信,同等緊通知既??!

原帖由 ziyi 於 11-8-26 11:53 發表
如果是DGJS,我想都應該截了...
No la, application closes on 12 September 2011.

醒目開學勳章

所以要靠你地報料
我連我囡的學校截止了,我都是"吓"截了啦
始終對我呢D過氣的...唔會花時間去看邊間未截的

原帖由 Unclejt 於 11-8-26 12:02 發表
No la, application closes on 12 September 2011.

我而家都係咁睇文
我計過啦...得15分-_-
入私校eg. st' paul con係唔係無望啦

醒目開學勳章

15分是講申請官津學校
私校/直資只計interview表現,當然,有些學校會interview埋家長.

原帖由 cindyhka 於 11-8-26 14:01 發表
我而家都係咁睇文
我計過啦...得15分-_-
入私校eg. st' paul con係唔係無望啦

我岩岩打去,佢話冇公開招生,你鐘意就寄信黎,但唔一定有位.
咁我係唔係寄哂d信同表格,然後等佢地通知.
無通知就等6月自行分配呀?

醒目開學勳章

St. Paul Con是這樣的
因她有直屬的幼稚園,會先收幼稚園的,
有位,她再看你寫的信,基本上年年都有收出面的,但收幾多...就唔知
如果你目標只考慮這一間,你要有心理準備,長期抗戰
不過希望在人間,高主教都有在8月底再call waiting list的事發生
總而言之,裝備好自己及小朋友先.

原帖由 cindyhka 於 11-8-26 14:29 發表
我岩岩打去,佢話冇公開招生,你鐘意就寄信黎,但唔一定有位.
咁我係唔係寄哂d信同表格,然後等佢地通知.
無通知就等6月自行分配呀?