用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一最難讀是哪一科?如何面對?
go

中一最難讀是哪一科?如何面對?

兒子升中一,常叫他用心,中一科目比小學難很多!大家認為哪一科最難?如何面對?

有中文,英文,數學,科學,地理,經公,
電腦,中史,西史,普通話,體育,音樂,
通識,視藝,共14科,有些學校還有聖經等。比起小學的約9科多了5科。
我覺得地理、西史、通識、經公這一類比較新的學科應較難掌握,我自己都好驚通識,我以前都未接觸過,真係有乜事都唔知點教佢。其餘要保持水準都有一定難度,因中英數三科主科好講根基,唔係識答,今次過到骨就一定得,跟住之後5年中學或大學等都係靠佢。
你唔講由自可,一講我又緊張又頭痕。

我囡開始時話生物科技最難,之後話家政最難。

幸好我兒的學校中一只有中文,英文,數學,科學,中史,體育,音樂,人文科學(=通識),視藝,共9科
我也覺得人文科學(=通識)最難,對我而言,通通0吾識!不過,我會剪報,叫兒子說該則新聞內容重點,然後寫感想,或許有幫助~~

個仔話最難讀西史,死背爛背都好難記,D西史英文生字又難串,讀到死死下,未到中四就已經話定唔揀西史。
其次係中文好難攞高分>>我諗係睇課外書太少

醒目開學勳章

我個女最憎係GEOG, 之後係中史
已經諗定, 中四選科吾揀佢地
我叫佢甘努力D, 如果吾是, 吾到佢揀

家政係咪只係整下野食? 車下衫?   

原帖由 ChiChiPaPa 於 11-8-10 07:36 發表
我囡開始時話生物科技最難,之後話家政最難。

係。不過,筆試係用英文講點煑,點車,點洗衫......food label,衣物 label......這一代有人照顧,所以家政變了最難。

manmanchubb  這一代有人照顧,所以家政變了最難。唉....  發表於 12-4-29 02:03

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 CrabPincers 於 11-8-10 14:58 發表
我個女最憎係GEOG, 之後係中史
已經諗定, 中四選科吾揀佢地
我叫佢甘努力D, 如果吾是, 吾到佢揀

我女都憎呢兩科,
來緊一年佢甩難...

以我個人認為中文係最難既一科, 冇得溫習, 靠天聰.
菲媽 =^_^=

原帖由 菲媽 於 11-8-10 18:51 發表
以我個人認為中文係最難既一科, 冇得溫習, 靠天聰.

菲媽,
好耐無見! 見到你專登入嚟探你. 我同你意見一樣都覺得中文係最難.

我自已以前讀書都係死背爛背, 個囝過兩年就中一, 請問依家讀中學係迷都係一樣靠背的呢?  囝囝最憎背野, 又懶寫. 如果升中後又係錦讀書態度, 怎辦好?

通識……只靠背,不行!教孩子分析問題,我想較重要!當然也有要背的部分!
~我兒小學並非英小,所以升上英文中學較難適應。於是這個暑假不放鬆,要他補數學(以英文題目的)。另外,我把科學的terms 及解釋寫在咭上,讓他對對碰/ 1人拿terms cards  ,1人拿解釋咭 ,如釣魚玩法(句子也可用此法,上句/下句對對碰)……先明其意,再背 terms,深信比死記好罷!

QQee  我仔討厭背死書, 但通識好掂, 佢平時中意時事, 好有分析能力.  發表於 12-3-29 09:30

回復 vincher 的帖子

您講既方法好有參考價值,謝謝

我都認為中文科係最難, E+新課程好少考課文內容, 反而較著重閱讀理解, 好考小朋友語文根基, 小兒小學時中文成績還不錯, 往往都能拿到A/B, 但上到中學後遇到很大挫折, 只能取得合格成績, 不知從何入手

olkan 發表於 11-8-14 00:05
我自已以前讀書都係死背爛背, 個囝過兩年就中一, 請問依家讀中學係迷都係一樣靠背的呢?  囝囝最憎背野, 又 ...

唔知係唔係男仔咁, 我仔又係.
親戚問, 係唔係有乜閱讀障礙呀, 我話, 係鬼, 一個字- "懶"

我覺得中文是最難的, 我想主因是現在的小孩人生經驗不足, 男生尤其對情感像少了根筋一樣

ymama  "男生尤其對情感像少了根筋一樣"
完全認同,   發表於 12-4-24 08:02

個人認為,對初中生(尤其是來自中文小學的)來說,English Literature 可能較難。

Design & technology