用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學選科
樓主: khmama
go

大學選科

原帖由 khmama 於 11-8-25 22:15 發表
十月開始要選大學啦, 大家選定20個志願未? 順便一提, 英國大學聯招9月中可以開始報, 未考IELTS既家長要快o的報名啦!

我想問填 jupas是否一定要填左先...到考完 HKDSE 出埋成績後....如果成績達標..佢地就會聯絡我地去登記之類呢 ? 因我唔太明點解要咁早要填 JUPAS......同時可否講清楚D JUPAS 係點..可以嗎 ? THX

回復 101# prettylily 的帖子

JUPAS咁早填, 都係等你地多o的時間諗清楚, 就算而家填好, 出年都可以改, 甚至放咗榜都仲改得.

JUPAS要填5個BAND (A/B/C/D/E) 共20個選擇, BAND A同BAND B各有3個選擇, BAND C 有4個選擇, BAND D同BAND E各有5個選擇.

遴選既方法可以參考JUPAS個網, 不過我可以用個易明既方式解比你聽.

假設JUPAS就好似徵婚咁, 八間大學既學科係代表男方, 考生係代表女方, 而每個男性可以娶一定數目(學額)既女性. 每個女性根據自己意願先選20個最鍾意既男性排好次序. 而每個男性亦將一班鍾意自己既女性根據質素排次序, 部份女性會被邀請去相睇, 會有分加.

選對象會以女性意願為主, 假設A君可以娶10個老婆.

例一:
如果B女首選A君, 而B女o係A君既名單內, 屬於頭10名高質素女生, 咁B女就可以嫁A君, 咁B女鍾意既另外19位男性就唔使再考慮B女啦.

例二:
如果C女都係鍾意A君, 但係A君既名單上, C女前面起碼有10個女生都係首選A君既, 咁C女就一定嫁唔成首選, 唯有再睇次選有冇機會.

例三:
如果D女都首選A君, 但D女前面有12個女生, 其中9個以A君做首選. 究竟D女最後嫁唔嫁到A君, 就要視乎前面3個女生會唔會嫁咗佢地自己心目中既首選, 唔同D女爭.

女生既第一輪派完, 屬於例一既女生己經搵到老公, 剩番例二同例三既女生. 如果C女質素唔好又心頭高, 就有機會嫁唔出, 唔太要求高都有機會去到第二三志願嫁到既. D女就要等, 有機會等到, 亦有機會等唔到, 要睇排前面既女生會唔會同佢爭.

回復 1# khmama 的帖子

should choose what we love, not to choose over 20 options.非君不嫁。

回復 43# khmama 的帖子

根據網頁資料, 校長推薦計劃參與院校將以下述方式處理獲推薦的申請:
a.
於2012年度香港中學文憑成績公佈前,給予合資格的申請人條件性取錄資格﹝申請人需符合有關的參與院校所特定的香港中學文憑成績要求﹞;或

b.
於有關課程的評核等第次序表給予申請人較高評分以增加其入學機會;或

c.不作特別的考慮。

請問可否回答以下問題
a. 參與院校所特定的香港中學文憑成績要求 - 是否指最低要求.
b. 較高評分 - 增加多少%?
c. 是否一些課程不作特別的考慮?或某非學術表現對某課程不適用.

謝謝!

原帖由 khmama 於 11-10-6 22:27 發表
JUPAS咁早填, 都係等你地多o的時間諗清楚, 就算而家填好, 出年都可以改, 甚至放咗榜都仲改得.

JUPAS要填5個BAND (A/B/C/D/E) 共20個選擇, BAND A同BAND B各有3個選擇, BAND C 有4個選擇, BAND D同BAND E各有5個選擇 ...

其實我都唔知阿女這次文憑試成績會考成點.....所以如果係填JUPAS 時...要填5個BAND (A/B/C/D/E) 共20個選擇, BAND A同BAND B各有3個選擇, BAND C 有4個選擇, BAND D同BAND E各有5個選擇....選左既科目會否因公開試成績考得唔好..什至如果有D 主科唔達最低標準的話...這樣是否代表完全冇行...可以放棄..另行搵其他去讀呢 ?

Non-Jupas application

My son is studying IBDP F.6. As far as I know, if he wants to apply universities in HK, he has to apply via non-jupas.  However, I don't really understand the game.  For non-jupas application, does he require to submit the applications to each individual university directly? Should he apply before the public exam or after?

