用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 有關禮賢聯課活動安排,10-11年度派位,以及其他雜項 ...
go

有關禮賢聯課活動安排,10-11年度派位,以及其他雜項 [複製鏈接]

致各位禮賢既家長,就尼係禮賢既家長:
大家好
我係10-11年度既禮賢畢業生(躹恭)
其實聯課活動尼樣野呢.收費都唔算平=.=(中等啦)
每學期最低消費(計晒你2樣野)都要HKD 1500,全年就HKD 3000
有D貴D既一個學期都要HKD 1500,全年既話淨計單樣埋單都要HKD 3000啦=.=
咁尼樣野我覺得如果你負擔得起,而子女中意既話我諗你地都唔會介意(我阿爸阿媽就係XD)
升中派位既話3班入邊我個班係派得全好個班(好開心XD)
我自己就派左好葵興一間好好但係好難讀既學校--聖公會林護紀念中學
我自己都有同學派左去銘賢,華英,協恩,迦密,上智,九華......終之我自己個班派得好好啦哇卡卡卡
http://krs.school.hk/~pri/a_stat.html係個派位概況,但唔係最後入左邊間學校個list(so sad)
同埋禮賢教既野都係比較淺
本人覺得淺得濟上到中學學野會難D(v_v)
如果有任何問題既話可以係度問我既,或者可以pm我
   0    0    0    0

You're so nice.
Thanks very much!
聖公會林護紀念中學 is a tough but very good school.  Congratulations!
Add oil!

多謝你回復!
你話禮賢課本淺!噤你係外面有無學其他嘢去加強自己?

其實#1個位家長唔洗多謝我,我都係比個參考大家姐
至於#2個位家長問我有無係出邊學其他野去加強自己,我可以答你係無=.=
其實我連補習都無去,但係屋企已經有私人補習老師啦(我屋企人)XD,所以唔洗番補習社,係可以慳番好多時間係屋企,可能尼個就係我攞全級第4,5既原因掛=]
如果各位家長有時間既話都要陪卜自己既仔女做功課同埋溫習架,不過如果佢地唔明個時一定唔可以好大聲咁鬧佢地架

回復 krs500060 的帖子

你好!請問禮賢是否有拔尖,補底的呢?

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

krs500060,

你好, 我個仔2012上禮小, 早前你話你都係住屯門,我想問你要幾點上校車呢, 有冇校車資料 ???唔該晒!!!!

FionaBB 發表於 11-12-31 10:35

你好!請問禮賢是否有拔尖,補底的呢?
數學科有奧數班,逢星期六上堂.老師會派通告比數學方面成績較優異既學生=崟擇是否參加(出通告),如果你無通告可以問負責老師拎.一期大概要$1000-$1500

BigBoyB 發表於 12-1-7 19:09
krs500060,

你好, 我個仔2012上禮小, 早前你話你都係住屯門,我想問你要幾點上校車呢, 有冇校車資料 ???唔 ...

你係住屯門邊度?我住黃金海岸附近,由於無校車到既關係,所以就搭保母車,就6點7至6點9左右上車.我係搭賴生車既
佢電話係 (電話由版主 Miriam 刪除) .同佢講話禮賢吳泓沖介紹得架啦xd佢知我係邊個

krs500060 發表於 12-3-1 19:10
數學科有奧數班,逢星期六上堂.老師會派通告比數學方面成績較優異既學生=崟擇是否參加(出通告),如果你無通告 ...

There is an English Class from this year on.But it is just for P.4.

貢獻勳章

會長溫馨提示

將來如有關校車/褓姆車的話題,請貼在校車服務版內,否則會被視作偏離主題處理。多謝合作。

林護是你自己己考到 定係派位入到?

回復 marieng 的帖子

我自己住屯門.住址同校址都唔係葵青.所以我屋企人,學校既老師同其他同學既家長都覺得我係考入去- -

請問眾多聯課活動中,你認為哪幾項最好玩呢?

lambk 發表於 12-8-3 00:33

請問眾多聯課活動中,你認為哪幾項最好玩呢?
其實我自己玩得好少野- -
P1:游水+小提琴
P2:same
P3:游水+教育戲劇
P4:童軍+音樂劇
P5:____+校園電視
P6:same

____姐係唔記得- -
其實玩咩無咩特別好玩
最緊要係小朋友中意
本人參加過幾樣最鐘意就係校園電視

回覆:krs500060 的帖子

禮賢課程淺?咁大獲  真的嗎?

想請問你小兒家住荃灣, 大約幾點上校車? 大約幾點固到校?太早返到學校小朋友有咩做? thx

請問一下, 禮小有否要求學生必需要學一樣樂器? 鋼琴計算在內嗎? 另外, 當年升中, 你有考慮入荃官嗎? Why?

cleokiko 發表於 12-11-18 19:00
禮賢課程淺?咁大獲  真的嗎?
我再次強調
九龍禮賢學校之課程難易度屬適中

christinac 發表於 12-11-19 10:06
想請問你小兒家住荃灣, 大約幾點上校車? 大約幾點固到校?太早返到學校小朋友有咩做? thx ...
平時翻木護7點幾都仲見到有KRS校車喺TW,應該7點左右上車
740-750
其實禮賢幾點開始計遲到?
因人而異.本人小五至小六一大朝早翻到學校所做既野就係至少行廿層樓梯,皆因我係老師私人助理

hellojenny 發表於 12-11-19 11:44
請問一下, 禮小有否要求學生必需要學一樣樂器? 鋼琴計算在內嗎? 另外, 當年升中, 你有考慮入荃官嗎? Why? ...
無,只係一生一體藝
抱歉,無可奉告.皆因本人已忘記當年除考林護,迦密外還有考哪些學校
‹ 上一主題|下一主題