用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 開始報名啦~~
樓主: qoo_pooh
go

KTS 開始報名啦~~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

你仔仔好叻仔呀
你上年怎樣幫仔仔準備考小學?
可否分享一下

原帖由 hwm399 於 11-8-19 10:43 發表
不是KTS, 我選了另一間直資.
至於是第一次定第二次面試時叫女孩子唔好着裙, 可能我記錯了 (可能是第二次)

如冇記錯,前年2nd in時分兩parts,第一part小朋友跟KTS哥哥姐姐先去一間課室玩group games,家長喺hall等,到小朋友玩完出嚟,就同父母一齊去見兩位老師。

原帖由 PS0325 於 11-8-19 02:19 發表
我都記得係second in 先要女孩子不要穿裙.但老師見父母時,小朋友坐喺隔離睇書而之前沒有叫做運動, thus唔知點解不要穿裙!!!

原帖由 PS0325 於 11-8-19 02:19 發表
我都記得係second in 先要女孩子不要穿裙.但老師見父母時,小朋友坐喺隔離睇書而之前沒有叫做運動, thus唔知點解不要穿裙!!!

Second in當日一開始,家長咪响禮堂等嘅,老師就帶小朋友成班去另一邊,阿女話去到要跟老師做d動作。大約十五分鐘就出嚟會合家長一齊去見老師。

• 我祗記得我見老師時簡值一舊雲,因當時已有私校back up,我都不想去second in,但爸爸想睇吓大家能力(呀女 & 我哋), 我話咁......我唔講嘢爸爸你自己答啦 点知問嘅問題全部都關於 :
  • 邊個湊呀女、跟功課、同呀女玩咩等等.....(呢啲全部都要我答,仲有好多問題一時諗唔哂)
仲有問....我哋冇中學backup 、冇宗教家長妳点諗呀 !!!!
呀女好乖坐係我哋後面張枱仔睇書(我哋背住呀女座,所以唔知咩表現)
我初初答得好差,後尾回魂....先一一解答,都覺得有啲瘀皮
當我收到信係收呀女覺得好突然.....吓收咗 但我冇去註冊,唔想hold 住個位。
總括我覺得學校鍾意要媽媽唔係working mum專注家校合一
原帖由 limehouse 於 11-8-19 15:22 發表

Second in當日一開始,家長咪响禮堂等嘅,老師就帶小朋友成班去另一邊,阿女話去到要跟老師做d動作。大約十五分鐘就出嚟會合家長一齊去見老師。

原帖由 BB成長期 於 11-8-24 11:00 發表
我在AUG 22寄了資料(包支票), AUG 23 號收了一封E-MAIL.....寫學校已收到你申請, 請問你們有沒有收到此E-MAIL, 因為我不知是他們是收了我的所寄的文件而SENT此MAIL定是
網上申請後個個家長都會收回此E-MAIL呢??:surp ...

我親身交表,都有收到此email

死啦,點解我收唔到嘅,我仲要係16號寄架。

原帖由 BB成長期 於 11-8-24 12:01 發表
我是覺有些奇怪的, 因申請表是寫"入了數"就會sent confirm, 我見我未過數,
但又收到e-mail, 所以我先問是不是個個在網apply的都有收此e-mail, 而之後再confirm?? ...

其實佢第一步一定係網上登記先rite?咁我係8月16號登記的,然後8月18號親身去交文件,8月19號收到email話佢收到我d documents

咁好奇怪呀,我8月15號登記同過數,8月16號寄但到而家都仲未收到任何e-mail呀!不過我丁電話去學校問,佢話再覆我。:(

‹ 上一主題|下一主題