用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華有3000人報名
樓主: 無氣同你講
go

英華有3000人報名 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 To_Ma 於 11-8-17 23:29 發表
唉,亞皆老街間男校呀!

oh, thx!
第一次in既時候我覺得冇乜野, 唔係咁差, 因為要in成2個鐘, 所以趕家長走都正常,
反而第二次in就真係要等好耐先in得........

英華平平地真係讀得過, 不過讀到又唔會太興奮, 讀唔到又冇失望咁囉

人人心目中把尺都唔同, 做咩有D人硬係要人跪求個學位先覺得有資格報同讀?

醒目開學勳章

hm... 今年咁快就有D咁激烈O既討論lar! 幾時得O黎到面試同放成績呢~~~

查實報考直資私校由頭到尾都係你情我願, 簡介會唔一定要去, 去到唔一定要拎佢D資料, 冇學校會夾硬捉D家長俾錢報名.... 如果面試都未開始已經唔多滿意, 咁點解仲要一邊鬧一邊報呢? 既然交得報名表, 就多多少少都想入O家啦! 咁都想入, 有意見係咪應該理性地提出兼俾D有建設性O既建議呢?

Relax~~~

This is only your presumption. The school has other sources of income too.

No one forces you to take those materials and no one forces you to apply.  If you think the school has any deficiency that makes you uncomfortable, don't apply.  As I said, you get those materials at the admission seminar, not after you have paid the application fee.

From my experience, $150 is not an excessive amount of application fee compared to prestigious schools having a similar number of applicants.  I have also mentioned in my previous post that not everyone wants to watch DVD's (multimedia files) on the computer.  I don't mind paying $10-$20 extra for some additional information of the school - it's a personal choice, of course.

There are lots of information and discussions about YW even just in this forum.  I believe a responsible parent should gather as much information about a school as possible before making an application.
原帖由 wanmum 於 11-8-17 23:30 發表
If the cost of the materials does not come from the application fee, where does the money come from?   The school just pre-paid the cost and reimbursed it from the application fee.  Of course, apply o ...

原帖由 無氣同你講 於 11-8-18 01:16 發表
英華平平地真係讀得過, 不過讀到又唔會太興奮, 讀唔到又冇失望咁囉

人人心目中把尺都唔同, 做咩有D人硬係要人跪求個學位先覺得有資格報同讀?
我對英華既感覺同你差不多。

我只係唔明點解d人硬將佢升呢同名校比?佢咪普通dss一間!

關於申請手續費,應與申請人多寡掛勾,因為每多一名申請人,就會增加一點行政工作,但與名氣無直接關係。(當然,名氣大的學校,申請人應會很多,所以可以說間接有關係)
以英華來說,去年申請人有2437名,今年有3050名,增幅達25%,所以增加一點申請費實屬合理。

有些人覺得學校的名氣很重要,這是個人價值觀,別人無權過問,不過既然英華和所謂 "名校" 的申請人數相若,比較一下亦無可厚非。正如有網友指出,英華算是新進直資小學,在不少人眼中正在冒起,與百年老店比較又真的有點拿橙和蘋果來比較的感覺。

英華和百年老店就好像新股和老字號如匯豐/長江的分別,前者有大幅增長的空間,風險亦較高;後者一般比較穩定,風險較低。投資在哪一類別,純粹是個人價值觀上的取捨,無必要說誰對誰錯,亦不必抹黑一方來表現自己正確,只要把事實和客觀數據列出來分析,自能達致理性討論。

