用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 诚心请问上水有什么好的幼稚园推荐
樓主: happyjade
go

诚心请问上水有什么好的幼稚园推荐 [複製鏈接]

引用:其實邊度睇到樓主現住在內地,唔係香港? +

原帖由 prettyporky 於 12-05-10 發表
其實邊度睇到樓主現住在內地,唔係香港?
其實他們就憑簡體字'來回復'誠心問問題的樓主'不知樓主一直匿藏不回復'是否很受傷?

mmding 發表於 12-5-13 23:58
其實他們就憑簡體字'來回復'誠心問問題的樓主'不知樓主一直匿藏不回復'是否很受傷?

...
我都覺得對樓主唔公道, 不過話時話, BK媽咪好少討論北區學校, 即使無人針對樓主, 其實呢道都唔係攞北區學校料嘅好地方。

发了问题,却几年没上来看答案。 因为确实是帮朋友问的,后来朋友自己了解到,我也帮她做了些功课。(这个网站在内地是被屏蔽的,所以内地的父母们根本看不到)不过今天上来看了这些回复, 无论是何种回复,都感谢回复的妈妈们,特别是感激几个诚心回复的妈妈。谢谢!对双非有怨气的妈妈们,我也理解你们。

但是用简体字, 不一定不住在香港。
有孩子在hk上学,孩子不一定是双非。
即使是双非,我想孩子的父母带孩子来hk上学还是很伟大的,因为他们明知是条更辛苦的路,为了孩子还是走下去。

我的孩子一个在kgv, 一个在CWBS,我们一家内地人从美国回来在hk住了超过7年,这几年好像感觉大家的怨气越来越多。 有的时候需要多些宽容,生活才会更美好。

回復 winky428 的帖子

发了问题,却几年没上来看答案。 因为确实是帮朋友问的,后来朋友自己了解到,我也帮她做了些功课。(这个网站在内地是被屏蔽的,所以内地的父母们根本看不到)不过今天上来看了这些回复, 无论是何种回复,都感谢回复的妈妈们,特别是感激几个诚心回复的妈妈。谢谢!对双非有怨气的妈妈们,我也理解你们。

但是用简体字, 不一定不住在香港。
有孩子在hk上学,孩子不一定是双非。
即使是双非,我想孩子的父母带孩子来hk上学还是很伟大的,因为他们明知是条更辛苦的路,为了孩子还是走下去。

我的孩子一个在kgv, 一个在CWBS,我们一家内地人从美国回来在hk住了超过7年,这几年好像感觉大家的怨气越来越多。 有的时候需要多些宽容,生活才会更美好。

回覆:诚心请问上水有什么好的幼稚园推荐

如果你試試跟我們一樣,由知道有了小生命後,就去搶床位,搶奶粉;到小朋友長大後,排通宵拎表交表,幼稚園小學中學。。。。你教我們怎樣和諧
香港原來也不是這樣的!我們如有錢移民,我地一定會選擇融入當地社會,並不是要求社會去遷就我地!香港幼稚園不用「普通話」面試便是歧視

請你們也體諒一下,我們年年有交稅,土生土長的港爸港媽好嗎

回復 princesssnowy 的帖子

很理解你们, 但是这样不解决问题。

当然在香港上学用香港话面试也是理所应当的,就像如果我们去美国读书一样要用英文面试,所以这些有怨言的内地父母也需要再思考。

港爸港媽也想找個解決辦法!也想找個出路呀!

除了叫我們和諧和包容,請問我們還有什麼可以做?才讓我們付出了「義務」的一群能夠享受「應有的福利」呢?

可憐的港爸港媽,這才是惡夢的開始呢

引用:回復+winky428+的帖子 发了问题,却几年没

原帖由 happyjade 於 13-10-09 發表
回復 winky428 的帖子

发了问题,却几年没上来看答案。 因为确实是帮朋友问的,后来朋友自己了解到,我也 ...
樓主應該是屬於比較富有的內地人,才有如此思維,試想下如果双非父母能如此偉大,何不入國際學校而要和本地爭?不過再怎樣說你也不會明白,因為有文化差異,要為自己仔女而去爭要搶別人的東西為偉大,香港人的我無法認同

大陸的幼稚園最好,返火星吧!

沒有,人多車多怨氣仲多!

