用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 那隻牌子的鉛筆好用?
樓主: tws2010
go

那隻牌子的鉛筆好用?

我都系鍾情小时候用的中華牌铅筆。

我都買左排施德樓(黃色)用,但係發覺好唔掂,d筆芯好粉,寫一筆就鈍,結果要不停刨不停包...
e+都物色緊,咁係咪中華牌黃黑間好d呢

i think pencil sharpener is more important.
:sleep:

考試我比施德樓仔, 平時就用雜牌,
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

請問施德樓邊隻呀,我用黃色果隻好唔得呀

原帖由 grace_xian 於 11-9-7 11:47 發表
考試我比施德樓仔, 平時就用雜牌,

我之前用Staedtler(黃色鉛筆) ok 喎, 但這1,2年改用三角鉛筆, 用日本牌子個隻(一盒鉛筆有黃色,綠色個隻) 三聯賣緊$35有9折, 最底係大眾書局特價$26. 另外, 之前我用過黃色三角鉛筆(牌子好似係triangle) 都ok, 但筆身太粗, 鉋筆機放唔到入去. 所以無買呢隻.

溫馨提事:
我試過鉋筆機(唔記得牌子, 是傳統牌子個隻)要報銷, 因為鉋極都唔尖, 原來個文具店老板話鉋筆機唔可以鉋顏色筆, 因為顏色筆有蠟會令到刀鈍. 我正正是有鉋顏色筆, 所以鉋筆機只可鉋鉛筆, 顏色筆要用鉛筆鉋.

Just a query.  Is 三角鉛筆only good for very small kids?  For primary students, should they use the normal pencils???

原帖由 MingMami 於 11-9-7 14:56 發表
我之前用Staedtler(黃色鉛筆) ok 喎, 但這1,2年改用三角鉛筆, 用日本牌子個隻(一盒鉛筆有黃色,綠色個隻) 三聯賣緊$35有9折, 最底係大眾書局特價$26. 另外, 之前我用過黃色三角鉛筆(牌子好似係triangle) 都ok, 但筆身 ...

我覺得三角筆好搾d, 所以無乜所謂話啱唔啱細仔or小學生用。

我買faber castell既鉛筆和鉛筆機比個女用,係教協買大概$12一打。真係好好用,唔容易斷。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

FABER-CASTELL

原帖由 MingMami 於 11-9-7 14:56 發表
我之前用Staedtler(黃色鉛筆) ok 喎, 但這1,2年改用三角鉛筆, 用日本牌子個隻(一盒鉛筆有黃色,綠色個隻) 三聯賣緊$35有9折, 最底係大眾書局特價$26. 另外, 之前我用過黃色三角鉛筆(牌子好似係triangle) 都ok, 但筆身 ...

My girl has been using this japanese brand 三角鉛筆, they're really good.  But I bought them from a local stationary shop, donno they're available at 三聯 and 大眾.  So which type of pencil sharpener are you using now?  Heard that the automated sharpener is not good war.  Any recommendations?  thanks

我投中華牌!平靚正!小朋友D鉛筆唔見左多過用左!買平D唔見左無咁心痛!但太平那些筆一跌落地鉛芯又易斷!但中華牌鉛筆無呢個問題!所以我投佢一票!

原帖由 wister 於 11-8-21 18:09 發表
我都系鍾情小时候用的中華牌铅筆。

紅黑色的鉛筆, 筆fing fing, 粉紅擦膠頭擦到黑蚊蚊, 一對手也被鉛芯插到皮黑黑.  時光飛逝, 不記得有N年無用過了!

你用緊個隻日本牌子三角鉛筆, 係未筆身全黃色, 粗身既? 呢隻我用過(朋友比過兩支我用)幾好用, 不過傳統個隻手動鉛筆鉋機入唔到, 所以個2支我係用細細個既鉛筆鉋, 但細細個既鉛筆鉋鉋鉛筆唔係幾好用, 所以我買另一日本牌子三角筆, 幼身入到手動鉛筆鉋機.

如果你買粗身個隻日本牌子三角鉛筆, 會送埋專用細細個既鉛筆鉋, 不過我無研究用邊隻鉛筆鉋啱用.

自動鉛筆鉋機我以前讀書時用過, 幾好用. 不過唔記係什麼牌子.

原帖由 daisy17772 於 11-9-8 00:08 發表

My girl has been using this japanese brand 三角鉛筆, they're really good.  But I bought them from a local stationary shop, donno they're available at 三聯 and 大眾.  So which type of pencil sharpene ...

哎呀,我昨天買要$22, 唔制呀

原帖由 yuenwa 於 11-9-7 23:04 發表
我買faber castell既鉛筆和鉛筆機比個女用,係教協買大概$12一打。真係好好用,唔容易斷。

唔知係咪有唔同形號,我用134真係好唔掂,如果考試帶著佢就c 得la

我以前用中華牌, 但常斷筆深芯, 之後用Staedler, 但太淺色.  Now, 我用Fabre Cartel, so far so good.

原帖由 2bbma 於 11-9-8 16:02 發表
唔知係咪有唔同形號,我用134真係好唔掂,如果考試帶著佢就c 得la

原帖由 MingMami 於 11-9-8 09:37 發表
你用緊個隻日本牌子三角鉛筆, 係未筆身全黃色, 粗身既? 呢隻我用過(朋友比過兩支我用)幾好用, 不過傳統個隻手動鉛筆鉋機入唔到, 所以個2支我係用細細個既鉛筆鉋, 但細細個既鉛筆鉋鉋鉛筆唔係幾好用, 所以我買另一日 ...

Should be the small round shape ones, 一盒鉛筆有黃色,綠色個隻, HKD35 per box, made by 三菱.  Where did  you buy your sharpener?  What brand is it?  thanks.

2bbma,
我用個隻鉛筆一盒鉛筆有黃色,綠色幼身三角筆, 你都係用呢隻? 咩叫134?

daisy17772,
我用個隻鉛筆係有黃色,綠色幼身三角筆, 唔係圓身架, 另外, 我講錯左, 應該係商務唔係三聯賣緊HKD 35一盒有9折, 最底係大眾特價HKD 26一盒.
我用個隻手動鉛筆鉋機牌子係我以前讀書都用過既, 機身有紅色, 藍色, 綠色, 牌子要返屋企look look 先, 普通文具店有得賣架啦.啦隊

daisy17772, 原來我用緊嗰隻黃,綠色三角鉛筆係三菱,即係同你—樣。另外,手動鉛筆鉋我用緊Carl 。