對, 去得簡介會的當然已經上網做過功課, 但去過呢間百年老店簡介會的都會打個突, 無諗過會咁求其:最有用的資料是講評分準則(真心講嘅, 真係好有用), 最少講嘅係辦學/教育理念, 講得最多時間嘅係校車路線, 逐條缐講行邊度幾多錢
家長曬咗成朝入來聽佢講校車路線, 唔好浪費我地時間啦.
聽過幾間簡介會, 真係可以從中睇到每間學校的個性:
聖保羅男女: 有shuttle bus在金鈡接送, 而且早去的家長可以坐在禮堂等.......感覚是這間學校是尊重家長, 以禮相待的
聖士提反: 有paper notes, 但校長有時不會照直講, 而且也會分享她教女兒的經驗,講述她的教育理念, 感覺她是有心教好小朋友自立, 真心為小朋友好
仲有區內一間名官校(不是百年老店啊): 會安排小朋友在另一個課室玩, 家長在禮堂聽, 也聽得出在有限的資源下, 校長是很aggressive的, 好想將成绩推上, 而確實這間官校亦是很谷的
英华: 不用講了, 這裏的家長已經講咗很多
上述講的百年老店: 最少講教育理念, 最多講校車路線, 家長在戸外曬得最耐, 是一個無做足準備功夫的簡介會, 感覚就是傲慢
我們為子女揀學校的, 睇的是學校的將來, 今日的耕耘是明日的收獲, 有心辦學的學校才會進步
天啊, 大學入學, 計的是成績, 不是甚麼名氣, 所謂名氣是家長心中的虚榮標簽. 以上都是現實生活中的數據及所見所聞, 當然一個簡介會跟成績拉不上關係, 但卻很清楚見到學校做事的誠意及對有否把家長放於尊重的平台上.
原帖由 To_Ma 於 11-8-17 23:01 發表
只要有幸interview成功,等多幾多個鐘又有乜所謂?呢啲就係名氣!

況且apply前唔多唔少都會做咗資料搜集,去聽talk只係真人發聲啫。

回覆 145# To_Ma 的文章

請問閣下之公子可是英華的學生?閣下是英華家教會的會員?如果非也,何以如此"了解"英華?從而將之加以標籤?當然,發表言論乃閣下之人權。不過作為人,也必須為自己的言論負責。閣下可有想過,如果閣下的小朋友上網到此一游,看到其他人如何如何評論他的學校,你估你的小朋友會有何想法?

o個間百年老店學校要o係簡介會先至講portfolio o既限制(仲講到如果無依規矩會扣分咁話),無去到根本唔知;仲有一段小插曲 - 有唔少揀左廣東話面試o既家長,竟然收到面試信係用普通話面試,結果搞到d家長騰晒雞,要打電話俾學校問,又要打電話俾學校確認幾時寄出經修正o既面試信。

Sorry, 離題了...
原帖由 hwm399 於 11-8-18 11:18 發表
對, 去得簡介會的當然已經上網做過功課, 但去過呢間百年老店簡介會的都會打個突, 無諗過會咁求其:最有用的資料是講評分準則(真心講嘅, 真係好有用), 最少講嘅係辦學/教育理念, 講得最多時間嘅係校車路線, 逐條缐講行 ...

發表意見是每個人的權利,但我們怎樣看待這些意見,就得看內容有否事實和數據的支持,還是只是道聽途說或純粹個人感覺,這是我們有權作的選擇。
原帖由 shannonchan 於 11-8-18 11:28 發表
請問閣下之公子可是英華的學生?閣下是英華家教會的會員?如果非也,何以如此"了解"英華?從而將之加以標籤?當然,發表言論乃閣下之人權。不過作為人,也必須為自己的言論負責。閣下可有想過,如果閣下的小朋友上網到此一游,看到其他人 ...

多謝 thomasha 的數據,今年報考人數比上年增加25%有3050人,咁普通DSS都有咁多家長幫孩子報讀,我祗係唔明點解!......點解!
原帖由 To_Ma 於 11-8-18 08:51 發表
我對英華既感覺同你差不多。

我只係唔明點解d人硬將佢升呢同名校比?佢咪普通dss一間!

