用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 接近 6歲,返 CAC 做評估後既少少分享.... ...
go

接近 6歲,返 CAC 做評估後既少少分享....

囝囝早幾日返左去做評估...詳情我唔寫出黎喇,但如果各位有問題想問,我有時間既話一定會答覆!

其中有一點想同大家分享...

背景:囝囝參加好多不同種類的課外活動,全部都係囝囝鍾意而自己提出要學的,每次上堂都算開心,但對要求俾心機去做好些就不想給力,好多時要威迫利誘下先做回水平

心理學家意見:A 仔因腦部問題,不能對事堅持

做亞媽既我:吓,係咁既咩?!(心諗依家唔係個個細路都係咁架咩?)

rainbowcov  請問咩叫 CAC 呀?  發表於 12-6-11 12:30

原帖由 someoneelse 於 11-8-19 21:46 發表
囝囝早幾日返左去做評估...詳情我唔寫出黎喇,但如果各位有問題想問,我有時間既話一定會答覆!

其中有一點想同大家分享...

背景:囝囝參加好多不同種類的課外活動,全部都係囝囝鍾意而自己提出要學的,每次上堂都算開心,但對要 ...

咁係唔係「專注力不足」?要唔要返精神科跟進同食藥?

『專注力不足』....都可以咁講,一般人叫心散,但咩程度下先要食藥呀?
返精神科,一直都有架喇,半年一次嘛...
PS: 囝囝返普通學校無課堂學習問題...
原帖由 autunmbb 於 11-8-19 21:55 發表

咁係唔係「專注力不足」?要唔要返精神科跟進同食藥?

我覺得又唔係佢講咁啦, 而家呢代細佬, 個個三分鐘熱度, 只要遇到困難, 就會立即放棄, 父母又担心佢辛苦, 轉頭又比錢佢學過其他, 我朋友中大把呢D人, 根本A唔A無分別

事實的確如此!
不過我對專注力不足唔熟悉,如果有過來人可以分享下就好喇....究竟用咩測試呢?到咩程度先叫有問題呢?
原帖由 pocoyo123 於 11-8-19 22:26 發表
我覺得又唔係佢講咁啦, 而家呢代細佬, 個個三分鐘熱度, 只要遇到困難, 就會立即放棄, 父母又担心佢辛苦, 轉頭又比錢佢學過其他, 我朋友中大把呢D人, 根本A唔A無分別 ...

小兒評估結果也有專注力不足, 當時心理學家解釋話: 小兒不能自己一個人專注做一個指令維持10分鐘, (打機&玩玩具不計), 大約係咁
原帖由 someoneelse 於 11-8-19 22:50 發表
事實的確如此!
不過我對專注力不足唔熟悉,如果有過來人可以分享下就好喇....究竟用咩測試呢?到咩程度先叫有問題呢?

等我留意下先!Thank you!!
令郎係當時因做唔到某個 task 10分鐘 or 係根據你所講既生活細節而被評專注力不足呢?
總覺得好兒戲~~~~

原帖由 pocoyo123 於 11-8-19 23:04 發表
小兒評估結果也有專注力不足, 當時心理學家解釋話: 小兒不能自己一個人專注做一個指令維持10分鐘, (打機&玩玩具不計), 大約係咁

佢係有野比佢做, 例如: 講故事, 做手工, 持續對話, 跟指令做特定動作, 佢話有些小朋友最差可能30秒專注力都無, 就可能要食藥, 咁佢話小兒係輕微, 因佢不會中途離坐, 不會情緒失控, 只係多野講, 經常話唔想做.
不過, 評估嘅野, 佢講左家長咪多留意下囉, 反正, 我覺得去得評估, 佢地一定一早已標籤左我地, 有D野正常人都會啦, 何況一個5歲小朋友, 佢同我講話做到最后15分鐘, 亞仔好想走, 問佢乜都話唔知, 剩係問走得未, 當然啦, 個評估做成2個鍾, 係人都想走啦, 不過, 佢又唔理得你, 照寫你有問題, 連個心理學家都同我講結果係唔多啱,X__X
原帖由 someoneelse 於 11-8-19 23:20 發表
等我留意下先!Thank you!!
令郎係當時因做唔到某個 task 10分鐘 or 係根據你所講既生活細節而被評專注力不足呢?
總覺得好兒戲~~~~

哈哈哈哈哈 (sorry, 原諒我既無禮!)......
我同你一樣感受....我地大大話話都跟左幾年訓練,所知既野一定唔少得過果班心理學家s .....比佢地更優勝既係我地睇自己個細路係全天候既,並唔係做果兩個鐘野就可以反映得哂事實既全部!
Anyway, 講返專注力,當日心理學家話我囝好多郁動、pat pat 成日唔響位、有時做做下野會提出另外意見 (例如人地要佢砌狗仔,佢會問砌貓仔好唔好),不過如果心理學家再重申一次,我囝就會照做 (唔發脾氣)!
想問:如果孩子乖乖的一條直路咁做 10分鐘,d 心理學家又會唔會話 A仔先會咁機械式呢?!

原帖由 pocoyo123 於 11-8-19 23:50 發表
佢係有野比佢做, 例如: 講故事, 做手工, 持續對話, 跟指令做特定動作, 佢話有些小朋友最差可能30秒專注力都無, 就可能要食藥, 咁佢話小兒係輕微, 因佢不會中途離坐, 不會情緒失控, 只係多野講, 經常話唔想做.
不過,  ...

