用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 有無人收到優才面試結果信?佢話20/8前會收到 ...
樓主: fatbei
go

有無人收到優才面試結果信?佢話20/8前會收到 [複製鏈接]

請問你哋個培訓課程時間表係咪咁? 8/9, 6/10, 10/11, 8/12....等等, 多數都係每個月既第二個星期四?

回覆 1# 緊張肥媽咪 的文章

Would the briefing session be conducted in MK campus or TKL campus?

Not understand why still not yet received letter.  Anyone also not yet received letter?

Thanks so much.

小兒只收到waiting list,但亦要填問卷回覆學校,請問各位,如1waiting list的小朋友的家長,也需出席10節講座?

今日收到信喇, first waiting list.
又係要先上十堂課, 出席率70%, 之後才會優先被安排備取生的甄選, 不過無話要interview, 又無話一定收喎.
全部都係旺角上課, 7:00-9:00, 由9月上到2012年6月, 每月一次, 全部都係星期四.
講真, 我都吾想佢即刻收, 我仲可以考慮派位. 我都仲15/16, 佢吾係我既first priority, 加上學校summer holiday, 要11月先放, 我每年最忙就係11月, 想summer同個仔去玩都吾得.

we are on 1st waiting list too.

But I want to clarify.....if I got the conditional offer and I signed the acceptance letter, then can I choose another DSS or private school after signed? Tks!

原帖由 Totowang 於 11-8-20 22:59 發表
we are on 1st waiting list too.

But I want to clarify.....if I got the conditional offer and I signed the acceptance letter, then can I choose another DSS or private school after signed? Tks!

should be ok

回覆 3# monreve888 的文章

monreve888, not quite understand " 加上學校summer holiday, 要11月先放"?  What do you mean?  November to have summer holiday????

家長talk 在旺角校園. 我都覺得呢個安排幾好, 學校方面都是花左時間去安排, 可以用"時間" 去分辨到最後有心讀的家長.  優才都是自己其中一個比較合適的選擇,  當然同大家一樣都會繼續去考多幾間作最後決定.所以去聽家長 talk 都會當是花時間了解多些不同教小朋友的方式, 一個月一次, 點都要抽D時間, 冇壞的.
最開心的因為依家起碼一間直資有結果, 可以唔駛費心去比另一間私立的成千元留位費.

原帖由 marcuscyrus 於 11-8-20 23:02 發表

should be ok

Tks for your clarification!

原帖由 HaYi 於 11-8-20 23:10 發表
家長talk 在旺角校園. 我都覺得呢個安排幾好, 學校方面都是花左時間去安排, 可以用"時間" 去分辨到最後有心讀的家長.  優才都是自己其中一個比較合適的選擇,  當然同大家一樣都會繼續去考多幾間作最後決定.所以去聽 ...

我剛和你相反,就是打算去交$1000^_^

回覆 47# edea 的文章

如果唔報GT, YW 將會係第一個interview, 我點都要搵d無關痛癢學校比佢练習下.  我諗好多人都會同我一樣放棄, 因為 :
1. GT 係唔錯但真係直得為佢連自行派位都放棄?  我諗GT 都好清楚, 所以要攪攪新意思, 等自己做好準備早D call waiting
2. 一年學費約3皮, 點解唔比多小小讀sfa/kts 起碼可以玩埋大抽獎.
3. 唔計dxs/spcc/yw, 都重有tsl, 宣道, sfa, rc, st paul boy, kts, hkuga,smc... 我諗無咩人會take gt 做首選
4. location : 住新界東走去旺角好像有點傻, 住新界西走去tko讀書更傻, 住kln/hk side 大把學校選點會為佢周圍走.  最大問題係初小地址空氣差, 係全港3大最差之一; 而果條街更係旺角區最多van 仔及旅遊車停泊地方, 對我個濕疹仔來講籍直係地獄

哈哈, 我諗在妳心目中, 我都算幾另類, 我前年呢個時候就係take咗佢offer, 放棄抽獎, 一心一意入讀, (我識有人20分抽緊LS都take咗佢offer放棄抽獎), 而我又係妳所謂 "更傻嘅家長", 住喺新界西都走去讀

順帶一提, 空氣及環境又真喺唔係好差噃, 我諗點都未至於 "地獄"!

