用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英華女學校交流區
樓主: johnnywalker
go

英華女學校交流區   [複製鏈接]

各位家長好
請問你們還記得分组面試的時間如何安排的呢?

跟據入表時間分组?
跟據英文姓氏分组?
還是抽纖分组的呢?

於簡介會上問過校長,她說由於是小組面試,若與另一學校撞期,都不可能安排更改面試時間。這個我理解。所以希望能多些了解面試時間上的安排,以便作出適當的準備!

謝謝!

跟英文姓氏分组

回覆:isislee 的帖子

謝謝您的資料!

各位家長你們好,我是應屆小六生家長

請問貴校在主要學科上有沒有按同學的不同程度來分班?  

(例如我聽說有些學校在 英數 科會把學生分開不同的 set 來編班上課)

如果沒有類似的安排,學校會怎樣處理同學學習上的差異呢 ?

謝謝

回復 johnnywalker 的帖子

其實我都有考慮過交通問題,由馬鞍山去深水埗只係一程車約40分鐘,而兩年後返回中西區即20l6年港鐵差不多完全通車,還在般咸道有站囗,我認為問題不大!車程一个鐘多些!

CSDaddy 發表於 13-1-3 09:14
各位家長你們好,我是應屆小六生家長

請問貴校在主要學科上有沒有按同學的不同程度來分班?  

(例如我聽說有些學校在 英數 科會把學生分開不同的 set 來編班上課)

如果沒有類似的安排,學校會怎樣處理同學學習上的差異呢 ?

謝謝

我細女好中意YWG,她成績不錯,全級前5名(九龍東Band 1中小),現階段努力準備面試,希望可以成功入讀女英華

johnnywalker 發表於 13-1-12 20:36
中英數有分group.

ab班分3group. cde班分4group. 每一年會按水平再分過,譬如第一年係group1,但成績差,下 ...

jonnywalker

請問英華S1多唔多功課呢?
若果在嘉諾撒聖心全級20名內,是否冇機會in 英華呢?

irisyan  英華女學校全部都in  發表於 13-2-4 20:47

johnnywalker 發表於 13-2-5 11:30
全部都會in,放心。

s1唔算多功課,我會嫌少添。 :)

Thanks.  請問英華係咪2016年尾先回歸中西區呀?  學生可唔可以出街食飯呀?

醒目開學勳章

英華重未開始拆卸,連圍街板都未封,好驚能否如期完工。

醒目開學勳章

無人回應,唔通淨係我自己杞人憂天?

回覆:2BMa 的帖子

其實工程既野真係有遲無早,以我所知真係未必2016可以搬返去,聽聞好似籌唔夠$,有錯勿插,不過如果一心入英華,都應該預左!

引用:+本帖最後由+ungoogoo+於+13-2-5+11:46+編

原帖由 ungoogoo 於 13-02-05 發表
中一二必須留校吃午飯。

引用:其實工程既野真係有遲無早,以我所知真係未

原帖由 eviza_snow 於 13-02-27 發表
其實工程既野真係有遲無早,以我所知真係未必2016可以搬返去,聽聞好似籌唔夠$,有錯勿插,不過如果一心入 ...
Please read:

http://www.legco.gov.hk/yr11-12/chinese/panels/ed/papers/edcb2-1756-1-c.pdf

"按 2011 年 9 月價格計算,估計政府提供的非經常資助金為 3 億 6180 萬元。94EB 號工程計劃的非經常資助金,是根據設有 30間課室的標準設計公營中學的參考建校費用計算。在計算參考建 校費用時,假設建校地點的土地狀況並不複雜,而且沒有異常的 環境或土力限制。為協助該校應付工地特定的限制,我們會向辦 學團體提供額外撥款,以供進行工地特定工程

除了政府資助 外,辦學團體會承擔興建非標準設施的費用。辦學團體會自行承 擔興建非標準設施和相關額外樁柱所需的 330 萬元。辦學團體承 擔費用加上政府提供的 3 億 6180 萬元非經常資助金,這項工程 計劃的費用總額為 3 億 6510 萬元(所有款額按 2011 年 9 月價格 計算)。政府會提供的非經常資助金上限為 3 億 6180 萬元(按 2011 年 9 月價格計算)。"

引用:Quote:原帖由+eviza_snow+於+13-02-27+發表

原帖由 bakusensei 於 13-03-03 發表
Please read:

http://www.legco.gov.hk/yr11-12/chinese/panels/ed/papers/edcb2-1756-1-c.pdf
3M won't be a problem.

‹ 上一主題|下一主題