用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華有3000人報名
樓主: 無氣同你講
go

英華有3000人報名 [複製鏈接]

this is exactly what I referred as 'enthusiastic' YW parents.英华有幾好幾勁我唔知, 但有些自我意識膨脹的家長則是self-evidenced. 踐踏別的學校, 叫人爛船, 水記,停滞不前...權威的嘴臉令人側目. ..真係失覺,失覺.

原帖由 To_Ma 於 11-8-16 18:53 發表
百年老店能夠不倒,是學挍不斷改進+歷史持續佳績才能在時間巨輪中處於領導地位。

新進明星始終需要時間證明自己能保持佳績。

即使有形資產(成績)一樣,但無形資產(名氣)卻一定比不上名店。 ...

In my view,無形資產 does not only include名氣, it embraces also  cultural / historical heritage, alumni network, mentorship etc. All these intermingled into what we call 'style'.

我好似見倒哥哥同譚校長嘅歌迷起鬨

醒目開學勳章

原帖由 SCKnight 於 11-8-16 23:35 發表

好到肉!

原帖由 SCKnight 於 11-8-16 23:35 發表

same feeling .....

唔係...極其量咪哥哥同菜撈華嘅歌迷!

等餘買股票咁,各有喜好不同。

一隻藍籌股, 一隻潛質股, 大家Relax, relax喇!

原帖由 fanwong29 於 11-8-17 09:28 發表
等餘買股票咁,各有喜好不同。

原帖由 To_Ma 於 11-8-17 08:47 發表

唔係...極其量咪哥哥同菜撈華嘅歌迷!

菜撈華的比喻......,你真有趣
以我所見,凡有YW 的topic,都招來很多"名校"家長關心,樹大真招風

回覆 1# Carelesswhisper 的文章

重申,我冇點名邊間學校!只係想講下"名挍"喺我心中嘅係點嘅。

稱得上名挍,真係要有悠久歷史嘅,唔係話創校夠耐就得,而係佢真係用時間黎證明到無論外面環境點變,競爭對手有幾強,政策,人事變動,歷經風雨,都冇影響佢嘅前列位置,呢啲就係名校,亦即係一啲一提"名校"2字即聯想到的小數幾間學校,因佢地根基扎實,有嗮track record,已經係殿堂級。

新進明星,我只會用"popular","多左人會想進的好學校"黎形容,都不失為好學校,但說佢係"名"總係欠小小 ,就係因未有時間證明佢有能力長期last 住高水平,咁講好似對佢有小小不公平,但我想是事實,如3數十年後啲人提起間學校都"洞"起手指話頂瓜瓜嘅,咁名校呢二個字想推都推唔到啦。

總知今曰創業板可能係明曰大苯象,
今日黃毛小子可以係明曰李超人。

不過在現在持股份者,哽係最好明曰概念就返映喺今曰股價啦!

其實校長咁努力宣傳,都有她的用意.你看,往年報名費是$120,今年卻大幅加至$150, 3000人報名巳是$450,000!可說近乎殮財,但對學校就真係好好用.

收$150就話"殮財", 但學費$1500又真係好平, 造福咗很多人6年咁耐喎

原帖由 Wawawa_baby 於 11-8-17 13:22 發表

菜撈華的比喻......,你真有趣
以我所見,凡有YW 的topic,都招來很多"名校"家長關心,樹大真招風

本人倒不覺得這棵樹很大,但為何它這麼招風,則是看者自知。
p.s. 本人並不是任何名校, 包括新進popular學校的家長, 只是有点兒看不過眼而已。

原帖由 hwm399 於 11-8-17 14:12 發表
收$150就話"殮財", 但學費$1500又真係好平, 造福咗很多人6年咁耐喎

係呀,咪就係造福左考到嗰5%咁大把囉.

原帖由 wanmum 於 11-8-17 13:54 發表
其實校長咁努力宣傳,都有她的用意.你看,往年報名費是$120,今年卻大幅加至$150, 3000人報名巳是$450,000!可說近乎殮財,但對學校就真係好好用.

Any information about application fee of all those名挍?This may be interesting also.

$100左右的報名費好普遍喎, 為何咁動氣呢? $200報名費都比過啦!

相等於車有級數的. 真正是名車定是受歡迎的車. 其實大部份人也懂分. 如硬要扭曲. 也沒法. 爭論也無謂.

今年通賬厲害. 可能不止英華一間加的.

原帖由 wanmum 於 11-8-17 13:54 發表

我又唔識車, 又唔識股票, 淨係識睇數據, 因為數據唔會呃人, 而且數據年年有, 進步退步有據可依

原帖由 ysnmama 於 11-8-17 06:34 發表
今年通賬厲害. 可能不止英華一間加的.

通漲,ok......加價,ok.......
不過搞乜鬼收人成百幾蚊再監你要埋d乜野環保袋呀DVD呀呢樣果樣刊物?我要你個環保袋同DVD把鬼咩?d錢邊個俾架?咪我地囉!我唔要得唔得呀?唔得囉!
報名就報名啦整咁多野屈錢我覺得真係講唔通,你話果d野optional俾你買我冇意見,但俾d咁既野我用唔著,咁同垃圾有乜分別?你唔係叫我拎你個"環保袋"出街用呀嘛???真係失禮死人咩?仲好意思學人講話教d小朋友環保節約???
‹ 上一主題|下一主題