用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 邊間幼稚園收自閉症兒童
go

邊間幼稚園收自閉症兒童 [複製鏈接]

最近小兒3歲2個月被確診為自閉傾向兒童。他2歲開始就讀International N1,現在原校升上K1。請教閣位經驗A仔家長,會否給小孩原校升讀K1,或另覓特殊學校/兼收特殊生的學校呢?
順便可否提供有那些幼稚園是收A仔呢? 港島區/九龍區均可。
Thank You Thank You

2    0    1    0

pl see http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_listofserv/id_serpresch/

原帖由 SKB 於 11-8-18 18:41 發表
最近小兒3歲2個月被確診為自閉傾向兒童。他2歲開始就讀International N1,現在原校升上K1。請教閣位經驗A仔家長,會否給小孩原校升讀K1,或另覓特殊學校/兼收特殊生的學校呢?
順便可否提供有那些幼稚園是收A仔呢? 港島 ...

醒目開學勳章

好睇你而家果間學校嘅包容度和本身小朋友嘅嚴重性。

如果你間學校佢讀得OK,而學校又包容.咁咪照讀住囉...排E位就夠!負擔得起既就加D 訓練比佢啦!
如果I位(兼收位)真係好難搵間好既!

如果原校升k1, 要自己另外比錢在坊間做訓練. 因為國際學校無任何支援同訓練, 對小朋友無大幫助. 固執行為 / 無眼神接觸 (舉例)呢d問題唔會自己會好返.
都同意樓上有媽咪講兼收位唔係好得, 好多學校請唔到老師, 可能無兼收老師, 又或者掉轉, 兼收老師要做埋班主任老師的工作. 真正教小朋友的時間少之又少.
不如同社工講排e位(早期訓練)隊, 大約每星期1-2次,家長一齊, 可以學下技巧, 在家做家居訓練. 咁樣進步會大.

同意 I 位不太理想, 我囝囝上了一年 I 位, 也耍轉去 s位,,一年了好似原地踏步,好失望,亦好傷心,因為他損失了一年治療黃金期。

Ladybirth,
可唔可以講下點解要轉番s位呀.........因我個仔黎緊9月都番i位

請問亞仔各方面情況如何?

原帖由 Ladybirth001 於 11-8-22 10:17 發表
同意 I 位不太理想, 我囝囝上了一年 I 位, 也耍轉去 s位,,一年了好似原地踏步,好失望,亦好傷心,因為他損失了一年治療黃金期。

TO: wcbaby & fatpam,
早幾個月返去cac再評估,醫生叫佢做好多野都做唔到,完全雲遊四海,於是要「落重藥」, 叫佢返s位。wcbaby, 想知你仔仔幾歲,是否情況較輕,只要執一執無需充密集訓練如s位都ok 呢?

我個仔有情緒和語言問題, 他上堂不合作,會躲着一邊間大哭,他原本的幼稚園校長提議轉校,當時他讀K1, 我搵了8間 有兼收位學校, 把我個仔的問題向學校直講, 間間用不同藉口宛拒.

但我好幸運搵到一間會包容我個仔的幼稚園.當時這間學校 沒有位, 但校長提議用暫托形式上堂, 更向我說 : 「妳放心!妳個仔係依間讀一定有進步.」 他們所有老師好耐心教導我個仔, 現在個仔有好大進步.

所以我要表揚這間幼稚園, 如果各位家長想幫小朋友搵學校, 我可以send 資料給妳們.

原帖由 小cy媽咪 於 11-9-6 17:43 發表
我個仔有情緒和語言問題, 他上堂不合作,會躲着一邊間大哭,他原本的幼稚園校長提議轉校,當時他讀K1, 我搵了8間 有兼收位學校, 把我個仔的問題向學校直講, 間間用不同藉口宛拒.

但我好幸運搵到一間會包容我個仔的幼稚 ...

你間幼稚園係邊區? 我家住大埔!

[quote]原帖由 小cy媽咪 於 11-9-6 17:43 發表

但我好幸運搵到一間會包容我個仔的幼稚 ... [/qu
你仔仔在邊間讀,因我仔仔現上S位,出年如OK我會再同他找幼稚園,PM我可以嗎,TKS

回覆 3# JJran 的文章

Hi JJran

我個仔的幼稚園在南區, 對妳太遠.

回覆 3# ikebukuro 的文章

Hi ikebukuro

已PM給妳, 希望可以幫到妳.

我個仔不是自閉症, 只是有情緒和語言問題(發展delay), 每個小朋友case不同,就算幼稚園收妳個仔,妳也要在屋企不斷地教他.
我個仔有返早期訓練, 再加上我會在他做完功課後, 用15-30分鐘用不同的教具幫他溫習. 他才會大大進步.

各位努力!

我覺得如果佢都OK依家間學校可以讀注先,睇定D.因為我聽講特殊學校D學生可以好差異.

回覆 17# SKB 的文章

I have got a great kintergarden in "I seat" but the queue for non special need child is already long. But may pm you if you want to know.
But you may ask since this kindergarden rates very high in govt's education evaluation, but not traditional famous school, like St Paul.
The school has excellent support in facility since come from a large charity society. History is short and principal comes from special need teacher. Class master writes diary to every kids every day even there are about 150 kids for whole school. Using mobile teaching, which means kids no need to sit so still in class. Class are mixed ages (from BB class, lower level, & higher level) Younger ones learn from older ones. Older ones helps the young ones. Teacher silently  adjusted homework level according to kid's level. I knew since one day i found my son's diary mistakenly exchanged w/ of a ADHD  kid which homework is a lot easier. But original homework is not easy and 2 each day. My son is doing well since he has gd memory & intellectual ability. One of my fd also has delay kid asked me the school since she is not satisfied w/ hers. But she heard the seats of this school are extremly fierce. ( I dont know how come I have such luck)

原帖由  於 11-9-10 21:05 發表
I have got a great kintergarden in "I seat" but the queue for non special need child is already long. But may pm you if you want to know.
But you may ask since this kindergarden rates very high in go ...

Dear LPYdad1,

Could u pm me the "great kintergarden in I Seat"
the details, thanks a lot.

‹ 上一主題|下一主題