用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曦彤媽媽
go

2011-2012 P3 繼續Talk [複製鏈接]

醒目開學勳章

嘻嘻!我都唔知有評估範圍tim.
原帖由 angelmokco 於 11-10-4 14:18 發表
各位媽咪你地好, 想問你地可唔可以post個評估一中英文範圍給我呀? 我仔都唔知自己寫咩呀! 謝謝!

有嗱, 未睇吖

原帖由 raikkonen 於 11-10-4 17:05 發表
嘻嘻!我都唔知有評估範圍tim.

原帖由 angelmokco 於 11-10-4 14:18 發表
各位媽咪你地好, 想問你地可唔可以post個評估一中英文範圍給我呀? 我仔都唔知自己寫咩呀! 謝謝!

我地班未有呀!!!!

我仔自從今年開始老師唔再check佢本手冊, 佢好多次都無咩點寫野落去...d功課成日都憑記憶去做, 但我唔理佢, 要俾佢自己負番d責任, 佢做幾多我就對幾多, 話之佢!

回復 1# angelmokco 的帖子

我個囡都係咁, 佢係有寫手冊,但係有D都唔知佢寫咩, 問佢佢又話唔知..

真係唯有話之佢, 到佢比老師罰時, 佢就會認真D....

暫時只知道中文及常識:

中: 補充(1-3); 工作紙(1-3);閱練(1,2);三上(一/2,12)(二/9)課文,問答,主旨

常識(1-4)課及作業

我的肺腑是你所造的;我在母腹中,你已覆庇我。我要稱謝你,因我受造,奇妙可畏;你的作為奇妙,這是我心深知道的。我在暗中受造,在地的深處被聯絡;那時,我的形體並不向你隱藏。我未成形的體質,你的眼早已看見了;你所定的日子,我尚未度一日,你都寫在你的冊上了。(詩139:13-16)

我都好認同佢地要負番責任, 不過而家讀書真係唔簡單, 功課唔少,父母多數要返工,真係要比多啲鼓勵我地啲小朋友,至怕佢地失去學習興趣,上到中學要追會好辛苦

希望我地係bk多啲交流, share多啲資料!   

原帖由 angelmokco 於 11-10-6 10:13 發表
我仔自從今年開始老師唔再check佢本手冊, 佢好多次都無咩點寫野落去...d功課成日都憑記憶去做, 但我唔理佢, 要俾佢自己負番d責任, 佢做幾多我就對幾多, 話之佢! ...
我的肺腑是你所造的;我在母腹中,你已覆庇我。我要稱謝你,因我受造,奇妙可畏;你的作為奇妙,這是我心深知道的。我在暗中受造,在地的深處被聯絡;那時,我的形體並不向你隱藏。我未成形的體質,你的眼早已看見了;你所定的日子,我尚未度一日,你都寫在你的冊上了。(詩139:13-16)

醒目開學勳章

正呀, 好少呀今次.

原帖由 SuggieC 於 11-10-6 14:11 發表
暫時只知道中文及常識:

中: 補充(1-3); 工作紙(1-3);閱練(1,2);三上(一/2,12)(二/9)課文,問答,主旨

常識(1-4)課及作業

醒目開學勳章

我e+數學通常都唔同佢對, 只要佢有做就得. 真係要比d責任佢. 我女以前好依賴我同佢對. 有錯咪改囉. 有時會我懷疑佢錯做. e+做錯咗, 會比老師知道, 佢會驚嫁.

原帖由 SuggieC 於 11-10-6 14:42 發表
我都好認同佢地要負番責任, 不過而家讀書真係唔簡單, 功課唔少,父母多數要返工,真係要比多啲鼓勵我地啲小朋友,至怕佢地失去學習興趣,上到中學要追會好辛苦

希望我地係bk多啲交流, share多啲資料!   

...

原帖由 raikkonen 於 11-10-6 15:52 發表
我e+數學通常都唔同佢對, 只要佢有做就得. 真係要比d責任佢. 我女以前好依賴我同佢對. 有錯咪改囉. 有時會我懷疑佢錯做. e+做錯咗, 會比老師知道, 佢會驚嫁.

...

係呀! 三年級開始我都唔同佢對功課, 由得佢自己改正, 可以訓練佢獨立d.

唔該哂咁多位幫我post個評估範圍, 原來我仔抄d ( 和 / 前後調轉左, 俾佢激死!

功課我真係想放手唔幫佢對, 但好多時都唔忍得. 但尋晚真係的起心肝唔同佢對數學張補充紙. 我臨訓前偷偷攞來睇, 份工作紙有20題減數, 佢足足錯12題, 佢自己唔知架, 希望老師會見佢錯得多罰佢另紙改正幾次, 等佢知錯!

