用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think Int'l KT (九龍塘朗思) 48人一班的「小」班教學 ...
樓主: gtgy
go

Think Int'l KT (九龍塘朗思) 48人一班的「小」班教學 [複製鏈接]

但校長亦說, 茶點時間難免48人GROUP埋一齊, 不過我相信茶點時間只是一會兒, 算acceptable, 反而要注意的是傳染病問題

原帖由 hobby 於 11-8-22 09:58 發表

LN - 共48人, 4組, 會2組一group咁上堂, 如果以24人來說, 課室算大, 有3個門口
UN - 1班24人, standard 課室

反而書簿我又唔係咁擔心, 因為剛開學, 未有咁快要用書, 派習作紙上堂, 同樣不影響上課, 如果你交左錢, 書本遲早都會有, 校長都有講過, 有家長試過在七月份, 因為校舍的理由而退學, 所有費用全數退回給家長, 如果你擔心, 可試下向學校提出

原帖由 iloveu3939 於 11-8-22 01:23 發表
2歲班未入紙??!!咁即係點?!
上週問過學校,未有確實上課時間表,未有書單,未訂書!
咁收千幾蚊書簿買乜??
very worry!!!!!

咁就好喇,最緊要透明度高,唔使家長們估估吓而擔心。

原帖由 karaqueenie 於 11-8-22 10:07 發表
但校長亦說, 茶點時間難免48人GROUP埋一齊, 不過我相信茶點時間只是一會兒, 算acceptable, 反而要注意的是傳染病問題

樓上唔係講'幼兒園未入紙'嗎?點可能好快批?況且幼稚園,幼兒園入紙,一邊係教育局,一邊係社署,應該分開處理架.
未入紙已經入學,好似有d過份,我個人接受唔到.法理上跟本唔可以辦學!唔知局方會點處理啦!
未有辦學註冊,咁即係消防未批,真係唔知學校買唔買到保險,touchwood有咩事,點賠?其他野可以體諒,但呢點我就好擔心...
之前見過有新校開(唔响klt),都係情願遲開學,都無咁大膽!
ps:我唔係呢間學校家長,只係覺得'咁都得'而加把咀.只係個人意見,不喜勿插!

原帖由 karaqueenie 於 11-8-22 10:03 發表
其實可能校長都無預計到教署咁耐都批唔到幼稚園部開課, 可能幼稚園部文件一批, 幼兒園好快也會被批, 你知啦, KLN TONG果D租幾貴, 等得教署批哂先收生, 分分鐘學校會白交一年租, 學校又點會同你冒呢個險丫
...

簽名被屏蔽

原帖由 littlecook 於 11-8-22 15:37 發表
未有辦學註冊,咁即係消防未批,真係唔知學校買唔買到保險,touchwood有咩事,點陪?其他野可以體諒,但呢點我就好擔心...
...

這一點的確令人擔心。

This case also happened last year at 'Ying Ngai' KLT campus, when they started classes before getting the formal registration from Authority.  But they are willing to give parents money back.

上年咩事呢?
PN就話可以唔讀住, 3-6歲果D可以去得邊?唔通而家先黎搵學校收?! 校長問題o者, 唔關d老師事, 要識得分開黎睇

原帖由 joeywongmy 於 11-8-22 16:54 發表
不嬲對think既印象都唔好
上年kowloontong學校已經有問題
今年又係咁?

各位家長都係諗諗係咪一定要係度讀
做教育做到咁
仲要比小朋友係度讀4年? ...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2198085&extra=&page=1

上年收生時,話會有新校舍,但開學時不能對現,果時比了4個options大家揀。

原帖由 karaqueenie 於 11-8-22 17:46 發表
上年咩事呢?
PN就話可以唔讀住, 3-6歲果D可以去得邊?唔通而家先黎搵學校收?! 校長問題o者, 唔關d老師事, 要識得分開黎睇

簽名被屏蔽

原帖由 karaqueenie 於 11-8-22 17:46 發表
上年咩事呢?

我覺得3-6歲的小朋友家長, 不妨打電話到心儀學校, 講明現在情況, 可以再寫求情信, 希望學校如果有位, 上, 下午班都唔介意, 可以優先安排, 如面試, 雖然好位難求, 或不是最心儀的, 但做父母, 我本人會以小朋友行先

Just want to talk about the small-class arrangment here...
As far as I remember in LamTin branch, their LN classroom is bigger than the orignal standard 24-8 student LN / UN classroom  (Correct me if I'm wrong). I don't know if the Kln Tong campus has similar situation or not.  

