用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇細B插班讀到N班?
go

有冇細B插班讀到N班?

原帖由 popong 於 11-8-9 11:25 發表
我BB係10年11月B,聽講N班一定要2歲先讀得,但我好想佢一到2歲就有得讀,不過好少學校會中間11月比你插班,有冇細B試過九龍塘幼稚園收中間插班?
我應唔應該黎緊9-11月報名期先同佢報?到時再申請插班? ...

好多時大細b都係一齊報名, 你要睇返心儀學校個homepage 先知會唔會接受細b申請; 細b當然會機會細, 因為多咗好多小朋友, 好多時會收晒大b先收細b, 但有啲學校就跟交表次序, just for your information, 我囡囡09年11月細b, 報咗九龍塘方方&Think, 都有offer, 方方(全日國際班), think (pm), 以我所知, 好似明慧, 英藝, york今年都有收細b, 但好似樂基, km 等就冇la

我個仔係1011細b, 今年會同佢報PN. 到依家要開始同佢搵學校就深深明白到生仔確實要睇月份... 當初真係無去考慮呢d.
搵學校已經係一件十分傷腦筋既事, 仲要考慮埋佢係細b... 選擇又會小咗好多. 無論如何今年都會同佢試下, 樂觀咁睇, 唔得都仲可以有下年.

popong & jan80
你們好!
我仔仔都係10年11月細B
我都好擔心 X 2
當初我都沒有想過原來生仔要揀月份既
我都係呢幾個月開始留意報PN時先發現呢個問題(先知大鑊     )

事到如今
唯有盡量幫仔仔報多幾間
有得IN 咪 IN
到時先算剌

大家一起加油吧

我家b女都係1011細b, 真係好難幫佢搵PN, 其實我策略係全包圍, 私立, 非牟利, 屋邨, 團體通通都報

Yes, my bb is Nov 10 too, he's a small b and a boy is much slower than bb girl...
i will apply all possible nursury first...hoping that one will give bb offer!!

We all add oil...

大家咁多位媽咪我個仔仔都係10年11月既BB呀, 好開心識到你地, 你地住邊區架??

我住大埔架, 我依家都已經報左4間N班, 要出年5月面試呀, 你地都加油呀!!

我個仔係0912細b, 當初老爺奶奶反對佢讀幼兒園,所以我只係同佢報左2間點知2間都唔收。我都好後悔。宜家12月都無書讀。