用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 嘉諾撒聖家書院交流區
go

嘉諾撒聖家書院交流區   [複製鏈接]

各位好,
小女九月入讀聖家書院喇,由於自己要返工,所以希望可以多一個溝道與其他家長交流,藉著交流加深對學校之了解及學校日常情況.
希望可以多啲家長參與啦.
我囡囡被編往1A班,唔知你們既囡囡入又讀咩班呢?不如係度傾下啦.
   78    0    2    0

Hi,
我囡都係今年入, 讀1D, 今日第一日返學, 佢尋晚巳經話心情好緊張, 不過今日剛放學, 佢話都ok.佢話主要是英文的, 好多佢都聽唔明, 不過我叫佢比d 心機.
係呢, 你囡囡係咪聖家小學的? 我囡係九龍城的.

HI,

我囡果班用中文喎 佢係九龍塘升上去ga.

噚日有份通告話要簽埋家長授權書,都唔知份授權書係邊!

原帖由 Natronma 於 11-9-1 14:09 發表
Hi,
我囡都係今年入, 讀1D, 今日第一日返學, 佢尋晚巳經話心情好緊張, 不過今日剛放學, 佢話都ok.佢話主要是英文的, 好多佢都聽唔明, 不過我叫佢比d 心機.
係呢, 你囡囡係咪聖家小學的? 我囡係九龍城的. ...

傻妹,

我個囡果两班主任, 一個教中文, 一個教普通話, 所以一個講廣東話, 一個講普通話, 佢有個老友係1C的, 就話一個班主任講英文, 一個講中文, 你囡果班是否两班主任都講中文?

返咗幾日學, 亞囡話有上堂, 但都冇功課嘅?

係呢, 好似話中一生要參加最少一個課外活動, 你亞囡諗住參加mud?我個囡話想參加家政, 不過我覺得想佢參加制服團隊, 多d 見吓世面ma.

乜原來跟班主任教邊科ga 咩? 咁就唔係咁好啦.少左機會呢.

係呀,而家好少功課而且亞女話食晏時間可以做,所以佢同同學一齊做,然後留係locker,我想睇下都唔得!

至於課外活動,暫時都未諗;你講得岩最少一樣最多三樣.等出左通告先諗.不過,你有無想過制服團體可以出面join,反而俾時間佢係學校學其他野?

原帖由 Natronma 於 11-9-6 13:53 發表
傻妹,

我個囡果两班主任, 一個教中文, 一個教普通話, 所以一個講廣東話, 一個講普通話, 佢有個老友係1C的, 就話一個班主任講英文, 一個講中文, 你囡果班是否两班主任都講中文?

返咗幾日學, 亞囡話有上堂, 但都冇功 ...

原帖由 傻妹 於 11-8-15 09:29 發表
各位好,
小女九月入讀聖家書院喇,由於自己要返工,所以希望可以多一個溝道與其他家長交流,藉著交流加深對學校之了解及學校日常情況.
希望可以多啲家長參與啦.
我囡囡被編往1A班,唔知你們既囡囡入又讀咩班呢?不如係度 ...

我囡囡都係1A斑 多多指教

Rodney234    發表於 15-11-18 13:40

Hi,

各位家長,你們知道幾時報課外活動嗎?還有功課輔導是否要自己報名?

HI
我囡都係1A班呀.日後多多聯絡!

原帖由 2323Mum 於 11-9-7 20:59 發表

我囡囡都係1A斑 多多指教

回復 7# WTY 的帖子

功課輔導班好似噚日報左名喇.我囡話有幾種揀,佢揀左地理!

咦, 有功課輔導班咩? 係咪有通告架?
我都想知何時報課外活動.

有類似大姐姐計劃呢!!其實唔係咩輔導班,只係報左名可以有問題時食晏去問啲大姐姐咁囉.

至於活動,噚晚聽亞女講要每人參加一種樂器.15號交通告.我囡想學HARP呀.你地呢?

原帖由 Natronma 於 11-9-8 23:02 發表
咦, 有功課輔導班咩? 係咪有通告架?
我都想知何時報課外活動.

原帖由 傻妹 於 11-9-9 10:50 發表
有類似大姐姐計劃呢!!其實唔係咩輔導班,只係報左名可以有問題時食晏去問啲大姐姐咁囉.

至於活動,噚晚聽亞女講要每人參加一種樂器.15號交通告.我囡想學HARP呀.你地呢?

...

我囡囡想學 小提琴、節奏樂

噚晚亞女話想參加JPC.

原帖由 2323Mum 於 11-9-10 13:24 發表

我囡囡想學 小提琴、節奏樂

咦, mud 有通告講樂器咩? 我又唔見亞囡有嘅?

有呀,上星期派ga,今日交回. 1D班係未派!!

原帖由 Natronma 於 11-9-14 14:00 發表
咦, mud 有通告講樂器咩? 我又唔見亞囡有嘅?

1D班真係未派wo, 咁奇!我問亞女你係咪漏咗呀, 佢話點會!

係呢, 你個女返學半個月適應得點呀?我個女適應力真係麻麻. 佢話好悶, 可能因為佢個老友去咗1C, 而家在1D冇mud朋友, 我問佢咁平時用英文難唔難呀? 佢話都ok, 不過有時就真係唔係好明老師講mud,我話慢慢來la.  其實開學到而家, 都冇mud功課做, 但11月初又要考試, 真係唔知考mud同點温, 老實講, 我都有d適應問題呀!

1D今日派左啦.唔使驚,我囡話張通告無收.

我囡好like學校咁,日日返黎講野我知.都唔擔心得咁多,要學會放心、放手!

不如你send個email address俾我啦.我同幾個家長有用email聯絡ga.

原帖由 Natronma 於 11-9-15 14:07 發表
1D班真係未派wo, 咁奇!我問亞女你係咪漏咗呀, 佢話點會!

係呢, 你個女返學半個月適應得點呀?我個女適應力真係麻麻. 佢話好悶, 可能因為佢個老友去咗1C, 而家在1D冇mud朋友, 我問佢咁平時用英文難唔難呀? 佢話都ok,  ...

好呀! 請聯絡: [email protected]

來料啦, 好多功課呀! 又開始有黙書測驗, 呢輪都要做到8,9點呀!
係呢, 你地有冇同佢check功課架, 黙書仲同唔同佢温架?
我本來都諗著升中初期繼續check 佢d功課, 起碼知道佢跟成點, 不過佢唔多like, 所以而家都係晚晚睇吓佢本手冊, 知道有有特別嘢.

我囡上星期默中同英,今個星期默IS,測驗應該係11月喎.

我會睇佢手冊,當提點又好,check又好啦,佢就無唔俾我睇.

默書我會俾佢試下自己溫先,唔ok就要幫佢默.其實佢唔鐘意ga,咁咪承機叫佢自己溫好啲囉.

噚晚因為佢問我數學,所以就有機會睇下佢啲數.不過之前係唔會check佢功課既.

原帖由 Natronma 於 11-9-26 13:58 發表
來料啦, 好多功課呀! 又開始有黙書測驗, 呢輪都要做到8,9點呀!
係呢, 你地有冇同佢check功課架, 黙書仲同唔同佢温架?
我本來都諗著升中初期繼續check 佢d功課, 起碼知道佢跟成點, 不過佢唔多like, 所以而家都係晚晚 ...

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