用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 李小的教學程度 ...
go

李小的教學程度 ...

聽講李小的教學程度好深 ,
各家長認為系咪呢  ?
有人話一年級系學四年級的程度
系咪咁呢 ?

醒目開學勳章

回覆 1# baby-town 的文章

如果有人話小一已經係小四程度, 你認為李小的小六生又相等於中學幾年級??

現實中: 我只覺得自己的子女仍是小學生程度。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

醒目開學勳章

再認真想清楚如是真的話, (小一已經教小四課程...) 李小的中學派位是否應該大部分學生入band 1。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

那李小的中學派位如何? 我有2個女兒, 頭痛唔知點選擇

Bookmark http://www.baby-kingdom.com/?100463

我有睇過,我唔知小四係學什麼,
但我喜歡李小選的英文書,好有趣,
唔係果d幼稚園英文story book,
因為我見到好多小一的津校都
用short sentences story book, very easy. (short topic)
不過李小就唔係.
而science 都有趣架, 全英同kln 的名校比較過,課程差不多.
至於,普通話, 比起某一間名小學更教多一點.
但會令學生的普通話基礎更好.
其他都係用普通學校用的書.沒特別.
至於李小校本課程.
唔知出年會有什麼修改.
因為年年都可能有唔同.

只係本人所知的小小information.

原帖由 ShanBoBo 於 11-10-27 12:11 發表
我有睇過,我唔知小四係學什麼,
但我喜歡李小選的英文書,好有趣,
唔係果d幼稚園英文story book,
因為我見到好多小一的津校都
用short sentences story book, very easy. (short topic)
不過李小就唔係.
而science 都 ...

我都不知道其它津小D程度.但"李小"好似比較深少少.但可能想像D學生幼稚園時已經打定底.但家長一定要跟.d英文老師都寫得好道地.

shanbobo,

我都有留意津校既英文書, 我都冇諗過原來小一既英文story book係咁淺架, 我又睇過有朋友個仔係沙田津小(band 1)既小三英文故事但都係好淺. 所以我都矛盾, 一方面我唔中意津小d英文太淺, 但另一方面我又好怕李小程度太深, 真難取寫.

原帖由 29XX86 於 11-11-1 13:29 發表
shanbobo,

我都有留意津校既英文書, 我都冇諗過原來小一既英文story book係咁淺架, 我又睇過有朋友個仔係沙田津小(band 1)既小三英文故事但都係好淺. 所以我都矛盾, 一方面我唔中意津小d英文太淺, 但另一方面我又好 ...

無錯, 果時我又係參觀過一間市區津校,
已經係多人揀果間
但英文堂的示範....都係令我有點卻步
所以最後豪不猶疑留在天水圍讀書
但先決條件一定係讀直資

回復 2# 29XX86 的帖子

Don't worry.  
小3 的李小英文story book,
好有趣,
我呀女都識讀晒.
講真我地一向都同佢一起讀story books.
所以呀女英文程度係可能好d.
你都快d開始讀多d.
我每一個月一見好的書即買給她看!
伴讀係好有用架.

回覆 8# 莎莎莉莉 的文章

無錯! 我識人係天水圍教書, 佢提議我唔好係天水圍讀, 佢話要讀只得一個選擇係李宗德.

回覆 9# ShanBoBo 的文章

有呀! 我囡天生就鍾意睇書架喇, N班時, 老師話比我知, 叫我多D栽培個女讀書興趣, 因為佢留意我囡好中意睇書,佢話個個小朋友爭緊玩具時, 得我囡一個係度游然自得地睇書!

我地就反而少買書比佢, 但定時去圖書館借, 一借借18本比佢睇1-2weeks, 佢最鍾意係oxford reading tree系列既書, 而家我地除伴讀外, 都開始train佢自己睇, 唔明先問!

大家明年見升上一見.  一起努力.

原帖由 ShanBoBo 於 11-11-7 17:49 發表
大家明年見升上一見.  一起努力.

你決定揀李小呀?