"仔仔錫錫你", 說話如有得罪, 唔好意思,
不過如果我喺今年想入GT但只有waiting或被reject嘅家長, 見到妳之前個post, 我諗我真係會幾唔開心!

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-8-21 00:17 發表
如果唔報GT, YW 將會係第一個interview, 我點都要搵d無關痛癢學校比佢练習下.  我諗好多人都會同我一樣放棄, 因為 :
1. GT 係唔錯但真係直得為佢連自行派位都放棄?  我諗GT 都好清楚, 所以要攪攪新意思, 等自己做好 ...

王國長老

原帖由 wingwingcat 於 11-8-21 00:50 發表
"仔仔錫錫你", 說話如有得罪, 唔好意思, 不過如果我喺今年想入GT但只有waiting或被reject嘅家長, 見到妳之前個post, 我諗我真係會幾唔開心!.

嗯. 我都識唔少由新界東返旺角同調景嶺既家長. 人地睇到會唔高興呀.

如果完全冇意思去讀, 一心只係搵人地學校做練習, 其實老師都幾辛苦, 行政上要安排, 又要用精神時間去預備, 到頭來....

難道一間冇咁出名既學校就係被人咁輕視....有點悲哀. 優才既老師好有愛心, 對小朋友好好架.

gt真係有好多尚要改善的地方,但既然係你心目中佢係一個地獄,咁你又何必要送你個寶貝仔去呢個地獄面試呢?面試也要個幾鐘架,呢d地獄少去也罷啦。
你話:"住新界東走去旺角好像有點傻, 住新界西走去tko讀書更傻," 咁如果你舉例既:tsl, 宣道, sfa, rc, st paul boy, kts, hkuga,smc... 都係遍佈港九啦,唔見得如果我住新界西去st paul有幾近喎,不如話由此至終gt唔係你杯茶仲直接!
其實gt家長真係遍佈各區,讀唔讀係睇你自己點睇嗟。
我唔係gt 死硬派fans,相反,作為家長我都有好多希望佢改善之處,(例如:校車服務)但睇完你對gt收你位公子而令你有如此不屑之情,實在替學校難過!作為現任gt家長,睇左你既批評就更替學校難過。
其實做父母身教真係好重要,對識或唔識既都要有基本尊重!!

1. GT 係唔錯但真係直得為佢連自行派位都放棄?  我諗GT 都好清楚, 所以要攪攪新意思, 等自己做好 ...

回覆 72# wingwingcat 的文章

當年我的孩子有二十分抽軒小,就是收到了acceptance letter, 便和外子仔細巧慮了數天,便欣然接受。孩子今年升小三,喜悅卓悅個人認為做到,當然人人標準不同,我是很感激學校的付出,甚至覺得物超所值。
記得當年學校也有攪小一銜接,好像是六堂,小朋友分班上課,大朋友聽講座,我覺得是個很好的安排,尤其對我等沒有經驗、離校已久的人來說。

回覆 75# kit02 的文章

P.S. "仔仔錫錫你" 慶幸你咁識諗,在優才校園見不到你,真係安樂哂!

下次千祈唔好以為你咁諗人地又咁諗,因為你諗嘅嘢全部都有人同你嘅諗法相反!你咁講嘢除咗令人反感外實在無乜好處.

P.S.唔記得你講唔take嗰offer會令到想讀GT嘅家長好開心添

原帖由 hoihoima 於 11-8-20 23:08 發表
monreve888, not quite understand " 加上學校summer holiday, 要11月先放"?  What do you mean?  November to have summer holiday????

優才是11月才放暑假的.
另外, 再睇多次封信, 上完十堂再interview學生, 才決定收吾收.

原帖由 ckyung 於 11-8-20 22:52 發表
小兒只收到waiting list,但亦要填問卷回覆學校,請問各位,如1waiting list的小朋友的家長,也需出席10節講座?

校長真係有心思,真係有幾款信。
我唔係填問卷而係作文。
會唔會下年6月2nd interview 之後D家長都要上talk?
封信有無寫貴 子弟的表現?

你地唔好這樣話版主,是不恰當的

‹ 上一主題|下一主題