用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曦彤媽媽
go

2011-2012 P3 繼續Talk

醒目開學勳章

我聽呀女講, 好似係p4 c & d班先開始煲冬瓜,唔係咩. 我e+最驚就係拼音, 我真係一d都唔識, 要靠佢自己.

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-9 10:57 發表

我想講黃組同綠組抄d詞語原來有唔同呀!

唔知佢有無用煲冬瓜上wor? 晏d問下先.

我唔係好明中文科分組是怎樣一回事??  係咪想將每班分別分紅, 黃, 綠, 藍. 即每班會有不同中文組別的同學仔?? 上堂時以組別來授課??

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-8 12:31 發表

係呀! 阿女都有講, 綠組應該係中文好d果班黎嫁.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

未聽同唱多D國語歌LOR, 講笑咋

原帖由 raikkonen 於 11-9-9 13:19 發表
我聽呀女講, 好似係p4 c & d班先開始煲冬瓜,唔係咩. 我e+最驚就係拼音, 我真係一d都唔識, 要靠佢自己.

敢p4 a & b 班5駛咩???

原帖由 raikkonen 於 11-9-9 13:19 發表

原帖由 paltiBB 於 11-9-9 14:21 發表
我唔係好明中文科分組是怎樣一回事??  係咪想將每班分別分紅, 黃, 綠, 藍. 即每班會有不同中文組別的同學仔?? 上堂時以組別來授課??

正確, 佢地二年級已開始分喇!

原帖由 Linki 於 11-9-9 16:43 發表
敢p4 a & b 班5駛咩???

上次家教會會議記錄有提及:

年度
用普通話授課的班級
11/12
4D
12/13
5D4D4C
13/14
6D5D5C4D4C4B
14/15
6D6C5D5C5B4D4C4B4A

回復 1# 曦彤媽媽 的帖子

聽完講座後, 真係有d驚WOR... 三年級係咪真係會難好多呢?

一二年級已經唔係叻, 真係唔知點算!

請問你們是否記得在那裏可以downloadTSA的試卷?

原帖由 aliceykm1 於 11-9-10 15:53 發表
聽完講座後, 真係有d驚WOR... 三年級係咪真係會難好多呢?

一二年級已經唔係叻, 真係唔知點算!

醒目開學勳章

好彩我影咗相呀
www.bca.hkeaa.edu.hk

原帖由 aliceykm1 於 11-9-10 16:27 發表
請問你們是否記得在那裏可以downloadTSA的試卷?

各位媽咪 :

哈哈, 我哋真係要開始做d homework la

原帖由 raikkonen 於 11-9-11 08:43 發表
好彩我影咗相呀
www.bca.hkeaa.edu.hk

各位媽咪 :
中秋節快樂

原帖由 Linki 於 11-9-11 16:22 發表
各位媽咪 :

哈哈, 我哋真係要開始做d homework la

醒目開學勳章

中秋節快樂!!

我個仔係purple組呀, 唔知是否最差的一組呢? 個傻人好似咩都唔知咁! 如果考試後要調組, 都唔知係叻左定係衰左? 朦查查!

有時真係俾學校激死! 点解? 話說開學小姐返嚟同我哋講話手冊可以用藍原子筆寫, 敢我哋未去買支筆頭可以擦得gei原子筆俾佢, 点知返嚟同我哋講話寫手冊係5可以擦gei, 綠色筆先可擦 (用嚟改正), 你話激5激死吖。

原帖由 angelmokco 於 11-9-12 15:05 發表
我個仔係purple組呀, 唔知是否最差的一組呢? 個傻人好似咩都唔知咁! 如果考試後要調組, 都唔知係叻左定係衰左? 朦查查!

咁即是二年級上中文科不是在自己班上課, 以組別在別的班房上課??

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-9 16:44 發表

正確, 佢地二年級已開始分喇!
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]

原帖由 Linki 於 11-9-12 17:42 發表
有時真係俾學校激死! 点解? 話說開學小姐返嚟同我哋講話手冊可以用藍原子筆寫, 敢我哋未去買支筆頭可以擦得gei原子筆俾佢, 点知返嚟同我哋講話寫手冊係5可以擦gei, 綠色筆先可擦 (用嚟改正), 你話激5激死吖。
...

但阿女個班可以用擦得甩嘅藍原子筆呀!

原帖由 paltiBB 於 11-9-13 17:06 發表
咁即是二年級上中文科不是在自己班上課, 以組別在別的班房上課??

係呀! 會轉課室, 所以佢地d中文課, 一齊午息之後上, 方便轉班房.

醒目開學勳章

呀女都話唔可以用擦得嘅原子筆, 佢話擦咗要比老師簽名. 我女往時, 寫手冊好鬼肉酸, 寫到亂七八槽, 烏槽辣tat, e+寫得不知幾整潔, 可以佢驚要比老師簽名, 所以好有心機寫. 係從未見過, 我希望佢keep得到.

原帖由 Linki 於 11-9-12 17:42 發表

...

我有啲confuse, 我阿仔都係3C, 佢除左寫時間表之外, 功課欄都係仲用鉛筆(仲有擦過添), 但老師又冇話唔得既?! 不過佢話其他部份用原子筆就唔可以擦.

原帖由 raikkonen 於 11-9-14 09:15 發表
呀女都話唔可以用擦得嘅原子筆, 佢話擦咗要比老師簽名. 我女往時, 寫手冊好鬼肉酸, 寫到亂七八槽, 烏槽辣tat, e+寫得不知幾整潔, 可以佢驚要比老師簽名, 所以好有心機寫. 係從未見過, 我希望佢keep得到.

...
我的肺腑是你所造的;我在母腹中,你已覆庇我。我要稱謝你,因我受造,奇妙可畏;你的作為奇妙,這是我心深知道的。我在暗中受造,在地的深處被聯絡;那時,我的形體並不向你隱藏。我未成形的體質,你的眼早已看見了;你所定的日子,我尚未度一日,你都寫在你的冊上了。(詩139:13-16)

請問係咪只有中文科??   這樣, 現時班中的中文老師是組別老師之一, 上中文課時有可能不是現時的中文科老師??

原帖由 曦彤媽媽 於 11-9-14 09:07 發表

係呀! 會轉課室, 所以佢地d中文課, 一齊午息之後上, 方便轉班房.