用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think Int'l KT (九龍塘朗思) 48人一班的「小」班教學 ...
樓主: gtgy
go

Think Int'l KT (九龍塘朗思) 48人一班的「小」班教學 [複製鏈接]

其實我睇完都唔係好明點所指48人部份時間共用課室安排係點,但睇嚟學校未完成註冊就比較大件事。呢家已八月尾,叫d家長點算。各位真係要同學校傾吓可唔可以去舊校或其他分校上住課先,甚至有無其他後路啦。

原帖由 haydenwong55 於 11-8-22 22:41 發表
有冇人知道邊間九龍區PN仲有位收小朋友?

我估英藝會有位, 因為見到有家長幫小朋友退學, 但有邊間學校仲有位, 真係要蹤間打電話問先知

校長都有提過, 一係返舊校, 一係停課, 直至教署出批文才正式開學, 其實本人prefer 返舊校, 因為老實講, 邊個知教署幾時批得出D文件? 校長果時都一心以為四月出得到啦, 點知到而家都未出到, 四個月又四個月, 唔通要D小朋友無止境停課咩?但係返舊校又係唔係上策呢? 咁多個小朋友迫返番舊校, 到時咪又係48人一班, 問題依然存在, 只不過唔洗擔心註冊問題吧

原帖由 DaisyDaisy 於 11-8-23 08:36 發表
其實我睇完都唔係好明點所指48人部份時間共用課室安排係點,但睇嚟學校未完成註冊就比較大件事。呢家已八月尾,叫d家長點算。各位真係要同學校傾吓可唔可以去舊校或其他分校上住課先,甚至有無其他後路啦。 ...

我上年都IN過英藝, 一入去果座巨型滑梯, 果十幾架disney正版豬仔車, d外藉老師列隊同你打招呼, 200尺的音樂室, 又有小型圖書室, 又有雨天操場, 又在地鐵站上蓋, 就算interview當日都有外藉老師同你一路玩住唱遊一路等interview, 好多野都令我好心動, 不過我見THINK好似歷史耐D所以最後雖然交左留位費, 但最後都reject左佢地, 唉, 點知而家自己就搞成咁

原帖由 hobby 於 11-8-23 08:48 發表

我估英藝會有位, 因為見到有家長幫小朋友退學, 但有邊間學校仲有位, 真係要蹤間打電話問先知

原帖由 karaqueenie 於 11-8-23 09:32 發表
校長都有提過, 一係返舊校, 一係停課, 直至教署出批文才正式開學, 其實本人prefer 返舊校, 因為老實講, 邊個知教署幾時批得出D文件? 校長果時都一心以為四月出得到啦, 點知到而家都未出到, 四個月又四個月, 唔通要D ...

如果可以返舊校, 都可以暫時解決問題, 但舊校是否可以容納咁多小朋友?? 因為去年pn都有同一情況, 結果舊校容納唔到咁多小朋友, 細b係開唔到學; 我覺得就算係9月完成註冊, 但學校仲有工程做, 好似對小朋友都唔係咁好, 仲要唔知幾時真正完工, 唉 ...

不如入form再interview,只要有位,加家長的誠意,是絕對有可能的。

原帖由 karaqueenie 於 11-8-23 09:43 發表
我上年都IN過英藝, 一入去果座巨型滑梯, 果十幾架disney正版豬仔車, d外藉老師列隊同你打招呼, 200尺的音樂室, 又有小型圖書室, 又有雨天操場, 又在地鐵站上蓋, 就算interview當日都有外藉老師同你一路玩住唱遊一路 ...

原帖由 haydenwong55 於 11-8-22 22:41 發表
有冇人知道邊間九龍區PN仲有位收小朋友?

york kindergarten

路過....我家小朋友唔係讀任何kln tong 學校, 只想將經歷同大家分享

舊年幫個女報n班時, 有一間kg係屋企附近既, 知佢申請緊開n班, 由2010年3月入定申請表....去到2011年4月佢先話正式出到開n班既批文...

佢先敢安排n班interview....當然好多小朋友都搵到n班, 我估呢間新開既n班(2011-12年度)未必好多小朋友入去讀...

問題係....think呢件事俾我感覺係急於收生....收學費....
而家開n班批文未有.....連申請都未做.....if 有意外, 保險包唔包先!!!

自己小朋友跌親都會肉痛...而家.....一間kg未有批文就開班, if 有意外, 造成人命傷亡, 邊個負責, !?

我想講, touchwood 有乜事, 保險九成唔包啦
除非..朗思買保險當日有同保險公司講明未有註冊啦

問題係, 冇註冊保險公司未必受, 受的話都可能好高保費...佢地買唔買先....

原帖由 reei 於 11-8-23 11:57 發表

york kindergarten

york full左

其實而家係幼稚園部未註冊好, 又唔係完全未入紙申請, 我覺得3-6歲班留在林肯道, 教署應該會有D情講, 但係如果學校真係連N班都未開始入紙註冊, 不如N班返去舊校果邊, 因為N班在舊校已經註左冊, 林肯道可利用現時N班的課室改建為圖書室又好, 音樂室又好, 等D小朋友多個課室用, 舊校又可以容納返哂PN的小朋友, 本身果邊都已經有4個小課室, 48人分番開4班, 每班12人, 真正係小班教學, 而且舊校本身又有圖書室, 音樂室, 呢個方法會唔會2全其美呢?不如大家比D意見校方

估不到think有咁多問題,以前我大女讀時ok,冇咁多人1班 ,好彩細女冇去think讀 ,現在搵學校轉校好難

我開始覺得俾學校"誤導"咗, 因為之前報名係報全日班, 但之後就話俾我知全日/am 都full 咗得返pm, 但星期日, 好似唔覺pn 有全日班, 有冇家長可以confirm 一下?

我印象中,界限街個邊都有人讀緊, 不過係行ib, 又有冇家長可以confirm 一下?

PN本身都無全日架, 得半日架咋, 3歲班開始就有全日, 四月份開第一次家長會時, 校長話行IB的全日班會在舊校, 但唔知點解, 而家唔理IB唔IB, 一律去哂新校

原帖由 karaqueenie 於 11-8-23 16:13 發表
PN本身都無全日架, 得半日架咋, 3歲班開始就有全日, 四月份開第一次家長會時, 校長話行IB的全日班會在舊校, 但唔知點解, 而家唔理IB唔IB, 一律去哂新校

唉, 我報名份form 有whole day class 個option 嫁, 仲要收到封信話收pm, 打去學校問whole day class 仲有冇位, 個staff 仲答full 咗, 叫我寫信request轉whole day, if 有人退學, 會跟收信次序安排 ... 如果冇, 我覺得唔應該叫我寫信, 我覺得自己好似一個傻瓜

PN 是有whole day 的

係咩??? 你小朋友番緊? 九龍塘WOR?!

Hi LittlePanda101,

I'm not aware of any whole day PN class student around in Licoln Road campus.

Perhaps you're talking about Boundary Street campus IB programme, right?!

gtgy

原帖由 LittlePanda101 於 11-8-23 16:53 發表
PN 是有whole day 的

Hi karaqueenie,

Based on my understanding, the original kindergarten library at the Boundary Street campus no longer exists as there were major renovations at the campus in order to fulfill hardware requirements of IB world school.

Correct me if I am wrong.

gtgy

原帖由 karaqueenie 於 11-8-23 15:52 發表
而且舊校本身又有圖書室, 音樂室, 呢個方法會唔會2全其美呢?不如大家比D意見校方
...

‹ 上一主題|下一主題