用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 亞仔要求不用媽媽揍返學!!!
go

亞仔要求不用媽媽揍返學!!! [複製鏈接]

亞仔強烈要求不用媽媽揍返學!!!
各位媽媽,認為小朋友幾多歲可以自己返學呢?
   0    0    0    0

原帖由 SAMMYHO42 於 11-8-18 09:39 發表
起碼都要10歲到先會俾佢自己返學

佢得8歲,升小四,以為自己有毛有翼啦~~~

回覆 3# CCHmama 的文章

視乎遠近:
近:小五 (但最好等中學,因家長接可多些機會接觸老師,了解學習/品德情況,以作出及時改善)
遠:中一
小四太細,你DUP住先:好!讓我先觀察!讓他先行,你緊貼跟隨,訓練他……

原帖由 vincher 於 11-8-18 10:00 發表
視乎遠近:
近:小五 (但最好等中學,因家長接可多些機會接觸老師,了解學習/品德情況,以作出及時改善)
遠:中一
小四太細,你DUP住先:好!讓我先觀察!讓他先行,你緊貼跟隨,訓練他…… ...

我試過跟蹤佢,比佢發現,重跟"nut"左tim 呀....  
聽到大家既意見,我都會繼續接佢返學.....

回覆 1# CCHmama 的文章

他年紀太小,我意思是:你明跟他說,讓他知道你在身後(或者一起並排)。看到班馬線,問他何時過? / 紅錄燈前,綠等亮,問他是否代表可以過馬路 (答案:非也,待車等停定 / 車仍在很遠) / 大型車前勿走過,司機根本看不到個子小的,要有1段距離才可
他一定有答錯的,那你可大條道理說:所以你還未係時候放心讓你自己回校

哈哈,無法啦,佢地以為自己大個仔嘛

真係此一時彼一時。我自己做學生時小2已經係自己返放學了。唔算遠,但行都要5-10分鐘。
不過時代真係唔同,而家我都唔會比自己個仔太早自行返放學。

我認呀仔係港孩, 無辦法, 如果佢自己一個返學, 要過3條馬路, 其中2條無紅綠燈, 當中一條更是轉灣位馬路, 好多時d車開好快, 我大人過此條馬路時都心驚驚, 點放放心佢日日自己返, 雖然佢間中都試過自己一個過馬路

呀仔4年班時都試過自己一個人搭巴士返學, 放學, 之後佢沒有有試, 佢比較喜歡有人一同有傾有講

起碼10years old
‹ 上一主題|下一主題