用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 大家收到result未呀?
樓主: kunbe
go

大家收到result未呀? [複製鏈接]

可能對你是沒有損失!!!!!!!!
但對一位工作繁忙, 經常OT和工幹, 放棄自己的私人時間, 都希望增取親子時間的家長, 你真是覺得沒有損失嗎????
另外, 對一位全識家庭主婦來說, 出席時間是平日晚上7:00-9:00, 明天子女也要上學, 這也是一個困難!
我都是這句 "優先後備機會" 此終是一個機會, 不是必收, 家長在小一選校過程中, 已經歷大壓力!
所以每件事都不好從表面看!

學校安排十堂講座確實是付出好多人力物力, 我都好欣賞貴校的辦學熱誠, 但如果已有一批First Waiting List家長要出席講座作後備,另外要waiting list家長出席講座才編入 “First Waiting list”,
這貴校真是很保守, 怕人放棄學位!

我真的很想知道今年有沒有 “reject letter”????
如沒有即是每位申請者, 都要求出席講座?

原帖由 Minnie_Mickey 於 11-8-22 04:30 發表
其實學校安排十堂講座都付出好多人力物力,為的都是希望家長更認識及了解學校,避免將來大家所說的錯配;而且今次不需要先付留位費及註冊,家長亦多了一個機會參加大抽獎【唔好再怨真資咁早紋令我無得參加大抽獎】。如果家長 ...

另外要waiting list家長出席講座才編入 “First Waiting list”,
I thought waiting list parents do not need to attend the talks. Btw .. how can the school hall house so many parents?????
How many parents are actually invited to attend the talks?!
原帖由 noknok323 於 11-8-22 14:33 發表
但對一位工作繁忙, 經常OT和工幹, 放棄自己的私人時間, 都希望增取親子時間的家長, 你真是覺得沒有損失嗎????
另外, 對一位全識家庭主婦來說, 出席時間是平日晚上7:00-9:00, 明天子女也 ...

I also received the acceptance letter today. God bless! I am very appreciated the arrangement of school. As a parents, I think two way communication between school is very important!

學校安排呢10堂講座的內容都是非常充實及有用的,而現在更是免費,真的是很多家長要花錢出去聽至有呀!只是一個月一次而只要出席7堂或以上便可, 我都唔明點解會有人咁抗拒呢? 其實我們應該要appreciate學校的慷慨!

而據我所知,學校一共出了4種不同的result:
1) condition offer: 要交留位費,簽紙放棄大抽獎及要上講座後就可註冊喇.
2) first waiting list: 上完講座後到6月就有優先遴選機會及邀請出席2nd interview. (這是一個最筍的offer,因還可參加大抽獎及到6月應該會有好多的空位放出,所以小朋友都應有好大的機會取得學位)
3) waiting list: 要交問卷後到6月等通知2nd interview.
4) reject: 即係到6月自行再重新申請(如有第二輪公開的話).

如没有遺漏的話, 這可以另大家對自己的result清晰一點.

10堂講座的內容是否非常充實及有用, 真的見人見智???
收錢與免費對大部分家長來說是沒有問題的, 只是看機會!!!!

Waiting list家長可出席課程70%轉為first waiting list,
我就有一點疑問?????
大多偉大的父母, 一定堅持轉為first waiting list多一個機會, 奈何學校可提供多少學位給與他們? 這真是要視付有多少人放棄, 但如果家長知道first waiting list + waiting list的人數, 這可讓家長考慮是否將時間和精神轉去其他學校, 免得家長有一個希望, 最後又失望!

在此發表言論, 我都是想大概知道大家的result?

原帖由 Queenielam88 於 11-8-22 13:36 發表
學校安排呢10堂講座的內容都是非常充實及有用的,而現在更是免費,真的是很多家長要花錢出去聽至有呀!只是一個月一次而只要出席7堂或以上便可, 我都唔明點解會有人咁抗拒呢? 其實我們應該要appreciate學校的慷慨!

而 ...

我完全認同你所講的!  
所以我諗校方可能是想考驗家長的誠意!

原帖由 ha! 於 11-8-22 15:42 發表
聽seminar可以減少錯配 ? seminar 又不是說校政, 而是坊間出名的書, 討論的不就是家庭教育罷, 這些seminar是應該安排俾現在家長.  而不是交換 6月一次interview 的條件, 雖然不用交錢, 但10次seminar...有無惗多野講 ...

