用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2011-2012年)
go

優才書院家長分享站 (2011-2012年)

王國長老

歡迎各位優才家長繼續討論.

HI
小兒在今年9月入讀P.1,請多多指教~~
原帖由 edea 於 11-8-14 22:18 發表

雖然......,你仍是這麽熱心。

原帖由 edea 於 11-8-14 22:18 發表

王國長老

hello phoenecyl!!

胡桃媽:
我希望可以帶動番個氣氛啦, 見到大家靜晒好可惜.
:loveliness:

難得,難得

王國長老

暑假轉眼間已經過左大半, 唔知小朋友們做晒暑期功課未

囡囡仲有睇raz kids, 其實raz kids幾好.

Mr. Leigh 返左美國渡假, 希望佢地呢個暑假玩得開開心心.

呢個暑假有一日地鐵站撞到馮主任同佢細BB, 可以親口同佢再一次道謝, 因為我一直都記住, 當日去學校面試, 馮主任好nice好nice
張sir同梁老師囡囡好標緻可愛, 呢D都係忙碌生活中一絲一絲既喜慰.

ngkf, 連我地既女都好快會升中學呢. 時日如飛啊.

我個女黎緊都係讀P1.

原帖由 phoebecyl 於 11-8-16 11:57 發表
HI
小兒在今年9月入讀P.1,請多多指教~~

醒目開學勳章

原帖由 edea 於 11-8-16 16:18 發表
hello phoenecyl!!

胡桃媽:
我希望可以帶動番個氣氛啦, 見到大家靜晒好可惜.
:loveliness:

多謝edea !最近真的很靜,很懷念早兩年軍兄、中兄、跳跳虎、鎮痛貼...等前輩的熱鬧討論!

醒目開學勳章

原帖由 edea 於 11-8-16 19:34 發表
暑假轉眼間已經過左大半, 唔知小朋友們做晒暑期功課未

囡囡仲有睇raz kids, 其實raz kids幾好.

呢個暑假有一日地鐵站撞到馮主任同佢細BB, 可以親口同佢再一次道謝, 因為我一直都記住, 當日去學校面試, 馮主任好nice好nice

我囝囝還未做晒暑期功課 ,但就仍有繼續做數學網上練習和睇raz kids買嘢!
我呢個暑假都有一日在地鐵站撞到馮主任同佢細BB,馮主任真係好nice好nice!

醒目開學勳章

原帖由 muichujamie 於 11-8-17 00:14 發表
我個女黎緊都係讀P1.

歡迎 muichujamie 和 phoebecyl 加入GT大家庭!

我囝囝都係今年P1,在此打聲招呼先

王國長老

原帖由 SumSumBB 於 11-8-17 07:25 發表

多謝edea !最近真的很靜,很懷念早兩年軍兄、中兄、跳跳虎、鎮痛貼...等前輩的熱鬧討論!

me 2! 佢地真係好肯幫人. 雖然佢地淡出, 但我認為如果低小家長有問題, 我地都可以繼續幫忙, 將一點溫暖既火薪火相傳下去!

王國長老

hello 歡迎各位準小一家長呀! 好快就開學, 由幼稚園進入另一個新階段啦!

多謝edea...
之前睇到有關優才的負面新聞重好擔心,但有你這留言令我有返信心,優才確實有班好好的老師~~
原帖由 edea 於 11-8-17 18:30 發表

me 2! 佢地真係好肯幫人. 雖然佢地淡出, 但我認為如果低小家長有問題, 我地都可以繼續幫忙, 將一點溫暖既火薪火相傳下去!

王國長老

原帖由 phoebecyl 於 11-8-17 20:55 發表
多謝edea...
之前睇到有關優才的負面新聞重好擔心,但有你這留言令我有返信心,優才確實有班好好的老師~~

唔好擔心, 冇一間學校可以please全部家長, 一定有人不滿, 不過我覺得好多事係需要家校合作, 老師好努力去為小朋友付出, 但家長都需要努力配合.

我最欣賞學校賞罰分明. 順帶一提, 我亦好欣賞某家長, 佢對自己小朋友管教態度好好, 自己小朋友乖會讚賞, 自己小朋友做得唔好, 學校罰, 佢唔會盲目責怪學校, 會同學校溝通, 了解左事件再同學校合作教好自己小朋友. 呢種態度令我激賞.

除左成績, 德育都好重要, 我地都想自己子女除左有優異成績, 仲要有良好品格, 而且良好品格比成績更重要. 我自己好欣賞學校在德育上所做既教育, 做最好的自己, 學校教家長同學生拍掌"愛的鼓勵", 並唔係無聊, 係鼓勵家長用愛去教育同鼓勵小朋友, 以正面態度去面對.

仲好喜歡老師教小朋友"不恥下問", 呢四個字其實真係終生受用, 到今時今日, 工作上令我體會到, 就算係做左多年既前輩, 都一樣會不恥不問, 大家於工作上遇到唔同問題, 唔好怕冇面, 提出黎大家商量, 會有更多得著. 唔止小朋友, 大人一樣要不恥下問

即使外面風大雨大, 我都覺得, 用正面態度去面對, 用真理去說明一切.

我見到佢地D 留言,我都驚到震,  因為一日未返學,都唔知適唔適合! 好彩同edea傾過,佢都比左好多信心我,而家好D喇,  希望我個女生生性性,好好享受校園生活時亦識得努力讀書!

原帖由 phoebecyl 於 11-8-17 20:55 發表
多謝edea...

Hi 大家,
我都上來報到先, 我女都是今年小一, 多多賜教.
另, 想知20/8是否要回校? 因還未收到任何消息.

唔係20號喎,係27號10:00-12:00呀。

原帖由 芷欣mama 於 11-8-18 00:18 發表
Hi 大家,
我都上來報到先, 我女都是今年小一, 多多賜教.
另, 想知20/8是否要回校? 因還未收到任何消息.

謝謝你回覆!
不是20號嗎? 等我還叫了我老公20號請假一齊去, 之前學校不是說8月尾前的第二個星期六舉行嗎? 27號你是收到信的嗎?

原帖由 muichujamie 於 11-8-18 01:23 發表
唔係20號喎,係27號10:00-12:00呀。

之前返去拎書果時連埋張通告派埋,張通告仲有張lunch餐單要選,要27號一齊交。你check下有無?

原帖由 芷欣mama 於 11-8-18 07:43 發表
謝謝你回覆!
不是20號嗎? 等我還叫了我老公20號請假一齊去, 之前學校不是說8月尾前的第二個星期六舉行嗎? 27號你是收到信的嗎?