用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 那隻牌子的鉛筆好用?
go

那隻牌子的鉛筆好用?

如題, 中華牌夠深色, 可惜常全斷筆芯, 考試默書就麻煩, Staedtler筆芯堅固, 但不夠深色, 老師看不清楚當答錯就不好.  請問各家長有否好介紹?

Many thanks

其實施德樓都okay,,可能我阿女寫字比較大力。同埋施德樓既鉛筆好似唔止一種。有隻十幾元。有隻大約四十元。我覺得四十元個隻好些,不過貴好多

"Faber-Castell" Junior Grip 跌極都唔斷芯, 以上是阿仔經過多次測試, 包括顏色筆.
原帖由 tws2010 於 11-8-18 22:06 發表
如題, 中華牌夠深色, 可惜常全斷筆芯, 考試默書就麻煩, Staedtler筆芯堅固, 但不夠深色, 老師看不清楚當答錯就不好.  請問各家長有否好介紹?

Many thanks

阿仔由細到大都係用中華牌黃色嗰隻, 唔覺有時時斷芯, 色度都OK唔會太淺色, 價錢都算平.

原帖由 tseyinglam 於 11-8-19 13:31 發表
staedtler呢隻幾好用

晝晝班老師教路用鉛筆機刨鉛筆,會無甘容易斷.用鉛筆刨的話,會較易弄斷筆芯,因刨的時候不斷留動之筆.

我一直都係用貴嗰隻,但返學就帶平嗰隻,驚佢唔見,我發覺平嗰隻刨起上嚟容易斷,今年小二決定用返貴嗰隻,一年先買一至兩打,算罷喇!
原帖由 Jasmineada 於 11-8-18 22:41 發表
其實施德樓都okay,,可能我阿女寫字比較大力。同埋施德樓既鉛筆好似唔止一種。有隻十幾元。有隻大約四十元。我覺得四十元個隻好些,不過貴好多 ...

施德樓(黑黃色筆身,紅色筆頭)
原帖由 tseyinglam 於 11-8-19 16:27 發表

你買貴既係邊隻牌子呀?

回覆 1# karen55407 的文章

想問一吓大家邊隻電動牌子鉛筆刨, 又平又好用?

大個仔女,唔好買三角筆!
原帖由 tseyinglam 於 11-8-19 22:24 發表

等我留意下先

我用手動刨筆機喎!唔係好貴。
原帖由 阿寶媽 於 11-8-19 19:30 發表
想問一吓大家邊隻電動牌子鉛筆刨, 又平又好用?

謝謝咁多位媽咪的意見

大大話話試過十幾廿隻鉛筆刨,上至幾十下至幾蚊都有,當中試過有好刨的,但用一段時間又唔掂,後來發現仔仔放學返黎d筆刨到好靚,佢話o係課室刨的,因課室有個手動刨筆機,於是索性買返個,到依家用左都幾個月,依然係刨得好好,好尖

原帖由 nakoko 於 11-8-20 18:27 發表
大大話話試過十幾廿隻鉛筆刨,上至幾十下至幾蚊都有,當中試過有好刨的,但用一段時間又唔掂,後來發現仔仔放學返黎d筆刨到好靚,佢話o係課室刨的,因課室有個手動刨筆機,於是索性買返個,到依家用左都幾個月,依然係刨得好 ...

請問是什麼牌子? 謝謝!

自從亞仔上了小學後, 幫佢刨鉛筆都刨到手軟, 用過好多牌子既鉛筆都係成日斷, 日日用手動刨筆機都係成日斷, 後來我試買了個電動刨筆機之後, 鉛筆少斷了, 最主要係我對手舒服了很多呢!