原帖由 shannonchan 於 11-8-18 11:28 發表
請問閣下之公子可是英華的學生?閣下是英華家教會的會員?如果非也,何以如此"了解"英華?從而將之加以標籤?當然,發表言論乃閣下之人權。不過作為人,也必須為自己的言論負責。閣下可有想過,如果閣下的小朋友上網到此一游,看到其他人 ...
非也非也,本人並非英華家長,正正因咁才想知道一下實際情况,如果唔係我上forum做乜?重有一點我想澄清下,我幾時踐踏過你地學校?極其量咪一間"popular","多咗人會想報的好學校",or even "一間普通dss",同用咗股票做比喻咁上下啦,邊一part踐踏緊你地學校呢???

原帖由 HAW 於 11-8-17 21:20 發表
Talking about this matter you will also remember on the 1st interview day, even this "famous" school has a huge campus they just wont let you wait inside the school for the kids to finish the interview, you actually need to leave the school and I dont know...wander on the street for like another 1 hour or so?

In contrast YW's principal arrange another presentation for the waiting parent!!  This is really a surprise and I would say this is a perfect arrangement for a nervous parent waiting.  Can you imagine how many sessions the principal need to do? I think without heart and passion this will never happen.  This is not gimmick this is a great effort.

You spell out what I think!

一些人只顧追求絕頂名氣,好像只會揀絕色美男美女做老公老婆,會否太過虛榮呢?

學費比較平,一定比學費較貴既學校吸引更多人報名!
點解學費平會多人報?吾駛多解釋吧!

原帖由 fanwong29 於 11-8-18 12:07 發表
多謝 thomasha 的數據,今年報考人數比上年增加25%有3050人,咁普通DSS都有咁多家長幫孩子報讀,我祗係唔明點解!......點解!

衹係"平"呢個因素?
報考得直資/私校嘅家長,會為個"平"而作首選嗎?
今時今日嘅家長花在小孩身上會祗係"平"就得?
試問問自已會唔會將孩子嘅學業未來用一個"平"字來抉定選擇?
原帖由 babybear 於 11-8-18 14:21 發表
學費比較平,呢個因素一定比學費較貴既學校多人報名!

唔知你買衫係唔係唔理質素只要平?:D

揀學校唔係買poh菜,平就係好卦?
原帖由 babybear 於 11-8-18 14:21 發表
學費比較平,一定比學費較貴既學校吸引更多人報名!

「平」代表比較多人負擔得起。
就如"St.Paul co ed"好出名,好多人眼中既頂級名校,好多人都想入,但係學費非個個負擔得起,唯有路經此校時望多幾眼,向現實投降,報一些自己付擔得起既次選。

原帖由 fanwong29 於 11-8-18 14:41 發表
衹係"平"呢個因素?
報考得直資/私校嘅家長,會為個"平"而作首選嗎?
今時今日嘅家長花在小孩身上會祗係"平"就得?
試問問自已會唔會將孩子嘅學業未來用一個"平"字來抉定選擇? ...

既然你已有預設立場,與其說你上forum了解真實情況,不如說你在找機會證明你的立場正確吧。

對於一些人來說,我們這些準英華小一家長一定是學校的忠實擁躉,說的話一定是偏幫學校,所以無論我們說甚麼,這些人都會說我們有偏見,所以就這些人來說,小弟建議我們的意見說過便算,再多說只會越描越黑。
原帖由 To_Ma 於 11-8-18 13:22 發表
非也非也,本人並非英華家長,正正因咁才想知道一下實際情况,如果唔係我上forum做乜?重有一點我想澄清下,我幾時踐踏過你地學校?極其量咪一間"popular","多咗人會想報的好學校",or even "一間普通dss",同用咗股票做比喻咁上下啦, ...

買衫都有分頂級名牌定普通牌子啦!
而菜鍾意可以去citysuper買又或者普通街市買。

原帖由 thomasha 於 11-8-18 14:45 發表
唔知你買衫係唔係唔理質素只要平?:D

揀學校唔係買poh菜,平就係好卦?

‹ 上一主題|下一主題