用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 孩子語言與文化培育之我見
樓主: Brisingr
go

孩子語言與文化培育之我見 [複製鏈接]

睇過Cara2006個list,原來我咁資深。和聰明仔爸爸打交過,大大話話都有7,8年。印象中,聰明仔爸爸第一个网名,叫Leehoma,第二個先至係Leehoma001。聰明仔爸爸有一特性,就係佢一提出論點,就一定要嬴,嗰種死唔斷氣法,係人都怕怕。係BK,我做咗第一個傻仔。

跟住,佢以不同的名字出現,我見好多BK會員,初初和佢辯論得好地地,突然進入高潮,俾佢扁到猪頭咁,先知佢係聰明仔爸爸。真係笑死我。

對於聰明仔爸爸,我估好多BK會員同我一樣,拿佢冇辦法。不過,佢一啲都唔陰濕,我就當佢係小朋友算啦。佢俾版主封ID,我也從冇替佢救過情。

今次雙兒和佢過招,一如以往,我担凳仔排頭位睇嘢。點知走出啲唔知咩人出來,陰陰濕濕,拿着"傻仔"二字,無限上綱。雙兒己退讓,自嘲自己道德水平低,仍唔收貨,苦苦追迫。太唔似樣啦!

在網上找資料,見以下形容,覺應景,抄來分享吓 :
XX老師曾提過德國納粹,據研究,他們其實很多都有很虔誠的宗教信仰、高知識水平,只因沒去覺察且不接受自己的欲望,因而造成壓抑,讓自己無形中便成為一位高道德、熱情追逐理想實踐的人,高舉理想的牌子,成為賤踏別人的冠冕堂皇的藉口。

原帖由 judy 於 11-8-25 16:02 發表

呢三個詞,用邊個好呢?我有如下之考量:
装兇作勢: 咬住"傻人"两字唔放,無限放大,上肛上線。呢的係真兇,唔係装兇,所以,我將装兇作勢剔除。
装腔作勢: 本來都恰當,但視覺效果和時代感不及装胸作勢,又俾我剔除。
...

我寫 "装兇作勢 ." 既
你鐘意寫 "裝胸作勢 ."
真係字如其人呀.
裝完記住照下鏡, 睇你可能都冇鏡架啦
不如苛督尿自己照下
睇下裝得似唔似 ?
唔係你隻佬唔鐘意架 ,
哈哈哈. 笑死人呀 ~
*****藍藍天空掛著我的夢*****

原帖由 wunma 於 11-8-25 16:17 發表

呵....... 講粗口!

既然傻人唔係無禮,
那麼. 粉腸都係一種食品呀.
我現在都脫下西裝著牛仔褲走入這個大會, 你又吹得我漲 ?
唔明呀, 睇以前我俾雙兒#246帖子啦.

原帖由 wunma 於 11-8-25 16:28 發表

又來? 醜死!

點醜法 ?
一次性 ?
定 二次性 ?
醜得過成班人不分是非黑白, 一定覺得佢曾是某人, 要寫明割席黎圍樓主 ?

原帖由 Lovely-Boy 於 11-8-25 16:32 發表
大家唔好甘火甘認真, 又唔係十冤九仇, 大家上黎消遣吹水啫, 啱聽既米吹多兩句囉, 唔啱聽既米頂兩句就算囉, 嗌下交或唊住唔放都無所謂, 又唔係做人世......relax D!

米大家嗌下嗌下鬧下鬧下變咗雙兒第二就唔好啦, 甘 ...

唔好怪我今時今日講得難聽, 今日下午之前, 我可曾講過粗魯說話 ?
實情班粉腸自作孽,不可活.
版主你唔好怪我, 人必自侮而後人侮之 !
仲有, 好多圍人的人自己講, 這是教育版, 不是家庭版, 可以講喎 ~! 

原帖由 Lovely-Boy 於 11-8-25 16:43 發表
你都好懷舊教育板喎!  "呵....... 講粗口!" ---呢句好似我兒時D小學生口吻.......你打呢句既時候有冇舉埋手向老師投訴呀?  

係囉. 思覺失調.
粉腸者, 食品是也 ! 

原帖由 Lovely-Boy 於 11-8-25 17:05 發表
我同你一樣原本入黎"教育政策"係想向高人學嘢, 點知原來D高人虛有其表, 平時滔滔不絕, 長篇大論, 引經據典, 咬文卓字, 一臉道貌岸然, 扮到好似成半個教育專家甘, 但今日觀之, 真係得個笑字 , 原來呢度D專家, 凶神惡殺:evil: , 說話粗婢 , 自以為是 , 隨時同你無理取鬧, 無中生有, 成日計算邊個係咸魚翻生 ......

......

...

嘩, 你講得好恰好到好處, 好句好句 !
班粉腸心胸狹窄, 唔夠人講就一次性群起而攻之
我講過, 我點俾人封戶添, 我認呀, 但佢地講完又唔認, 又話冇問題, 點知我又學佢學埋一份, 即時有反應 ~~~ 粗口, 真唔知醜 ! 講大話,  扮晒野, 真係嘔心 !
同佢地講野都貶底緊我人格! 

王國長老

版主先關上主題, 容後會處理.

edea

唉,個題目好好,收尾點會搞成咁架。

睇哩篇帖,睇左幾日,好想就題目講幾句。

中華文化,除了在起居飲食和周遭人相處時體現出來之外,很大部分是在中文裡傳承和領略。對自己國家,民族,歷史,文化,到自我身分的有所認識和認同,都需要一定程度的中文能力。為了高超的英文能力而放棄本地小學程度的中文,繼而放棄認同自己是華人,稱自己和子孫為地球人,十分可惜可悲。那有非英語國家的人民會如此輕視本國語言呢?日本人的競爭力很差嗎?德國的又很不濟嗎?有必要做不諳中文的英文小作家嗎。

待續

我明白樓主對香港學生英文程度低落十分歎息,他也分享高水平的英文對自己,對香港甚至中國的好處。這個沒異議,問題是如何達到和代價如何。

他說明:英文需要從小(幼兒)開始浸淫,並把英語當作第一語言,平時用英語思想,說話,學習。這個需要環境配合,例如入讀國際學校。

這裡我想可以斟酌。英美學校一般水平未必比香港的國際學校高,相信許多同齡的英美兒童未必寫得出樓上所舉的小說。再退一步,那位小作家的同學是否個個有他的本領,值得懷疑。恐怕那是他從小花大量時間,慢慢積聚而來的廣泛閱讀經歷和豐富寫作經驗,加上天賦,和父母叔伯的鼓勵讚美,培養出來。

我想問的是:縱然一般本地小學生無法在課上課外有一半時間用英語交談,練不出國際校生的口語,那麼能不能花一半時間用英文閱讀寫作,用中小學共十二年的時間,培養出國際小學的英文讀寫水平呢??

‹ 上一主題|下一主題