我相信都會, 無論如何, 在佢地眼中, 呢一些小朋友一定有問題先要來評估, 呢個先入為主的主觀意識, 你話無標籤我一定唔信,我覺得佢地係好比佢地的職位左右佢地的中肯性, 因佢潛意識裹已認定佢係一個專業人士, 無理由經佢評估過的小朋友係可以牽逃出佢眼, 所以, 佢可以將一件正常人都會犯的錯, 再套在一個A仔身上, 再加上小小專用名詞, 發揚光大, .....!!!!!
原帖由 someoneelse 於 11-8-20 00:19 發表
哈哈哈哈哈 (sorry, 原諒我既無禮!)......
我同你一樣感受....我地大大話話都跟左幾年訓練,所知既野一定唔少得過果班心理學家s .....比佢地更優勝既係我地睇自己個細路係全天候既,並唔係做果兩個鐘野就可以反映得哂事實 ...

CAC果些所謂既專業人事真係好求其,流水作業式,總之LABEL左就偏向性既判斷,絕對唔會當你從新開始既症去睇,亦唔會認為之前既評估有錯失,所以聽吓就算,不能對事堅持?????????
香港有700萬人,有幾多人可以對事有堅持,多鬼餘,中意既野都唔一定可以長期堅持,呢個世界咁多野好玩,咁多選擇,你估60,70,年代打波子都打足一日咩.

想問:如果孩子乖乖的一條直路咁做 10分鐘,d 心理學家又會唔會話 A仔先會咁機械式呢?!
----->>>>>

我有個朋友懷疑個仔(3.5歲) ADHD,打電話去問D機構,一番對話後,個職員同我朋友講,其實你懷疑得..都係有架啦。因為太細個未能確診,目前可以做的係媽咪學習管教技巧,到5歲再評估。

仲有,我個仔個表哥小時評為發展遲緩,K3再評已回軌,因3個月前(現升小三)佢媽咪懷疑個仔讀寫障礙,再去評估,希望學校有調適,點知評估中心送多個ADHD比佢,不過較輕微,不要食藥。其實佢只係專注力問題,並沒有過度活躍,不過,冇辦法啦...個名叫”專注力不足及過度活躍症”呀....送嘅。

請問你孩子將會入讀那類型小學?

各位,老實講,其實我好嬲下呀!
嬲唔係因為主人翁係我個囝...我囝讀私校,係咩政府資源都唔會有果一類...我當然唔會 care 佢地既“專業評估”喇,反正學校方面從無投訴,囝囝又跟得上...況且我係全職媽咪,大把時間睇到囝囝,究竟同其他同齡既細路有無分別...但其他家長/小朋友唔係呀嘛,好多父母都好著緊佢地評出黎既結果同意見呢!
一直我都同佢地拗數....佢地成日講舊時點點點,大佬呀,細時有問題,依家無問題就係囉,點解明明依家無問題都係問題呢?!
呢兩年兩次既評估,佢地成日講我囝 high function...係 high 到可以令到自己睇落唔似自閉症喎...一個未夠6歲既小朋友 (對上一次評估時未夠4歲),點 high function 到人地睇唔出呀?如果真係睇唔出囉,咁即係無問題喇!自閉症既斷症係靠行為架嘛!
真係.....

.....
原帖由 pocoyo123 於 11-8-20 00:40 發表
我相信都會, 無論如何, 在佢地眼中, 呢一些小朋友一定有問題先要來評估, 呢個先入為主的主觀意識, 你話無標籤我一定唔信,我覺得佢地係好比佢地的職位左右佢地的中肯性, 因佢潛意識裹已認定佢係一個專業人士, 無理由 ...

你醒!我去係因為老公話放暑假去下無所謂...
原帖由 麻煩 於 11-8-20 22:44 發表
非常同意! 先入為主,無論個小朋友做成點,最後一定話有問題! 我連小一入學前評估都冇去做,已經跟左自己小朋友幾年,佢係點自己最清楚! 各方面一向不是很好但問題不大,智能肯定冇問題亦不是很固執,評估完又如何? 再俾一個自閉 ...

.....

原帖由 someoneelse 於 11-8-20 22:27 發表
各位,老實講,其實我好嬲下呀!
嬲唔係因為主人翁係我個囝...我囝讀私校,係咩政府資源都唔會有果一類...我當然唔會 care 佢地既“專業評估”喇,反正學校方面從無投訴,囝囝又跟得上...況且我係全職媽咪,大把時間睇到囝囝,究竟同 ...

.....
原帖由 someoneelse 於 11-8-20 22:50 發表
你醒!我去係因為老公話放暑假去下無所謂...

原來唔係一定要做評估
我以為個評估一定要番去做
0甘係咪上主流小學或特殊小學
唔係睇評估結果而係家長決定呢??

去唔去評估好多時都係睇家長覺得孩子以後還需要政府服務與否...如果咩都唔需要 (例如讀私校及一向無任何津貼等),去同唔去都唔影響什麼,當然如果家長想知孩子響班“專家”眼中近況如何,一去是無妨的....
提議讀咩學校亦只是一個提議,家長如有辦法搵到學校,專家亦不能左右什麼...

原帖由 apple~y 於 11-8-21 11:03 發表
原來唔係一定要做評估
我以為個評估一定要番去做
0甘係咪上主流小學或特殊小學
唔係睇評估結果而係家長決定呢??

去見精神科醫生仲求其, 問佢亞仔係咪有專注力不足, 佢就話不是, 係佢自閉問題, 有自閉就有專注力不足喎? 佢入到房同我個仔講唔到3句野? 只係睇住佢份紀錄就照講,完全不知所謂
原帖由 someoneelse 於 11-8-21 16:25 發表
去唔去評估好多時都係睇家長覺得孩子以後還需要政府服務與否...如果咩都唔需要 (例如讀私校及一向無任何津貼等),去同唔去都唔影響什麼,當然如果家長想知孩子響班“專家”眼中近況如何,一去是無妨的....
提議讀咩學校亦 ...