用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 何蔭棠中學交流區
樓主: 808280
go

何蔭棠中學交流區

引用:Quote:carmenshek+發表於+13-12-10+20:19+

原帖由 Anniemun 於 13-12-13 發表
請問是否要報名?
當然要,致電學校登記

想請教下, 何蔭棠是否在黃大仙區很多人選第一志願的學校???

回覆:何蔭棠中學交流區

是呀。

carmenshek 發表於 13-12-10 20:19
各位升中的同學們,2014年1月12日有資訊日啦
有沒有人參加了,感覺如何?

Hi,  各位家長好 !

昨天去面試了, 老師說有三百多人收 50個位, 那是否全in 呢 ?  我一直以為是選 in .

carmenshek 發表於 13-12-11 16:47
舊年沒有,相信今年也不會有

請問幾時知無叩門位 ?

回覆 kolun 的帖子

有同學自行申請保一和保棠,結果保一有得in反而保棠冇得in。

回覆 cheungsiu 的帖子

謝謝你 .  

cheungsiu 發表於 14-3-25 12:55

有同學自行申請保一和保棠,結果保一有得in反而保棠冇得in。 ...
請問是否保小學生?因保一會全in 聯繫保小 b1 組別同學的。

Anniemun 發表於 14-3-26 18:44
請問是否保小學生?因保一會全in 聯繫保小 b1 組別同學的。
不是保小學生。

引用:回覆+kolun+的帖子 有同學自行申請保一和

原帖由 cheungsiu 於 14-03-25 發表

有同學自行申請保一和保棠,結果保一有得in反而保棠冇得in。 ...
保一是全in, 保棠是選in

引用:Hi,++各位家長好+!昨天去面試了,+老師說有

原帖由 kolun 於 14-03-24 發表
Hi,  各位家長好 !

昨天去面試了, 老師說有三百多人收 50個位, 那是否全in 呢 ?  我一直以為是選 in . ...
當然是選in

carmenshek 發表於 14-4-4 10:58
保一是全in, 保棠是選in
那是不是表示今年自行申請保棠的人比保一多?

引用:Quote:carmenshek+發表於+14-4-4+10:58+保

原帖由 cheungsiu 於 14-04-04 發表
那是不是表示今年自行申請保棠的人比保一多?
這個難推斷

請問各位家長, 九龍灣的學生是否属於觀塘區呢 ? 因保棠只有二個位俾觀塘, 我們是觀塘區的.  luck draw 我不敢放

引用:請問各位家長,+九龍灣的學生是否属於觀塘區

原帖由 kolun 於 14-04-10 發表
請問各位家長, 九龍灣的學生是否属於觀塘區呢 ? 因保棠只有二個位俾觀塘, 我們是觀塘區的.  luck draw 我不 ...
是kwun tong

1. 請問band1(本區)生報自行,係咪一定要放首位, 若放次選會否無機?
2.
想知多唔多課外活動,是強迫性參加嗎
?
3.
學生係咪一定要最少學一種樂器(校內or)及一項體育活動
?
4. Weekend
需唔需要成日回校出席活動/集訓
?
5.
讀書/學習氣氛濃厚嗎
?
6.
功課壓力係咪好大(比起其他B1中學
)?
7.
平日功課多唔多
?
8.
老師熱心教學嗎
?
9.
如是男生會否好些, 因有些學校會在`自行時選男生以維持男女生比例?
10.
收生會看重學生那方面表現-學業成績 or 課夕外活動?

Sorry for too many questions. Many thanks for all your advices.

回覆 yanyan-fish 的帖子

你好..剛看到你的message..我小朋友今年剛升中一..我把暫時知道的資料給你參考, thx!

1.
請問band1(本區)生報自行,係咪一定要放首位, 若放次選會否無機
? 自行如果放第二,咁如果好彩第一入左就入唔到第二。大抽獎時就要放第一了, 放第二無機會。
2.
想知多唔多課外活動,是強迫性參加嗎
? 好多課外活動選擇, 要求每學期選1項。
3.
學生係咪一定要最少學一種樂器(校內or)及一項體育活動
? 無要求,只需課外活動選1選,另校隊看小朋友自己能力去參加。
4. Weekend
需唔需要成日回校出席活動/集訓
? 暫時一次返去學英文,只限中一生。
5.
讀書/學習氣氛濃厚嗎
? 這個不清楚..暫時不知道。
6.
功課壓力係咪好大(比起其他B1中學
)? 我仔功課不多,好快做完,暫時未見他有壓力,仲成日放學打機,但識隔離班有同學成日做到12點, 對自己有要求,所以他比較有壓力。
7.
平日功課多唔多
? 同
8.
老師熱心教學嗎
?  這個不清楚...暫時只有10月中班主任打電話通知快大統測記得提小朋友溫書。
9.
如是男生會否好些, 因有些學校會在`自行時選男生以維持男女生比例? 這個不清楚..也不知我仔係自行或抽獎入..因為都係放第一位。
10.
收生會看重學生那方面表現-學業成績 or 課夕外活動? 同上

希望有其他更加熟的家長給你意見。

sandyhoiian  同意  發表於 15-2-1 05:07

今年升中適應班大概在7月及8月幾時,同有乜適應班要上?

回覆:kuen2348 的帖子

請問各位師兄師姐,如果同區保小要第幾名先可以選保棠呀?