引用:1:係政府比他們來讀,他們和你們一樣為人

原帖由 mmding 於 12-05-01 發表
1:係政府比他們來讀,他們和你們一樣為人父母想小朋友受好d既教育,又冇犯法,點解你地冇本事將矛頭指向政 ...
我送仔女去外國讀書難道當地政府會俾我申請資助?跟手過去拎埋福利?

跟住難道移民外地或係當地生仔既時候,香港人會唔知會有歧視問題既存在?

我睇到好多bk 媽媽討厭既都係想係香港攞盡福利既b6。

如果唔想子女受歧視,點解要做d咁既野。

想子女有好既教育冇可口非,但自身都做唔好既時候,有幾好既教育都冇用。因為父母係最影響小朋友既。

幾年前既post推翻上來

事實上北區真的都只有普普通通不怎麼樣的幼稚園,我們大部份人只是想就近入學,如果真的要找好的神級幼稚園,要出九龍塘或港島區!

回復 happyjade 的帖子

只可講一句針唔吉到肉唔知痛..我5號通宵排完隊攞表病到E加未好返...身心疲勞.

我都覺得係, 包容本來唔係問題, 但你地新移民, 係咪要學習融入當地的文化和社會??如果你地做得到, 我相信唔會攪到好似依家咁, 來到別人的地方, 除處大小便, 排隊打尖, 跟住有人提醒佢的時間, 仲聲大大罵人, 實在有大多事不能盡錄。總唔可以什麼都說是政府做得不好, 請新移民做好本份先。搶床位, 搶奶粉等, 請問點解你地會覺得香港比大陸教育好??點解大陸唔攪好d教育??點解大陸咁大, 居然無人敢在大陸買奶粉??跟住就來香港爭學位、爭奶粉等, 你要記住大陸人口比香港多好多, 你可以諗到點解有咁大分歧。其實如果大陸個公民教育好d, 個個都自律d, 本住良心做生意, 錢是要賺, 但唔係賺埋d無良錢, 出埋d毒奶粉, 地溝油等, 攪好d教育, 教好下一代, 咁咪唔洗同人爭, 如果做得好, 可能到時係外國人想去中國接受更好的教育。明白嗎??

其實你問依個問題都有d奇怪...間學校好唔好係見人見志....有人唔想同雙非一齊返學,有人要happy school, 有人要求名校, 根本自己先最清楚小朋友想要咩環境。並唔係人地推薦你就唔執輸去搶位....自己應該做下research

而且, b6人唔應該勸我地去接受佢地,而你應該勸你地自己同胞接受我地係絕對唔會接受佢地依個係事實。佢地應該死心,唔好再博同情....

引用:上水附近有咩幼稚園好呀?!+當然一定係深圳+

原帖由 winky428 於 12-03-22 發表
上水附近有咩幼稚園好呀?! 當然一定係深圳 D 幼稚園啦!
一來: 地方大, 二來: 近屋企, 三來: 唔駛咁辛苦過海 ...
我想住嘅地方

引用:+本帖最後由+kwokbobo+於+13-10-11+11:38+

原帖由 kwokbobo 於 13-10-11 發表

我都覺得係, 包容本來唔係問題, 但你地新移民, 係咪要學習 ...
agree with you so much! 最大問題內地人為咗賺錢,無良心,無人性,自己人害自己人。搞到自己人唔信自己人,要依靠一粒芝麻咁細嘅香港去俾信心你。我都認同你,內地教育真係好有問題,最應該要教嘅係人民素質!

我住北區嘅,同一般北區居民講起, 大家都有相同睇法, 自從有咗自由行之後已經變哂天, 再多埋雙非, 唉!

本來大家客客氣氣, 人地點會唔包容你? 問題係,正如前面話, 你地都唔肯融入香港呢個社會, 唔肯守呢到嘅禮儀,排隊零意識, 入鄉隨族講廣東話等........到底嚟香港為乜,唔通要將你地整套語言, 甚至價值觀都帶哂過嚟?!!!  如果係, 根本就唔洗嚟, 可以留係原居地發展, 可能會更好 !

真心希望,各位雙非父母, 小朋友如果唔想唔能夠融入當地文化, 倒不如留返係屬於你地嘅地方!  

我女小學時有兩個雙非同學, 咁多年都係跟本地同學格格不入, 唔係人地唔同佢玩, 係佢地堅持小息時只2個同鄉自己玩, 講普通話, 而事實一直到畢業都係咁, 真係唔見得佢地有幾開心!

‹ 上一主題|下一主題