用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一最難讀是哪一科?如何面對?
樓主: vincher
go

中一最難讀是哪一科?如何面對?

vincher 發表於 11-8-9 16:15
兒子升中一,常叫他用心,中一科目比小學難很多!大家認為哪一科最難?如何面對? ...

通識,中文科最難攞高分,而且阿囝間中學通識考試係用英文考

樓主你所講"難讀"是指學習/增進學識/考試。

若果針對考試而已,似乎本未倒置。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我覺得視乎係英中定中中;另外,小學是英小定中小。

如果小學是中小,升英中,就科科都難;其中中文文言文最難。

econ 、geog 、eng lit、IS 都唔易~有d學校在校內乜鬼都英文,真係有排聽~

Yanamami  HK其實大都份小學都係中小......  發表於 12-3-30 14:58

以今次文憑試出既題目黎睇,初中既文言文,程度會愈黎愈高,且比重會愈黎愈多。

Yanamami    發表於 12-3-30 14:57

囡囡中一時話中文較小學難的部分是文言文,綜合卷,四式題和實用文。

回復 ANChan59 的帖子

指學習方面!最難學習哪一科?

vincher 發表於 12-3-30 20:29

指學習方面!最難學習哪一科?

因人而已
小兒對要強記科目較無興趣,而非能力。有興趣者又肯記......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

語文基礎好,加上喜歡數學,就科科都不太難。

我的兒子怪怪的!中史是強記的科目,人名地名戰役...但佢反而考得最好!因細個常看三國誌漫畫、史記漫畫!但所有以英文作教學語言的...都讀得特別吃力!拉牛上樹!試過記一條簡單的問答題花上半句鐘,令我扯火!

我覺得中文最難,阿囝中文最難攞高分,只係7X,已算高分...
閱讀理解,包括文言文,詩,白話文,都超難....

Also 我覺得中文最難, D文言文冇得老作,錯咗個意境就全軍覆沒。閱讀理解嘅題目都幾模稜兩可。連中文聆聽都好多成語運用。攞高分好難!

我囡囡話最難係中文, 尤其係文言文, 其次係geog, 佢話次次做map reading 都會度錯, 唔知點解.

我女覺得最難係 IS ,因為有好多生字要記,重要去理解
中文反而最高分,佢覺得唔難考,可能佢比較鍾意睇中文書
Geog 都OK, 佢又好鐘意睇地圖

中文,呀仔完全掌握唔到

引用:我女覺得最難係+IS+,因為有好多生字要記,

原帖由 melodyyy 於 12-04-24 發表
我女覺得最難係 IS ,因為有好多生字要記,重要去理解
中文反而最高分,佢覺得唔難考,可能佢比較鍾意睇中 ...
我仔同你女相反,佢IS次次測驗,默書+上次考試全班最高,但中文測驗同上次考試已經failed左!佢話好難!

中文科, 慘死!

回覆:中一最難讀是哪一科?如何面對?

科科都難,畢究孩子年紀太小。

中文要學大量文言文,部分是我以前高中讀的。
英文要讀文學,還要修一種歐語,頭痛。
數學由算術走進代數,也有大量抽象概念,就第一堂教「負負得正」,相信很多家長自己也不明背後的原理。
還有很多其他科目,參加大量活動,數之不盡...

現今小孩讀書不易呀!

回復 JustAParent 的帖子

我也覺得現在初中的文言文比我們讀書的年代深,而且每學期佔一個單元,比重也多了!

醒目開學勳章 王國長老

vincher 發表於 12-4-28 23:54
回復 JustAParent 的帖子

我也覺得現在初中的文言文比我們讀書的年代深,而且每學期佔一個單元,比重也多 ...
係呀, 我都覺得, 其實使唔使咁難呢??

醒目開學勳章

中文!!!