用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 民生書院交流
樓主: Mswan
go

民生書院交流  

我都係呀, 恐防佢地周圍8, 又胡亂搵野食. 時間唔夠既.

請問大家買晒書未? 我還是幾本買唔到呵

引用:請問大家買晒書未?+我還是幾本買唔到呵

原帖由 NKW 於 12-08-28 發表
請問大家買晒書未? 我還是幾本買唔到呵
書店通知有書攞。但仲差3本,其中一本係通識 omouth:

Bonnie 發表於 12-8-30 10:54
書店通知有書攞。但仲差3本,其中一本係通識 omouth:
如果計埋通識但吾計字典都喺欠3本,但通識諗住遲些有需要才買,因為寫住"For Reference Only"。

到現在仲欠兩本, 好多同學買唔到同一本.都唔明點解會印唔切, 既然係新版一定會預計要買新書架啦! 希望快d印好唔洗成日撲嚟撲去搵啦.
亞女lunch打來話學校供應社冇開, 佢要出去食飯. 唉! 真係估佢唔倒.
唯有叫佢小心d, 睇準時間回校啦. 比佢地自己早點體會下, 可能處理事情會成熟d嘅.

中學d書超重, 加多一袋手抽, 行4層樓梯, 亞女會唔會長唔到高呢!

回覆:民生書院交流

唔計字典(冇買),只差一本英文嘅 Developing skills for HKDSE -  Reading and writing ..

呀仔呢個月訂飯。佢話有同學出去食飯,冇帶遮,濕晒身返嚟喎。

回復 Bonnie 的帖子

Bonnie, 請問有咩訂飯資料提供? 今日供應社又冇開, 亞女又要出去食.
昨天都濕身回校, 排隊吃粉面又多人, 終於係買m記回校吃, 好可憐!

引用:回復+Bonnie+的帖子 Bonnie,+請問有咩訂飯

原帖由 NKW 於 12-09-05 發表
回復 Bonnie 的帖子

Bonnie, 請問有咩訂飯資料提供? 今日供應社又冇開, 亞女又要出去食.
我呀仔由小五開始同「家家好」訂飯。$20 一餐,有盒嘢飲添。5118-4369,佢會 fax 餐單俾你揀每日食咩。

唔該晒bonnie

請問大家有冇買atlas呢? 用得多嗎?

MsAudrey  ATLAS可以唔使買,因為只會頭幾堂用黎介紹下MAP READING,實際用途不大! :D  發表於 12-9-24 23:08

回覆:民生書院交流

Altas - 最好買啦,師兄話可以用到畢業架。

我呀仔上星期已經突撃quiz 咗英文同 Math ... 雖然分唔高,但好彩合格。

突擊quiz, 我女冇講喎, 要家長簽名冇?

引用:突擊quiz,+我女冇講喎,+要家長簽名冇?

原帖由 NKW 於 12-09-10 發表
突擊quiz, 我女冇講喎, 要家長簽名冇?
唔駛簽名,只見有改過同有分數咋。

已經冇check個女d功課好耐, 都係要睇睇去嘞.

引用:已經冇check個女d功課好耐,+都係要睇睇去嘞

原帖由 NKW 於 12-09-12 發表
已經冇check個女d功課好耐, 都係要睇睇去嘞.
呢排好輕鬆,冇咩功課。手冊寫得一、兩行。反而放學後好多嘢搞咁,兩日都趕唔到校車返屋企

各位知唔知課外活動網上報名幾時開始呀?阿女話P.E.堂已登記參加課外活動,老師話要再上網報名,但到現在都未有得報。

回復 kamaka 的帖子

你想報什麼課外活動?

星期一同二已經開始網上報名了, 我女仲等緊羽毛球approve, dancing 批咗,
choir老師自行揀選咗佢. 我女仲話想報弦樂隊同ease(唔知有冇串錯), 咁多點分身呀!

亞女話quiz寫名寫咗英文名但身分證冇, 扣1分.請大家小心.