我覺得學校叫得D first waiting 去埋,即係機會都幾大吓,學校對第一次 offer的流失率心中有數的,反正免費(有offer要交$490 ga),去聽吓無妨wo,只喺用時間買個機會jie。

請問你在那處知道waiting list家長可出席課程70%轉為first waiting list? 我冇聽過有咁既安排喎! 據我所知,waiting list家長係未被邀出席課程.
其實我都知學校在未有事先講明的情況下突然作出此安排係會另好多家長覺得難以接受, 但在我身邊有心讓子女入讀此校的家長們都很樂意出席此課程, 可能學校是想藉著此安排再減去一批冇心入讀該校,而只是想取其學校當back up的家長.
原帖由 noknok323 於 11-8-22 22:52 發表
10堂講座的內容是否非常充實及有用, 真的見人見智???
收錢與免費對大部分家長來說是沒有問題的, 只是看機會率!!!!

Waiting list家長可出席課程70%轉為first waiting list,
我就有一點疑問?????
大多偉大的父母, 一 ...

我很讚同你的睇法, 而大家所用去的時間我亦希望學校可另各出席的家長有所得著!
原帖由 floppybb 於 11-8-23 01:17 發表
我覺得學校叫得D first waiting 去埋,即係機會都幾大吓,學校對第一次 offer的流失率心中有數的,反正免費(有offer要交$490 ga),去聽吓無妨wo,只喺用時間買個機會jie。 ...

是我的朋友講的!
而我是收到first waiting list, 請問是否一定要出席講座才可保留這個備取生甄選機會 (即再interview), 不出席者是否同放棄申請入讀?

原帖由 Queenielam88 於 11-8-23 04:57 發表
請問你在那處知道waiting list家長可出席課程70%轉為first waiting list? 我冇聽過有咁既安排喎! 據我所知,waiting list家長係未被邀出席課程.
其實我都知學校在未有事先講明的情況下突然作出此安排係會另好多家長覺 ...

咦咁就怪喇, 因在小一選校欄內, 有家長話係要作文填問卷,然後要到6月再等通知2nd interview, 並沒有得出席家長課程喎!
應該係喇, 因你要填返張回條俾學校, 而張回條得兩個選擇就係希望繼續為子女申請入讀及出席家長課程不希望繼續及不出席家長課程. 照咁講就係應該要繼續申請就要出席喇!
如果你能夠抽到空的話就盡量出席喇, 因只要出席7堂就得(況且仲係一個月先一次, 又唔係intensive咁要2個星期完成佢), 而到時能入選的機會應該都會好高, 當買個保險俾個小朋友, 若果在6月之前收到一個更理想的offer咁咪可以唔再去囉, 到時學校又可以shortlist到一批好有心入讀此校的家長, 因我都係咁諗所以先覺得呢個對我地班first waiting list既小朋友係個好安排. 相對而言我諗學校都係咁諗掛.......
原帖由 noknok323 於 11-8-23 18:07 發表
是我的朋友講的!
而我是收到first waiting list, 請問是否一定要出席講座才可保留這個備取生甄選機會 (即再interview), 不出席者是否等同放棄申請入讀?

多謝你的見意, 我現在也有了決定!   

原帖由 Queenielam88 於 11-8-23 13:19 發表
因你要填返張回條俾學校, 而張回條得兩個選擇就係希望繼續為子女申請入讀及出席家長 ...

小兒收到的正是"Rejected Letter" !! 有些失望.....在此祝各 waiting list 的家長最後都有好消息 !!

原帖由 noknok323 於 11-8-22 14:33 發表
另外, 對一位全識家庭主婦來說, 出席時間是平日晚上7:00-9:00, 明天子女也 ...

王國長老

Leoy. 希望你小朋友找到更合適的學校!

本人在 conditional offer 信件中,看到優才會繼續進行學校合併的計劃,入讀此校的家長要配合學校,如需要遷校,學生們也要到新校上課。

請教各位優才家長:

(1) 為什麼已經有兩所校舍,還要增加校舍?是否希望可以完全分拆中學和小學部?

(2)有沒有消息說會與那一所學校合併?

回覆 36# YCDad 的文章

合併? 冇聽過!
不過歷史上曾有優才要了志潔學校的殼、曾與數間學校爭奪瑧美校舎。所以若以後有什麼雷同事件也不足為奇!不過若真的有「合併」,我想應該是「優初小」與「優高小」合併,那未嘗不是好消息。

原帖由 YCDad 於 11-8-31 16:34 發表
本人在 conditional offer 信件中,看到優才會繼續進行學校合併的計劃,入讀此校的家長要配合學校,如需要遷校,學生們也要到新校上課。

這句話小兒兩年前入學時已有。校長多次表示想另覓校舍,增加學校的空間。但以現時的氣候,優才這類沒有背景的學校,我相信機會不大。

回復 25# wingwingcat 的帖子

呢個安排可能係全港首創; 學校需要花好多人力、物力, 我唸學校真係想比D有相同理念既家長多D机會囉。

回復 39# 中天英 的帖子

中兄, 好開心再次見到你
‹ 上一主題|下一主題