用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 接近 6歲,返 CAC 做評估後既少少分享.... ...
樓主: someoneelse
go

接近 6歲,返 CAC 做評估後既少少分享.... [複製鏈接]

要數佢地既衰野,真係十日十夜都講唔哂!
所以,我以後唔會再去!
原帖由 pocoyo123 於 11-8-21 22:08 發表
去見精神科醫生仲求其, 問佢亞仔係咪有專注力不足, 佢就話不是, 係佢自閉問題, 有自閉就有專注力不足喎? 佢入到房同我個仔講唔到3句野? 只係睇住佢份紀錄就照講,完全不知所謂   ...

原帖由 someoneelse 於 11-8-22 00:54 發表
數佢地既衰野,真係十日十夜都講唔哂!
所以,我以後唔會再去!

.....

回覆 22# 麻煩 的文章

LABEL左就一世架啦,無被LABEL就叫怕醜,LABEL左就自閉,社交障外..........正如有精神病紀錄既人,好返晒都當你癲既一樣.

我都冇幫個仔排兒童精神科呀, 好在, 原來冇乜用. 而家個仔講野有紋有路, 同同學仔比當然有D唔同, 但我覺得"坐唔定", "周圍望"呢D其實真係一般小朋友都會有啦. 話佢唔專注, 睇下做乜野啫. 你做評估D野佢冇興趣做, 同你三唔識七你要佢同你傾計.... 做得唔好一D都唔奇LAW

睇黎, CAC 班專家都好難接受到A 仔好得返...
呢d 唔知係未叫做固執行為!?

我明白我小朋友係有問題,但做評估時,都諗係唔係正常小朋友會做到每一個評估項目,如找出6角形,我想我3歲幾個陣唔會識。
心情唔好同無興趣下評估未夠準。

呢 d 叫 job security...唔係點 justify 佢地既高薪厚職?!
我果日睇排板,個專家一日睇兩個症咋!上午一個、下午一個!

原帖由 kelvin_hmlau 於 11-8-22 15:14 發表
睇黎, CAC 班專家都好難接受到A 仔好得返...
呢d 唔知係未叫做固執行為!?

所以我地做父母既要心水好清先得!

原帖由 fatpam 於 11-8-22 19:48 發表
我明白我小朋友係有問題,但做評估時,都諗係唔係正常小朋友會做到每一個評估項目,如找出6角形,我想我3歲幾個陣唔會識。
心情唔好同無興趣下評估未夠準。 ...

情況如你發現另一對曾暪住你偷會舊情人一樣,那怕只是一次或一個誤會,以後每次你搵唔到另一半時,我肯定你一定發癲!哈哈哈哈哈....
原帖由 pollybell 於 11-8-22 11:42 發表
LABEL左就一世架啦,無被LABEL就叫怕醜,LABEL左就自閉,社交障外..........正如有精神病紀錄既人,好返晒都當你癲既一樣.

忍唔住都要講兩咀!    不單只是什麼醫生/專家, 而家先發現出面做什麼個別/小組訓練, 好多時都係少少問題, 但套係佢地身上就變成好大好大問題.  我明白都係幫緊佢地, 但個問題係我地聽左之後就可能就係一小個問題, 搆到我地無教好瞓!   其實我地D仔唔係差到連一般興趣班都上唔到, 但係由一訓練開始, 佢地就已經將家長們洗腦....我地既小朋友係低一班既...., 都係覺得呢個係商業社會, 就只係睇下會唔會遇到個好既導師!
有時覺得幾好笑....郁D就話佢地唔識"類化"!

原帖由 someoneelse 於 11-8-22 23:41 發表
所以我地做父母既要心水好清先得!

正如有D 3歲幾小朋友單腳跳唔到, 而我地LABEL左個D醫生就覺得好大問題, 要去職業治療咁, HAHAHAH!!!!!!!!!

原帖由 worry-mom 於 11-8-23 00:56 發表
忍唔住都要講兩咀!    不單只是什麼醫生/專家, 而家先發現出面做什麼個別/小組訓練, 好多時都係少少問題, 但套係佢地身上就變成好大好大問題.  我明白都係幫緊佢地, 但個問題係我地聽左之後就可能就係一小個問題, 搆 ...

......

回覆 29# someoneelse 的文章

SORRY....我一定唔會 ,唔會咁無知同佢地一般見識,或者咁講佢地做多好過做小,你要服務咪俾你羅,有咁差寫咁差,唔係點服務呢,有殺錯無放過麻.

我有朋友係CAC度做, 佢知道我小朋友係3歲時評發展遲緩, 就不停打黎問我, 你小朋友會唔會咁, 會唔會點...不停想LABEL我小朋友, 真係俾佢轟炸, 較被動又點, 唔想做既野唔想做, 最後又乙水先做又點...

我聽好多朋友既仔女
見到MTR盲人路線會跟住行路線, 扮行路軌.
食開個間餐廳個排都要食, 仲要食個味.
去朋友屋企食飯, 個爸媽要特意買小朋友食物俾小朋友食.
唔鍾意做既野, 死都唔會做.
去開興趣班, 個老師唔同左, 死都唔肯上堂, 要呀媽陪上, 仲要坐角落位.
有小朋友攪生日會, 唔會同小朋友一齊玩.

各式各樣既小朋友都有, 各家長都覺得好正常
CAC個0的人,咁其實即係點定...

同意someoneelse講法.
各興趣班同學校都話小朋友好投入..
咁係唔係已經OK啦~

我做CAC既原因係因為N班2歲, 講野都係單字.

如果班專業人士見到我地回應,佢地又會話D家長唔接受個仔有問題,所以唔信佢地D專業判斷。

唔label佢地,d私人訓練中心點生存,我地唔食都甘心比錢佢地。

我好明白,但問題係你敢唔敢用亞仔d時間博先?
你朋友的小朋友問題係點先?
如果只係差少少,可能學習問題不大。無人知道小朋友結果係點。
好似我只係'考慮'唔入S位,人人煩我點解唔入,又話我唔接受特殊呢2個字,我都覺得自己比人歧視,我只係覺得普通幼稚園都有對A仔有其他方面的好處啫。

原帖由 麻煩 於 11-8-23 11:39 發表

比個like你!
我小朋友一直有上普通興趣班,從沒有什麼投訴!
cac評估之後,我成個人崩潰,即刻將小朋友由一間地區名幼稚園轉去i位學校(排e位)。有同學有同樣問題但沒有轉校,如今考幾間超多人考的小學全部成功! 有時我都懷 ...

......

.....

原帖由 麻煩 於 11-8-23 15:44 發表
話時話,評估中心的醫生同我講解結果時沒有望住我,明顯冇眼神接觸,真係有口話人....

原帖由 麻煩 於 11-8-23 07:44 發表
話時話,評估中心的醫生同我講解結果時沒有望住我,明顯冇眼神接觸,真係有口話人....

E......好似係wow....
‹ 上一主題|下一主題