用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇 PART 2
樓主: honeybeemom
go

放洋的小孩生活篇 PART 2 [複製鏈接]

回復 39# siufans 的帖子

Cambridge ESOL Exam 是一個國際既英語公開試, 在香港亦可報讀.  學校要overseas學生有FCE LEVEL是要肯定該學生既英語水平.

而GESE = 英國既F5會考. 所以兩者並沒有衝突.

我說DROP的意思是我個女間學校FCE一定要PASS, 否則要繼續修讀.

大學通常睇ITELS既成績.

希望幫到你!

回復 2# JChan 的帖子

係呀!重有個細要跟,如果唔係,我都會抽時間過去探佢.佢星期日剛走,我現在已有啲啲掛住佢.......

Hi bp123

仍然有些不明白.

如果大學唔睇FCE,中學考GCSE,
咁點解仲要比錢讀FCE?

如果由 YEAR7 已經入讀該中學,為何耍等到 YEAR 9 先要讀FCE? 不由 YEAR 7 開始讀???

謝謝!

回復 43# siufans 的帖子

因為本地學生讀既英文科(英國人上既英文堂)比overseas學生讀會相當困難, 情況等同外國人上我地既中文堂一樣, 所以overseas學生會讀Cambridge ESOL(English for the Speakers of Other Languages) 即係等如我地係香港人上既英文堂, 去肯定overseas學生既英語水平.

我個女YR8 3RD TERM先過去, 一開始就讀PET, YR 9 FCE, 如果YR 9 PASS FCE咁YR10就不用讀了. 我見有同學可能早過去, YR 8 已PASS FCE, 之後就不用再讀ESOL了.  咁佢地會轉讀其他歐洲語言.

HI bp123,

可能間間學校唔同,佢學校係選擇性,FCE可讀可唔讀,咁不如專心考好GCSE英文科,是否比較好些?
學校YEAR 7 已有其他外語讀,例如西班牙文,法文和其他等等....不必考完FCE才讀的,兩者沒有關連的.

好多謝你給的意見!

醒目開學勳章

大仔跟同學去london 5日!

我個仔同同學去咗維也納玩8日.真係唔明,之前我又開唔到呢個PART2,而家又得.比佢玩死.
‹ 上一主題|下一主題