事關我仔最怕計減數, 而家做個d連續借位的4位減數, 其實已計過無數次, 但我都唔知我仔依然計錯 (係錯好多, 10題有6題都計錯, 唔係講笑)我真係好失望, 唔知點幫佢,教又教過, 鬧又鬧過, 都係唔得.其他加, 乘, 除, 圖形, 單位都叫做ok, 好少錯. 連個奪命時鐘都叫做過渡到.....只久個減法唔得! 連佢自己都話, 希望考試唔好出咁多減數, 唉! 連上英文堂都成日話自己 - I am weak in Maths!

我地通常用既方法係, 會話比佢知道有錯, 但錯係邊都要佢自己搵番出來!佢好多時都係錯埋啲careless mistake.

你頭痛數學, 我就頭痛中文! 佢有好多字都唔記得, 教佢都要好多力...

原帖由 angelmokco 於 11-10-7 10:28 發表
唔該哂咁多位幫我post個評估範圍, 原來我仔抄d ( 和 / 前後調轉左, 俾佢激死!

功課我真係想放手唔幫佢對, 但好多時都唔忍得. 但尋晚真係的起心肝唔同佢對數學張補充紙. 我臨訓前偷偷攞來睇, 份工作紙有20題減數, 佢 ...

回復 1# SuggieC 的帖子

我囡囡都係成日計錯減數, 有一次我比補充佢做, 20條減數錯15條, 比佢激死, 佢又唔係唔識, 只係唔小心, 真係要靠佢自己....

原帖由 aliceykm1 於 11-10-7 11:50 發表
我囡囡都係成日計錯減數, 有一次我比補充佢做, 20條減數錯15條, 比佢激死, 佢又唔係唔識, 只係唔小心, 真係要靠佢自己....

數學要考小心同細心, 阿女都有唔小心, 我要佢加返個答案轉頭去check數. 通常佢會減漏左個千位.

如果數弱, 就儘量俾多d佢計, 由淺做起, 數真係要計得多d先ok, 計得多就會發覺萬變不離其宗呀!

醒目開學勳章

哈哈, 原來好多小朋友做減數都唔得, 我女做減數都係成日錯, 連佢自己都好驚減數.

原帖由 angelmokco 於 11-10-7 10:28 發表

功課我真係想放手唔幫佢對, 但好多時都唔忍得. 但尋晚真係的起心肝唔同佢對數學張補充紙. 我臨訓前偷偷攞來睇, 份工作紙有20題減數, 佢 ...

唉! 小姐d作文好弱好弱

原帖由 raikkonen 於 11-10-7 13:28 發表
哈哈, 原來好多小朋友做減數都唔得, 我女做減數都係成日錯, 連佢自己都好驚減數.

醒目開學勳章

我女d作文都唔掂,好似上次功課要寫一百字溜冰編文,我地真情要每一句引導佢先寫到出黎,考試都唔知點算。

中文及數學係我最擔心嘅科目,中文作文及閱讀理解最唔掂。二年級作文次次都係緊緊合格,暑假都比佢學下作文班,但效果不太。今年中文我都諗著叫老公教埋個女,起碼英文由佢教左之後真係有進步。

原帖由 Linki 於 11-10-7 21:58 發表
唉! 小姐d作文好弱好弱

各位媽咪我有個問題想問問大家, 係関於網上功課, 是関小姐1/10做網上功課時, 有分同有完成字眼顯示的, 但今天9/10再登入時所有分數冇晒, 而登入中、英、數科都話沒有家課, 5知大家有冇d個問題呢? 是関好每科都有期限做的, 一或我有部驟入錯咗?

今年仲多咗個網上音樂, 如果做少d5知會5會比老師話la? 唉!

原帖由 raikkonen 於 11-10-8 11:48 發表
我女d作文都唔掂,好似上次功課要寫一百字溜冰編文,我地真情要每一句引導佢先寫到出黎,考試都唔知點算。

中文及數學係我最擔心嘅科目,中文作文及閱讀理解最唔掂。二年級作文次次都係緊緊合格,暑假都比佢學下作文班,但效果 ...

醒目開學勳章

呀女話今個星期冇家課做, 佢話如果有會寫手冊. 但我就冇留意到冇晒d分. 今晚番去睇下先.

原帖由 Linki 於 11-10-9 23:23 發表
各位媽咪我有個問題想問問大家, 係関於網上功課, 是関小姐1/10做網上功課時, 有分同有完成字眼顯示的, 但今天9/10再登入時所有分數冇晒, 而登入中、英、數科都話沒有家課, 5知大家有冇d個問題呢? 是関好每科都有期限 ...

原來每科的due date都唔同架, 我仔之前只做了英文, 又click去中文到見到due date係8/10, 咁sat想做時, 原來數學已到期了! 慘啦, 我地唔係成日開電腦架, 只係得閒時才睇RAZ, 而家D野仲要限時限刻, 好煩呀!
‹ 上一主題|下一主題