用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think Int'l KT (九龍塘朗思) 48人一班的「小」班教學 ...
樓主: gtgy
go

Think Int'l KT (九龍塘朗思) 48人一班的「小」班教學 [複製鏈接]

karaqueenie

一個人的力量是有限,你或者要跟其他家長商量一吓,一定要校方交代清楚,不可以有所忍暪。

新校舍的地址並不是day 1既事,好像是前年時已經開始裝修,對嗎?  為什麼到現在還未註冊到,問題所在是什麼?

另外想問問,舊校址還有學生上堂嗎?  如果新校舍真的不能繼續,可以回舊址上課嗎?

原帖由 karaqueenie 於 11-8-19 23:51 發表
一眾朗思的受害者,我地再繼續討論落去都無用,學校未註冊及超額收生,全部都係一個事實,下一步,不如大家想下方法令THINK給我們一個合理的交代,好嗎? ...

係K1,己在8/8/2011在林肯道上課,在地下,班房約300幾尺,現在約有20多人,因舊生未返,我見佢的壁報版上1﹣12個月,每月都有3﹣4個小朋友生日,到時九月返整,可能會有40多人,另外,我也會去27號的briefing

原帖由 hobby 於 11-8-20 00:01 發表

KARAQUEENIE,
唔好意思, 我想8吓, 你小朋友好似讀K1? 已經係林肯道上課? 地下/樓上? 班房有幾大? 幾多小朋友?
我好相信自己會再打電話去學校問清楚,
唔知大家會唔會出席27/8個簡介會呢? ...

其實最好係咪應搵校方解釋一下,情況係咪真係咁差呢?

呢次事件真係令學校聲譽比人感覺好差,建議家長與學校商討解決方法,如臨時去其他分校。說實在的,希望唔好影響小朋友為大原則。

原帖由 karaqueenie 於 11-8-20 07:42 發表
係K1,己在8/8/2011在林肯道上課,在地下,班房約300幾尺,現在約有20多人,因舊生未返,我見佢的壁報版上1﹣12個月,每月都有3﹣4個小朋友生日,到時九月返整,可能會有40多人,另外,我也會去27號的briefing

...

去其他分校,影響埋其他學校學生咪仲衰?!

既然27號有briefing,聽埋先喇!

不過,註冊問題是重要,但是48人一班就更加重要,要好好理解他們是否可以handle得好好?要問問自己是否可以接納,事關要讀三年,最怕是人太多影響到小朋友學習,交得這個學費,大把選擇呢!

原帖由 karaqueenie 於 11-8-20 07:42 發表

...

我係林肯道LN班的媽媽,昨晚收到手機MESSGAE話今日有briefing都唔明咩事....現在上BK先知咁大獲
其實姐姐有同我講有好多小朋友响同一班課室...今個星期我送亞仔返學都發現有2X個小朋友在課室...問過班主任話有2組x12小朋友在課室.....所以以為係正常.如果真係40多個小朋友.....我唔會接受要比$4500學費. 上年interview時問過學校係小班教學先join...

是臨時臨急開briefing?

原帖由 譚譚珠珠 於 11-8-21 14:39 發表
我係林肯道LN班的媽媽,昨晚收到手機MESSGAE話今日有briefing都唔明咩事....現在上BK先知咁大獲
其實姐姐有同我講有好多小朋友响同一班課室...今個星期我送亞仔返學都發現有2X個小朋友在課室...問過班主任話有2組x ...

有無人今日去左學校個briefing? 結果點呀?

48 no. of persons must exceed fire regulation.

今天校長 briefing完,總括來說,

1.學校希望能在十月份出到教署的批文,現在校長亦沒有忍瞞註冊是真的未完成
2.現在等批的是幼稚園部(即3至6歲),幼兒部(即2歲班)還未開始入紙向教署申請
3.幼兒園部現在48人一班依然會繼續,不會改變,但就有4個本地班主任+2個外藉老師+1個PTH老師在場,校長所理解的小班教學是1:7,所以依然乎合小班原則
4.學校不會再有音樂室或圖書室,遲些會安排各自的班房有一台電子琴
5.在所有教署批文完成後,學校會安裝新的滑梯,活動式的帳篷
6.一樓會有play area (約100尺),但2歲班不會上去,基本上一樓己裝修完成,9月1日會開始正式運作

明白校長也有其難處,亦承諾日後有進一步消息會向家長通告

以上資料供今天沒有出席的家長參考,如有遺漏請補充

醒目開學勳章

原帖由 karaqueenie 於 11-8-22 00:25 發表

1.學校希望能在十月份出到教署的批文,現在校長亦沒有忍瞞註冊是真的未完成
2.現在等批的是幼稚園部(即3至6歲),幼兒部(即2歲班)還未開始入紙向教署申請
3.幼兒園部現在48人一班依然會繼續,不會改變,但就有 ...

依家校長唔出黎講都唔得啦, 成年件事都揚晒, 再唔講就真係好大獲, 但點解兩歲班仲未入紙申請, 但又一早收生呢?

小朋友一返學就好易病, 如果仲要48人迫埋一個班房, 另加老師咪成五十幾人一班, 班房一有菌就會野開晒, 唔好話傳染病, 就算普通傷風咳都煩, 分分鐘會病足一個月都唔出奇, 一個傳一個, 好返又俾第二個傳返.....到時就真係煩

和老公好好的分析和商量吧!

原帖由 karaqueenie 於 11-8-22 00:25 發表

3.幼兒園部現在48人一班依然會繼續,不會改變,但就有 ...

2歲班未入紙??!!咁即係點?!
上週問過學校,未有確實上課時間表,未有書單,未訂書!
咁收千幾蚊書簿買乜??
very worry!!!!!

幼兒園部48人一班係指LN, 還是LN+UN? 請問有冇人知UN有幾多班,每班有幾多人?48人係同一時間上同一堂還是分組上堂?

幼兒園部48人一班係指LN, 還是LN+UN? 請問有冇人知UN有幾多班,每班有幾多人?48人係同一時間上同一堂還是分組上堂?

48人一班,無論幾多老師跟班,我想像都是一個十分嘈的墟,尤其咁細個小朋友,有d可能喊緊,你一句我一句,好難專心bor

原帖由 bndh 於 11-8-22 01:41 發表

係LN, 以我理解, 只有早上(正式分組上課前), 課學前會有48個小朋友同時間在課室, 其他時間只有24個小朋友

原帖由 bndh 於 11-8-22 01:41 發表

LN - 共48人, 4組, 會2組一group咁上堂, 如果以24人來說, 課室算大, 有3個門口
UN - 1班24人, standard 課室

其實可能校長都無預計到教署咁耐都批唔到幼稚園部開課, 可能幼稚園部文件一批, 幼兒園好快也會被批, 你知啦, KLN TONG果D租幾貴, 等得教署批哂先收生, 分分鐘學校會白交一年租, 學校又點會同你冒呢個險丫
原帖由 Cindyjasper 於 11-8-22 00:49 發表

依家校長唔出黎講都唔得啦, 成年件事都揚晒, 再唔講就真係好大獲, 但點解兩歲班仲未入紙申請, 但又一早收生呢?

小朋友一返學就好易病, 如果仲要48人迫埋一個班房, 另加老師咪成五十幾人一班, 班房一有菌就會野開 ...

‹ 上一主題|下一主題