用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資vs津校
go

直資vs津校

你地點比較究竟直資好津校好
你健康快樂既成長, 就係我最大既成就
我的小天使,媽咪會記得你曾經存在過,永遠記得2008年5月16日,我知總有天你會回來我身邊

醒目開學勳章 貢獻勳章

我會揀直資,因為我有得揀,津校~就一切靠運!
如果純粹比較兩校 (唔係收生方法),我會覺得津校學生質素會較直資參差 (當然除個別名津校啦),資源上亦以直資學校為較多 (又除個別名津校),老師亦可以比較專注教某科目 (津校普遍一位老師教2-3科)教學質素較佳。

當然,直資唔一定係好學校,津校都有好多好學校,所以,點揀~ 好睇你手上有乜offer

恐龍家

of course直資

醒目開學勳章

直資, 因為可以自己揀, 唔受地區限制

其實我預左考直資 但都會考我間母校(津校), 而呢間津校係我個區亦算係top3個幾間, 但唔係我最心儀個間 最心儀個間係誇區更多人考 無25分都入唔到 如果第一輪直資同我母校都收 我就真係唔知點揀好, 到時唔知註冊邊間, 但入唔入到都會試6月去最心儀個間叩門 應該唔會參加大抽獎 除非我母校同直資都唔收先會大抽獎 但如果大仔入左直資, 我又驚到時個妹唔收, 所以好15/16....
你健康快樂既成長, 就係我最大既成就
我的小天使,媽咪會記得你曾經存在過,永遠記得2008年5月16日,我知總有天你會回來我身邊

你母校同最心儀喺邊間? 想考邊間直資? 冇諗私校? 有些私校可以大抽獎. 你開學校名BK 嗎咪才可以更客觀的意見.

原帖由 jazzcnl 於 11-8-18 13:26 發表
其實我預左考直資 但都會考我間母校(津校), 而呢間津校係我個區亦算係top3個幾間, 但唔係我最心儀個間 最心儀個間係誇區更多人考 無25分都入唔到 如果第一輪直資同我母校都收 我就真係唔知點揀好, 到時唔知註冊邊間, ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

邊間小學要25分先入到?! LS 20分都有份抽喎~~
恐龍家

跑馬地ST PAUL / 天神(升 ST MARY中學)

我個女當年用20分諗住試St Mary, 因為位少, 第一輪冇份, 第二輪派左第五, 疊埋心水讀GH...不過, 當時有家長話20分係吾會有機會入到St Mary, 反而MCS機會仲大D, 因為第一輪位多D, 不過吾係一條龍lor....
原帖由 tedghost 於 11-8-22 16:06 發表

其實有20分, st Mary都有得抽

個人我較prefer直資,
當然唔係間間都好,
一定要自己去了解, 做功課
唔好人地話, 你又話好,
一定要啱自己小朋友.

一般直資學校關於學校辦學, 課程設計的資訊也較好, 可以較實在地做比較.
津貼呢, 講真, 我覺得大多都只係可以在政府有限的框框內做. 唔係唔好, 但我會覺得, 現代的教育, 應該可以再活潑一點.

好多人話直資的師資未必咁好. 但我覺得, 每間學校都有好有唔好, 但講到教英文, 直資普遍資源也較多. 我見過一間地區叫TOP的津貼小學的英文課示範, 師資真係唔多得....我仔幼稚園都已係NET teacher教英文, 難道入小學要去番呢類型的老師教英文嗎? 問心, 我真係唔想咁.....

所以, 我只可以話, 首選係直資. 但我都會有揀定的津貼小學. 始級預左考直資未必得.