用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 邊間幼稚園收自閉症兒童
樓主: SKB
go

邊間幼稚園收自閉症兒童

醒目開學勳章

回覆:LPYdad1 的帖子

Could you kindly PM me which kindergarten it is? Thank you!

回覆:小cy媽咪 的帖子

我有興趣,請你比資料我,我好擔心仔仔。我email係  [email protected]

Could u pls send the details to me? Thx

那間幼稚園

回復 LPYdad1 的帖子

LPYdad1, can you PM this kindergarten info to me, pls? thanks!

邊間幼稚園?

回覆:LPYdad1 的帖子

Can u send me the kindergarden's info, many thx.

回復 小cy媽咪 的帖子

Hi 小CY媽咪,請問你指的南區幼稚園是那一間,我都住南區,可以email給我嗎,謝謝!

My email, [email protected]

cy媽咪: 你好^^  想請問你小朋友讀的學校在那區? 因為我住新界區的...我都很想幫我小朋友..很怕沒學校收佢..

請pm我,謝謝!!

元朗八鄉某幼稚園收A仔,有需要PM我.

我建議樓主轉校,因為一間國際學校好包容你的小朋友,但不會幫到佢進步。自閉小朋友係好需要個別訓練,因為自閉唔會自己好的。
我也曾經有樓主的掙扎,我小朋友又係在某間區內幾有名氣的幼稚園讀N班,而且可以直上K1,連校服、書簿都買埋,班主任又好錫我個仔,又安排助教特別照顧佢,又主動叫我申請讀全日,可以方便佢用午睡/吃午餐後的時間來同佢多D傾談,等佢學習多與人溝通。升K1 O個年的暑假,我先至排到I位,我怕阿仔固執脾氣,適應唔到,一度打算放棄。後來再同CAC社工傾。最後都轉左。
轉左校,有I位老師跟進,阿仔真係進步左好多,又有言語治療,I位老師又成日同我溝通,看看有何方法令仔仔進步。成間學校都會跟I位老師合作,配合I位老師的安排訓練仔仔。
所以,以前的學校係好好,但佢唔會有專業的知識、課程和空間去幫你。只能靠老師自發、自願。而I位確係有D學校做得唔好,但至少有個別輔導。你好好考慮一下。

回覆:apple000 的帖子

好想知沙田區有冇肯接受A仔幼稚園

可否PM我

回覆:catmervin 的帖子

Catmervin,

請問可否告知你囝囝現在那間幼稚園讀呢?
小兒正排e位,cac醫生說可排i位,但常聽說i位質素參差,所以一直未轉i位。

引用:我建議樓主轉校,因為一間國際學校好包容你

原帖由 catmervin 於 12-12-05 發表
我建議樓主轉校,因為一間國際學校好包容你的小朋友,但不會幫到佢進步。自閉小朋友係好需要個別訓練,因為自 ...
可以pm我個間i位幼稚園的名嗎?thx!

你呢間真係好學校呀!真係要表揚下!!

我都想知係邊間, 可否PM我? 因我個仔現在返果間, 都仲未話我仔有問題, 但我真係唔知佢邊一日會失驚無神要我仔走! 好擔心...

Pls pm the school name to me.  Many thanks!!!