用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曦彤媽媽
go

2011-2012 P3 繼續Talk [複製鏈接]

醒目開學勳章

我都相信, 我記得幾年前, 係明報都做咗個全港小學re-search, 愛蝶基灣係有91%派到英中. 係全港小學派到最多英中的小學排名頭1/2位.當然過咗咁多年, 有變都唔出奇. 但係上年小六, 學校派位又真係好好.
我又見過有人話過, 其他學校嘅小六生要考頭30名先至有機會入到英中, 但係愛蝶基灣考到頭60名都入到英中.

其實今年小咗人報愛蝶基灣, 我都有問過我個friend (佢個女係上年入讀), 佢又冇揀我地果間, 佢揀咗舊基灣, 佢話我地學校太嚴又要剪頭髮又多功課. 連住我隔離屋都有問我地係唔係好多功課 (隔離屋個仔讀邱佐榮), 連我其他friend都有問過. 可能嚇怕咗好多人.

原帖由 SuggieC 於 11-9-20 10:46 發表
噤又冇, 副校只係sell基灣時話有人話學校多功課, 佢先講已adjust左! 不過去年自行收生,基灣收到170幾份表, 好似少過早幾年, 我估計有些家長可能擔心太heavy唔敢報, 又可能東區好小學多左!

副校仲quoted有個專家講,  ...

其實我身邊好多人想報我地學校架, 9月初我番幼稚園高班家長會(我細女會係明年9月升小一)一大班家長都focus係新基灣, 係到問長問短, 但好多手持15分都話唔敢博...家長普遍覺得新基灣功課多, 校規嚴, 要剪髮, 番得早, 學音樂....其實已經八到好多野, 驚自己support不到....另外,入學人口多左, 想一擊即中, 惟有向其他學校埋手。

原帖由 raikkonen 於 11-9-21 09:31 發表
真係輕鬆咗好多, 以往6:30分同佢對埋d功課要成7點幾, 琴日用咗20分鐘攪掂, 快到我唔信. 連我個女都話好少功課, 我叫佢做下d街買果d補充練習.

raikkonen, 咁你真係好開心呀, 我又唔覺得少成咁, 唔計溫書, 我地都有10樣功課+改正. 不過份量可能會少過2年級, 始終剛開學, 我都不敢抱咁大期望. 觀望觀望....

原帖由 angelmokco 於 11-9-21 10:19 發表
其實我身邊好多人想報我地學校架, 9月初我番幼稚園高班家長會(我細女會係明年9月升小一)一大班家長都focus係新基灣, 係到問長問短, 但好多手持15分都話唔敢博...家長普遍覺得新基灣功課多, 校規嚴, 要剪髮, 番得早,  ...

我個仔都會係明年9月升小一, 唔知會唔會同你個女一班呢?

26/9記得入表申請呀! 我個同事成日笑我, 阿哥咁辛苦挖開左個井(我仔當年係最後扣門入), 唔好以為阿妹收梗就連表都唔記得交呀!我成日叫佢記住提我去交表....希望同你仔仔一班!

醒目開學勳章

你地兩位都有小朋友讀呢間, 已經煩少好多野喎. 諗起自己之前為個女揀學校, 真係死好多細胞.

尋日roughly噤數都好似有11樣, 功課都ok應付, 不過中文科藍組今個星期都連續即測, 阿囝話有啲同學囉30分,就全班再測過(都試過2次),所以日日都聽佢話要溫詞語!今日就係課文任抽十個

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-21 11:13 發表

raikkonen, 咁你真係好開心呀, 我又唔覺得少成咁, 唔計溫書, 我地都有10樣功課+改正. 不過份量可能會少過2年級, 始終剛開學, 我都不敢抱咁大期望. 觀望觀望.... ...
我的肺腑是你所造的;我在母腹中,你已覆庇我。我要稱謝你,因我受造,奇妙可畏;你的作為奇妙,這是我心深知道的。我在暗中受造,在地的深處被聯絡;那時,我的形體並不向你隱藏。我未成形的體質,你的眼早已看見了;你所定的日子,我尚未度一日,你都寫在你的冊上了。(詩139:13-16)

唔好意思, 想問下3C班好似有英文ASSESSEMENT, 阿囝話下星期, 請問知唔知星期幾?

我的肺腑是你所造的;我在母腹中,你已覆庇我。我要稱謝你,因我受造,奇妙可畏;你的作為奇妙,這是我心深知道的。我在暗中受造,在地的深處被聯絡;那時,我的形體並不向你隱藏。我未成形的體質,你的眼早已看見了;你所定的日子,我尚未度一日,你都寫在你的冊上了。(詩139:13-16)

你所指gei係5係紫色張worksheet (3C)

原帖由 SuggieC 於 11-9-22 10:18 發表
唔好意思, 想問下3C班好似有英文ASSESSEMENT, 阿囝話下星期, 請問知唔知星期幾?

其實我都要了解清楚先,不過阿囝話下星期測,佢好似知要考乜, 但又唔係好sure是否星期一! 等我返去再問下佢係唔係紫色張worksheet

原帖由 Linki 於 11-9-22 11:51 發表
你所指gei係5係紫色張worksheet (3C)

聽小姐講星期五 23/9 short test英文5知乜嘢, 不過, 尋晚我問過佢, 係我5記得佢講乜, 只係知佢要test果12個生字, e.g. English, Chinese, Music, P.E.........另加Page 唔記得重有邊2页, 呢有對話果2頁

原帖由 SuggieC 於 11-9-22 11:56 發表
其實我都要了解清楚先,不過阿囝話下星期測,佢好似知要考乜, 但又唔係好sure是否星期一! 等我返去再問下佢係唔係紫色張worksheet

我5記得我有冇睇錯23/9????

原帖由 Linki 於 11-9-22 12:51 發表
聽小姐講星期五 23/9 short test英文5知乜嘢, 不過, 尋晚我問過佢, 係我5記得佢講乜, 只係知佢要test果12個生字, e.g. English, Chinese, Music, P.E.........另加Page 唔記得重有邊2页, 呢有對話果2頁

...

因為我尋晚又同佢串字, 重話如果你星期五5識就打pat pat

原帖由 Linki 於 11-9-22 12:52 發表
我5記得我有冇睇錯23/9????

醒目開學勳章

我同你一樣都係知明天short test p12-13 (好似), 其他唔知呀.

原帖由 Linki 於 11-9-22 12:51 發表

...

原來是明天, 今晚要同佢溫下先

原帖由 raikkonen 於 11-9-22 13:55 發表
我同你一樣都係知明天short test p12-13 (好似), 其他唔知呀.

阿囝話明天考subjects, worksheet 教過的內容
下星期一sentences
*佢話好易唔洗溫喎.... 我問多兩句都覺得我好煩噤

原帖由 raikkonen 於 11-9-22 13:55 發表

係咁架la, 咪信佢一次lor

原帖由 SuggieC 於 11-9-22 15:16 發表
阿囝話明天考subjects, worksheet 教過的內容

醒目開學勳章

呀女話明天係默句子或詞語, 星期一係考, 考嘅意思係睇下你識唔識d文法, 就好似我地2年級有張紫色ASSESSEMENT, 有分數咁喎.

原帖由 SuggieC 於 11-9-22 15:16 發表

Thx!

原帖由 raikkonen 於 11-9-22 15:24 發表
呀女話明天係默句子或詞語, 星期一係考, 考嘅意思係睇下你識唔識d文法, 就好似我地2年級有張紫色ASSESSEMENT, 有分數咁喎.

THANKS.

原帖由 raikkonen 於 11-9-22 15:24 發表
‹ 上一主題|下一主題