And as I remember (when my son was in LN) they would never put all groups  in a classroom for teaching activities except snack time; end of school and start of school.  but It was true that there were 2 groups learning in the same classroom but they used different corners. Personally, I think this arrangement (having 2 groups teaching different things in the same classroom) is ok as I know many schools are doing that. Some would use curtains to separte the classroom though. And to me, I prefer one teacher teaching 10-12 students at one time rather than having 1 teacher teaching 20-30 students with 1-2 TAs helping.

原帖由 sweeticandy 於 11-8-19 17:00 發表
我係THINK 藍田 LN 班既家長.. 我想請問. 九龍塘CAMPUS 既情況....

因為我地都係一班48 個人, 但就話分左4個小組.. 我見每次活動都係2 個小組. (每組.12人 + 1 個老師 = 24人.+ 2 個老師..)

但就就茶點時間就4組一 ...

有冇人知道邊間九龍區PN仲有位收小朋友?

我通常都只係睇教育E邊, 好少留言. 但我都想問吓, 到底Lam Tin 果邊係唔係都係48人一班呢? 就算分四組, 咁係唔係24人分兩組係同一個課室, another 24 students 係另一個課室呢? 如果這樣的話咁就唔係48人一班啦?! 但樓上又有媽咪話Lam Tin 果邊都係48人一班, 但又有另一個家長話只有snack time時係48人一切.....總之我就睇到一頭霧水. 其實我都有諗過報Lam Tin Think. 但之前曾經有媽咪講過E間學校半红不黑. 但學費又咁貴, 所以我都心大心細報唔報. 再加上今次E單嘢, 我對E間學校真係大打折扣.

原帖由 0506mama 於 11-8-22 23:02 發表
我通常都只係睇教育E邊, 好少留言. 但我都想問吓, 到底Lam Tin 果邊係唔係都係48人一班呢? 就算分四組, 咁係唔係24人分兩組係同一個課室, another 24 students 係另一個課室呢? 如果這樣的話咁就唔係48人一班啦?! 但 ...
每日點名時+放學前都係48人同1課室. 上堂時係有2組會離開去其他地方活動,另分2組共24人同一課室上課, 但1組上中文,另1組上英文,有家長擔心小朋友同一時間會語言混淆.:(

48 students :
Noisy and dangerous. Not a school.
Leave asap !!!!

回覆 2# 譚譚珠珠 的文章

多謝E位媽咪(我諗係媽咪吧)提供資料呢! 唔該哂!!
但我諗諗吓都係覺得唔對路, 我的問題係, 比方說A班的24人留係A班課室上堂, 其他24人會離開去其他地方活動. 咁B班的24人留係B班課室上堂, 另外的24人又去了邊度呢? 又係去咗其他地方活動? 我去過Lam Tin 果間Think, 佢果度課室以外的public area 唔係大到可以那麼多人但仍然有好多空間囉. 總有, 我諗分分鐘佢唔只A,B兩班, 可能仲有C班. 如果係咁, 咁果D係其他地方活動的小朋友咪多少地方活動囉?  仲有, 小朋友咁細個一定會週圍人, 咁咪好嘈囉. 咁唔係咁得, 但受咁貴學費又話小班教學真係有点......
Anyway, 我諗我會問多幾個朋友&學校了解先.

St Cat K1 also has the same arrangement too (I mean teaching Chi and Eng in the same classroom at the same time) as I went to their new students briefings years ago (my son was accepted by its K1 that time) and the teacher said they used the curtain to separte the classroom. (I don;t know if they;re still doing itnow) So I bet it;s a common practise in KG?? I know that some schools prefer to have 24-30+ students having ENg / Chi lesson at the same time with 1 teachers and 2 TAs.

原帖由 譚譚珠珠 於 11-8-22 23:12 發表
每日點名時+放學前都係48人同1課室. 上堂時係有2組會離開去其他地方活動,另分2組共24人同一課室上課, 但1組上中文,另1組上英文,有家長擔心小朋友同一時間會語言混淆.:( ...

I guess you better ask the school for clarification.
As far as I remember, my son would only know his classmates in his class (ie. around 10-12 studnets) so for most of the time they are with their own class only (or you would call them small group). He didnt even know the other group sharing the same classroom sometimes for lesson.
May be you can check their time-tablse put up outside the classroom too. (if you're parents), then you will see where the students go and you can check how many groups are in the classroom for the same timeslots.

原帖由 0506mama 於 11-8-22 23:02 發表 .

我通常都只係睇教育E邊, 好少留言. 但我都想問吓, 到底Lam Tin 果邊係唔係都係48人一班呢? 就算分四組, 咁係唔係24人分兩組係同一個課室, another 24 students 係另一個課室呢? 如果這樣的話咁就唔係48人一班啦?! 但 ...

deleted ......................

‹ 上一主題|下一主題