用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 有無人收到優才面試結果信?佢話20/8前會收到 ...
樓主: fatbei
go

有無人收到優才面試結果信?佢話20/8前會收到 [複製鏈接]

原帖由 tgqmama 於 11-8-20 13:30 發表

今日收到信了,在waiting list.
有興趣的話,明年6月再interview.
想問一下,有offer的朋友是否都做了靚靚的profolio? 大約有幾頁?

我除了報名表之外,就交了一封自薦信及一些日常照片

I also received conditional offer. But it still required to sign for giving up 自行and 大抽獎. Hmm, seem not very fair.

Conditional offer = offer, so i think it is inevitably for you to give up "lucky draw" unless you don't take this offer now.
YY Mom :-D

回覆 42# bb@wonderland 的文章

how so? it applies to all dss schools.

我收到reject letter ar~

咁嗰10堂係咪要表現滿意才會正式收.

王國長老

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-8-20 13:52 發表
收到信收了,但無任何開心感覺,因為從來無諗住讀(連profile郩無比)..... 遲d講,依家趕住去游水

咁你又報?

回覆 1# edea 的文章

How come I have not yet received the letter?  Does it mean reject?

Can you please share with me more details about that 10 briefing sessions?  Are they to be attended by parents?  Or kids?  Or both?  On what topics?  For what purpose?  Thanks a lot.

王國長老

原帖由 juicybb1 於 11-8-20 18:07 發表
真離譜,將小朋友分類為acceptence, first waiting list, waiting list, rejected,仲用freeTalk考驗誠意
本有誠意,現在真失望,唔去實事求事,由接受到家長話唔讀,去call waiting list              
仲用free talk,塞 ...

又唔可以話離譜, 真正離譜既係過往諗住有錢就霸住d位唔放出黎既自私家長, 其實如果不滿學校呢個安排亦可以reject, 家長都有權去拒絕唔俾小朋友入讀既, 尤其覺得佢阻住你地IN第二間, 因為優才作呢個安排, 都係預左家長係真心俾小朋友入讀優才, 而唔係再預家長有個offer仲要出去第二間面試.

學校想收真心入讀既小朋友, 如果唔係諗住真係讀大可以放棄, 好公平呀, 造福其他有心俾小朋友入讀優才既家長, 有人想讀冇機會, 有人唔係想小朋友讀就唔珍惜機會.

原帖由 hoihoima 於 11-8-20 20:33 發表
How come I have not yet received the letter?  Does it mean reject?

Can you please share with me more details about that 10 briefing sessions?  Are they to be attended by parents?  Or kids?  Or both?  ...

係比家長的,而且講明只需其中一位出席,由9月開始,每月一節,每節2小時,出席超過70%就可註冊

原帖由 edea 於 11-8-20 20:35 發表

又唔可以話離譜, 真正離譜既係過往諗住有錢就霸住d位唔放出黎既自私家長, 其實如果不滿學校呢個安排亦可以reject, 家長都有權去拒絕唔俾小朋友入讀既, 尤其覺得佢阻住你地IN第二間, 因為優才作呢個安排, 都係預左 ...

我好大機會唔take offer ^_^

王國長老

學校作出呢個安排, 佢都要花唔少人力物力去安排, 校長老師要作好功課同家長去溝通, 先了解學校再註冊都無可厚非, 為免將來出現錯配, 俾子女入讀後先發現原來學校俾小朋友既, 唔係家長想要既, 雖然辛苦一D, 但為左小朋友將來都係值得.

王國長老

原帖由 marcuscyrus 於 11-8-20 20:43 發表

我好大機會唔take offer ^_^

祝你小朋友搵到另一間更合適既學校

回覆 44# pandabonita 的文章

但話晒佢都係 conditional offer,如果簽咗放棄政府派位,萬一有事出席唔到70%,冇咗個 offer 又冇得派位,咁係咪有問題呢?

原帖由 edea 於 11-8-20 20:44 發表

祝你小朋友搵到另一間更合適既學校

多謝版主^_^其實我都幾欣賞  貴校今次的安排

原帖由 bb@wonderland 於 11-8-20 20:47 發表
但話晒佢都係 conditional offer,如果簽咗放棄政府派位,萬一有事出席唔到70%,冇咗個 offer 又冇得派位,咁係咪有問題呢?

我又咁睇,其實d 講座一個月一次,而且講明係其中一位出席就可以,照道理,2個都出席唔到的機會唔係咁高?換個角度,可能父母兩人都長期同時係咁忙的話,可能都唔太合適讀此校(我個人推測而已),我正正因為貪心仲想派位,所以放棄offer,針冇兩頭利,無可能又要馬兒好又要馬兒不吃草吧

王國長老

原帖由 bb@wonderland 於 11-8-20 20:47 發表

我諗萬一真係有問題, 可以同校方商量, 有合理解釋的話, 我相信校方唔係唔可以變通及咁嚴苛既.

原帖由 edea 於 11-8-20 20:35 發表

又唔可以話離譜, 真正離譜既係過往諗住有錢就霸住d位唔放出黎既自私家長, 其實如果不滿學校呢個安排亦可以reject, 家長都有權去拒絕唔俾小朋友入讀既, 尤其覺得佢阻住你地IN第二間, 因為優才作呢個安排, 都係預左 ...

Agree, also the talks are all in thursday evenings (7-9pm), I don't think there will be any interview takes place in any other school.

呢個真係幾新嘅安排, 呢個安排我又咁睇:

(i) 對嗰啲真係想讀而又有offer嘅家長應冇乜影響, 比著我我都想開學前多了解學校, 減少錯配嘅機會

(ii) 對嗰啲完全冇諗住讀而又有offer嘅, 應該有好處, 起碼慳番啲留位費

(iii) 對嗰啲waiting嘅家長應最有好處, 起碼唔會咁多冇諗住讀嘅家長霸住個位, 早啲放番嗰位出嚟

講講吓個安排都幾好噃, 唯一最受影響都應該係啲老師及相關工作人員, 因又要花時間準備, 每個月又要多一日OT

王國長老

原帖由 marcuscyrus 於 11-8-20 20:53 發表

我又咁睇,其實d 講座一個月一次,而且講明係其中一位出席就可以,照道理,2個都出席唔到的機會唔係咁高?換個角度,可能父母兩人都長期同時係咁忙的話,可能都唔太合適讀此校(我個人推測而已),我正正因為貪心仲想派位,所以放棄off ...

希望妳小朋友派到第一志願

‹ 上一主題|下一主題