用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部) 升 P.3 啦, 埋位啦~
樓主: ballball411
go

瑪利諾修院(小學部) 升 P.3 啦, 埋位啦~ [複製鏈接]

可以唔去架, 上年都有呢個講座架, 我剔左唔去架啦, 我都唔得閒......其實都預左唔係全部都去架, 有d 爸爸媽媽都要返工架嘛, 點會去到

我星期一, 三派飯呀........ 到時你落黎陪我食飯囉, 你咁近 ....hehehe

原帖由 BeAHappyMom 於 11-9-16 10:36 發表
大家好, 我囡囡啱啱至入左p.1, 請指教..見到你地p.2好多post, 好羨慕, 亦八卦入黎睇下...

見到您地d posts, 請問咩係mental 呢? 多謝賜教...

mental 係 Maths, 通常孖堂時就會有, 都係d心算 , 一年級好簡單, 都係一個位既加減, 同埋唔計分既.....

上年都有嗎?唔通我上年無去,所以一d印象都無,笨咗!早知唔去啦!

星期一,三係咪做完 lunch helper 唔返屋企等放學呀?咁第日可以約妳去又一城食,如果遠d可能趕唔切返屋企接女.

原帖由 ballball411 於 11-9-16 15:44 發表
可以唔去架, 上年都有呢個講座架, 我剔左唔去架啦, 我都唔得閒......其實都預左唔係全部都去架, 有d 爸爸媽媽都要返工架嘛, 點會去到

我星期一, 三派飯呀........ 到時你落黎陪我食飯囉, 你咁近 ....hehehe ...

我囡在隔離, 2E

原帖由 clarachel 於 11-9-16 15:25 發表
我哋都係見到要寫'reason',所以唔敢唔去. 而我老公下星期要出trip,要搵我阿媽幫手睇女呢!仲要帶佢出去學羽毛球.

ymc2727, 多謝妳的邀請呢! 我個女讀D班的,妳囡囡呢?

...

係呀, 我都無得揀

原帖由 clarachel 於 11-9-17 00:41 發表
上年都有嗎?唔通我上年無去,所以一d印象都無,笨咗!早知唔去啦!

星期一,三係咪做完 lunch helper 唔返屋企等放學呀?咁第日可以約妳去又一城食,如果遠d可能趕唔切返屋企接女.

...

各位請問今日手冊寫的 ECA Form, 明天要交, 是什麼.

我囡2E 手冊冇寫ECA form 呀
反而intranet 有6張 e-notice
都收過hard copy except 一張講 lib 未收過
不過6 張read 完都sign 唔到

我都無 ECA form 喎

原帖由 Ferrari3882 於 11-9-19 21:27 發表
各位請問今日手冊寫的 ECA Form, 明天要交, 是什麼.

回復 1# ballball411 的帖子

應該有報ECA才有的,我個女話佢無報所以無叫名就無form囉!佢連手冊都慳番唔去寫. 係其他媽咪問我先知有呢!( 其實阿女那班個個寫手冊都不太相同,都唔知佢哋攪咩,亂哂! )

回復 1# scotia.nova 的帖子

我個女都係英文幾樣工作寫埋同一行,佢都話老師係咁寫,所以照跟,差d做漏一樣呢!

今日比咗張紙仔問老師拎eca form, 唔知仲有冇得參加呢?

小女是二年級插班新生,對學校的運作還未太清楚明白,懇請各家長多多指教.
如想參加ECA是否要直接向班主任申請取form?直到現在,我還未收到任何有關ECA的通告.小女說班上已有同學於在放學後參加課外活動(中國舞),她又說ECA只接受舊生或三年級以上的同學參加...

回復 73# cocofa 的帖子

其實不用心急,真正的ECA應由十月份開始,部分二年級同學已上的活動,可能是一年級已開始的,部分一年級學生在上學年尾已揀了部分活動,經抽籤或audition獲選,最近紛紛有通告提醒交錢及十月份上堂,未有活動的不用擔心,因為校方規定必須上ECA是三年級,二年級可以純粹按興趣揀活動,如無記錯,其實慢慢會有一些由校外機構提供的活動可供報名,例如table tennis

你囡囡係邊班?

原帖由 cocofa 於 11-9-22 11:37 發表
小女是二年級插班新生,對學校的運作還未太清楚明白,懇請各家長多多指教.
如想參加ECA是否要直接向班主任申請取form?直到現在,我還未收到任何有關ECA的通告.小女說班上已有同學於在放學後參加課外活動(中國舞),她又說 ...

Take a look to my daughter in 2B when you are in the class delivering lunch box!!!

原帖由 ballball411 於 11-9-16 15:44 發表

我星期一, 三派飯呀........ 到時你落黎陪我食飯囉, 你咁近 ....hehehe ...

無問題呀, 到時話你知佢有無乖乖食飯 ^^

今日個 dictation 個囡話內容全部 re-arrange 曬.......

回復 2# ballball411 的帖子

thanks a lot!

回復 2# ballball411 的帖子

really.... let me ask her tomorrow.
‹ 上一主題|下一主題