用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到今天, 還會有小一學位放翻出黎嗎 ?
go

到今天, 還會有小一學位放翻出黎嗎 ? [複製鏈接]

我仍然等緊心儀小學的小一位,
學校說我們是後補的前排位置,
如有人退出, 我們便有機會補上.
唔知去到今天, 還會否有位放出黎呢 ?
有人同我講過, 就算開左學都或者有位放出黎架,
例如有學生被直資/私校收左,
忘記向已註冊的津小取消學位, 就有可能開左學至知無返學, 如過係咁, 唔知該小學還會否通知候補生呢?
有無家長試過開左學才有學校通知你仍有位呢 ?
   0    0    0    0

原帖由 bobotang 於 11-8-15 11:43 發表
忘記向 ...

放心喇, 我知道有很多家長仍然決定不下, 有好多人有一間私小及一間津校在手, 所以耐心等待吧!

有少部份家長可能會開學後先放位架!

我情況同你一樣,咁你有無買書及校服?我就等埋今個星期,如果再無通知就買.真係好煩!!!希望大家得唔得都快D有消息啦.

我就係未買書及校服, 連校車都未訂....
都想等埋呢個星期,
好心急....好想學校打比我話有位喇....
但我問學校, 個秘書小姐話開左學,
佢地唔會再 follow 架喇...
咁咪即係有位都唔比人, 唔知係唔係架呢.
同時佢話記憶中好似無人註冊左唔黎嗰喎,
哎, 我即刻無晒心機...

醒目開學勳章 王國長老

希望有幾個OFFER既家長, 為人地小朋友設想下啦.....

原帖由 bobotang 於 11-8-15 12:40 PM 發表
都想等埋呢個星期,
同時佢話記 ...

原帖由 bobotang 於 11-8-15 12:40 發表
都想等埋呢個星期,
同時佢話記 ...

書&校服, 可以唔急.
但校車都要先留位, 最多到時退錢OR浪費了一個月車費, 都係留定位好D.

原帖由 HIN2003 於 11-8-15 16:30 發表

書&校服, 可以唔急.
但校車都要先留位, 最多到時退錢OR浪費了一個月車費, 都係留定位好D.

You are right, this is the most important thing i should do first.
Thank you for your advice.

原帖由 bobotang 於 11-8-15 17:13 發表

You are right, this is the most important thing i should do first.
Thank you for your advice.

I also called the private school today but they said this year seems fewer people giving up their place.  Maybe because the class size in subsidized schools becomes smaller and people are forced to go to study in private schools.  Anyway, as required by existing school, I paid  the fee for textbooks in mid July and I booked the nanny bus already.

各位比心機,我今日收到電話,雖然唔係第一志願,但係九龍城區(明啦),星期三註冊

雖然機會好似大海撈針,不過........希望在明天!!!

唔好灰心..上星期我都收到學校電話有後補位置.

原帖由 bobotang 於 11-8-15 11:43 發表
忘記向 ...

St. Mary有人在今月放棄學位

我都係同樓主一樣,我都好扮望我會收到電話,我都係書同校服未買,校車都無book。
我都有打電話去學校問,佢哋答案係“真係唔知幾時有位放出嚟”。
我打算比自己個deadline 去到 25號,希望可以早d知道就好。時間越近開學,個人就越緊張越心急!

多謝各位的鼓勵, 亦替你們開心終於等到電話了,
雖然真的非常非常希望收到學校電話.
但始終要面對現實, 或者不會再有位退出來了!
不知是否太擔心, 有無形的壓力,
最近出風疹出左幾個月了, 中西藥都無效,
成日瞓覺都痕醒,
我冧要等到學校收左亞仔, 才會不藥而癒.

保重呀!希望在明天!加油!
原帖由 bobotang 於 11-8-17 10:42 發表
成日瞓覺都痕 ...

原帖由 karen55407 於 11-8-16 10:05 發表
St. Mary有人在今月放棄學位

St. Mary無得扣門, 咁有人放番位出黎佢地會比咩人呢?

到讀書時壓力仲大,你要好好調息自己才是上策。
原帖由 bobotang 於 11-8-17 10:42 發表
成日瞓覺都痕 ...

醒目開學勳章

我完全明白同體會你心情。雖然心裏明白,已經過埋八月中,都應該要買書、買校服、交學費,手持兩個好位唔知點揀嘅家長,真係唔會有幾多,但仍然相信世上有奇跡(或者神蹟),而且希望會出現係自己身上。我聽過有唔止一間老牌名校,開學後都有小朋友轉讀國際學校,不過可能好多年至有一個,而且佢退出,個位都有好多人爭,自己小朋友有無咁好彩?

我唔知道叫大家加油,永不放棄咁等待,係唔係適合,因為期望越大,失望越大,最後收到電話,當然喜出望外,但係如果一直無聲氣,咁會唔會仲沮喪傷心?

你係咪等緊華仁?我見你小朋友入到軒小,其實都係好多人首選。或者咁睇,軒小最終好多小朋友入皇仁,而論中學,皇仁同華仁都係超級好學校,甚至有唔少人更鍾意皇仁學生係來自不同背景嘅精英。如果最終華仁無call你,可能係因為六年後你仔仔要去另一間一樣咁好但唔同style嘅中學。

無論如何,希望大家都可以心想事成!

成日瞓覺都痕 ...
‹ 上一主題|下一主題