回復 106# cwy07 的帖子

For non-jupas application, does he require to submit the applications to each individual university directly?
[Yes.]

Should he apply before the public exam or after?
[Before IBDP exam with her predicted grades based on her first year internal exam result and further advancement in the 2nd year.]

This week end CUHK will have Information day about Admission, there is a session for non-JUPAS, you can go with her to clarify your concerns.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hi, khmama,

Please check pm.  Thanks!
:-) :-) :-)

回復 104# twosonspa 的帖子

請問可否回答以下問題
a. 參與院校所特定的香港中學文憑成績要求 - 是否指最低要求.
<係你選作band A志願o個科既最低要求>

b. 較高評分 - 增加多少%?
<加幾多分就唔清楚>

c. 是否一些課程不作特別的考慮?或某非學術表現對某課程不適用.
<校長推薦計劃似乎唔會有某些課程不適用, 你只要乎合非學術要求既其中一樣, 得到學校推薦就得, 唔會有某一樣非學術表現對某課程不適用>

回復 108# homama 的帖子

已回覆.

回復 105# prettylily 的帖子

如果你囡囡中英數通識達唔到3322既要求, 學位課程就冇得諗. 如果主科達標, 你咪根據成績再調動你既選擇囉, 除非你既自選科肥晒, 如果唔係總有一科啱你囡囡讀既.

原帖由 khmama 於 11-10-7 23:33 發表
如果你囡囡中英數通識達唔到3322既要求, 學位課程就冇得諗. 如果主科達標, 你咪根據成績再調動你既選擇囉, 除非你既自選科肥晒, 如果唔係總有一科啱你囡囡讀既. ...

多謝妳幫我解答左我D 疑惑...起碼我知道係一定要填左JUPAS 先.....選左D 女婿先.....到最後先再選個岩自己既女.....既女婿.....

如果BandA頭三位選CU-QF, CU-RMQF, UST, 會唔會太進取, 萬一嫁錯郎就慘啦.

另外冇左EAS, 大學會唔會係面試後或放榜前比conditional offer, 又或且提早收個d國際XX比賽d得獎者呢??

回復 113# RC 的帖子

大學只會知道你選佢做A/B/C/D/E, 但唔會知係A1/A2/A3/B1/B2/B3..., 如果你同一個BAND選同一間學校既, 就會比學校知道, 何況仲係周一個系, 對考生未必有利, 可能會冇咗面試既機會. 所以我建議選3間唔同大學會好o的.

今次兩大既校長推薦都係講明唔會有conditional offer, 面試只會加分. 至於非學術既校長推薦出年5月截止, 學校只係nominate3個人, 呢個就有conditional offer, 加分, 冇分加3種.

原帖由 JP 於 11-9-11 14:20 發表

According to HKEAA's information-
level 5* of HKDSE=UK AL grade A*
level 5 of HKDSE=UK AL grade A
level 4 of HKDSE=UK AL grade C
level 3 of HKDSE=UK AL grade E

Local universities seem to treat-
le ...

According to UK ucas tariff system:
http://www.ucas.com/students/ucas_tariff/tarifftables/

level 5* of HKDSE = 130
UK AL grade A* = 140

原帖由 木土土 於 11-10-12 01:22 發表

According to UK ucas tariff system:
http://www.ucas.com/students/ucas_tariff/tarifftables/

level 5* of HKDSE = 130
UK AL grade A* = 140

Thanks for clarification!
HKEAA's official version is-
"HKDSE level 5*--介乎英國普通教育文憑高級程度考試的A與 A*級"

另外冇左EAS, 大學會唔會係面試後或放榜前比conditional offer, 又或且提早收個d國際XX比賽d得獎者呢?? ...

舊年我侄仔in完後,收到通知,話只要高考達某個水平就收。今年唔知有冇。

原帖由 judy 於 11-10-12 15:41 發表
舊年我侄仔in完後,收到通知,話只要高考達某個水平就收。今年唔知有冇。

So far, HKUST & CUHK will be the same.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Dear khmama,

我有以下問題請指教 :

1. 在HKDSE 學制下,學生以選學院為先,如在 band A  選同一大學不同學院會否不利呢?

2. 如甲君在 band A 1 選HKU理學院,乙君在 band B 1
    才選HKU 理學院,但乙君成績好過甲君,HKU 會否
    將乙君排名前過甲君呢?

謝謝!

回覆 1# alice.2007 的文章

khmama,

可否解答, 我都想知。
:-) :-) :-)